Teismas nebuvo palankus su valdininkais susirėmusiam pagėgiškiui

Sausio pradžioje rašėme apie istoriją, nutikusią Pagėgiuose. Informacijos apie kandidatus seniūno pareigoms eiti negavęs pagėgiškis Donatas Jančaras nusprendė imtis iniciatyvos ir sužinoti konkurso proceso detales. Principingas pagėgiškis praėjusių metų gruodį visus savo veiksmus savivaldybėje filmavo, norėjo patekti į salę, kurioje vyko egzaminuojamų kandidatų į seniūnus konkursas. Neapsikentę valdininkai vyrui už tariamą viešosios tvarkos trikdymą iškvietė policijos pareigūnus. Galiausiai D. Jančarui teko stoti prieš teismą.

Tauragės rajono apylinkės teismas D. Jančarą pripažino padarius administracinės teisės pažeidimą ir skyrė jam 200 litų baudą.

Teismas tokią nuobaudą pagėgiškiui skyrė atsižvelgdamas į padaryto teisės pažeidimo pobūdį ir motyvuodamas į pažeidėjo asmenybę, kad D. Jančaras savo kaltės nepripažįsta ir dėl padaryto nusižengimo nesigaili.

Teisme prieš D. Jančarą liudijo Pagėgių savivaldybės bendrojo ir juridinio skyriaus vedėja Adelija Truškauskienė, konkurse seniūno pareigoms užimti dalyvavusi Jelena Jankauskienė, konkurso komisijos narė Nijolė Žilinskienė, taip pat į konflikto vietą konkurso vykdymo dieną su kolega iškviestas policininkas Aivaras Venckus. Visi jie aiškino, kad D. Jančaras trikdė viešąją tvarką ir kėlė triukšmą savivaldybės patalpose.

„Aptartų įrodymų visuma neabejotinai rodo, kad D. Jančaras padarė administracinės teisės pažeidimą. […] Nors D. Jančaras neprisipažino įvykdęs pažeidimo, tačiau jo kaltė įrodyta liudytojų A. Truškauskienės, J. Jankauskienės, N. Žilinskienės, A. Venckaus parodymais ir vaizdo įrašu, iš kurio nustatyta, kad D. Jančaras veržesi kelis kartus į salę, kur vyko konkursas, įžuliai elgėsi, filmavo ir tokiu būdu trukdė vesti konkursą, trikdė konkurse dalyvavusių kandidatų dėmesį, dėl ko jis iš salės buvo išprašytas ir buvo iškviesti policijos pareigūnai. Būtent tokie D. Jančaro veiksmai pažeide viešąją tvarką ir žmonių rimtį. Teismas neturi pagrindo netikėti liudytojų A. Truškauskienės, J. Jankauskienės, N. Žilinskienės, A. Venckaus parodymais“, – rašoma Tauragės rajono apylinkės teismo nutarime.

D. Jančaras turi galimybę per dvidešimt dienų apskųsti šią teismo nutartį. Pagėgiškis ivesti.lt žurnalistui teigė šiuo metu besitariantis su savo advokatu, tačiau greičiausiai teismo nutartis bus apskųsta. Vyras tvirtina nesijaučiantis kaltas ir apgailestauja, kad teisme nebuvo atsižvelgta į incidento priešistorę, t. y. kodėl apskritai paprastas gyventojas pradėjo domėtis viešais, miestelio bendruomenę liečiančiais reikalais. Tuo tarpu teismas gilinosi konkrečiai į patį konfliktą.

„Tikrai daug ką atiduočiau, kad įstatymai, leidžiantys neviešinti seniūnų konkursų dalyvių ir užkertantys kelią paprastiems gyventojams stebėti proceso eigą, būtų pakoreguoti. Galbūt apskritai seniūnai ar seniūnaičiai turėti būti renkami tiesiogiai. Taip būtų didesnis atskaitingumas prieš gyventojus, skaidresnis procesas“, –  svarstė D. Jančaras.

Pagėgiškis tikina neturintis priekaištų teisme prieš jį liudijusiems asmenims, išskyrus savivaldybės darbuotoją A. Truškauskienę. Pasak, jo pakankamai objektyviai teisme kalbėjo ir liudiję policijos pareigūnai, ir konkurse dalyvavę asmenys.

Nors liudyti teisme buvo kviečiami visi konfliktą stebėję ar jame dalyvavę asmenys, į posėdį atvyko ne visi. Tačiau D. Jančaras tikino neprieštaravęs dėl susirinkusių liudytojų skaičiaus. Pagėgiškio teigimu, vienas ar kitas papildomas liudininkas nebūtų pakeitęs teismo nutarimo jo naudai.

Stasys Vaitonis

www.ivesti.lt