Pagėgių politikai užsimojo sunaikinti socialines paslaugas teikiančią įstaigą

Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centras

Po 2019 m. įvykusių savivaldybių tarybų ir tiesioginių merų rinkimų politikų pažadėti pokyčiai aplenkė Pagėgių savivaldybės gyventojus.

Garsiai apie permainas kalbėję, mero rinkimuose tarpusavyje įnirtingai konkuravę dabartiniai savivaldybės vadovai meras Vaidas Bendaravičius bei jo pavaduotojas Edgaras Kuturys netruko rasti bendrą kalbą ir susivienijo kryžiaus žygiui prieš jų vykdomiems sumanymams nepritariančius asmenis bei įstaigas. Nuo šių politikų tandemo sprendimų nukentėję pagėgiškiai įsitikinę, kad kitaip nei kerštavimu, pykčio bei galios demonstravimu V. Bendaravičiaus ir E. Kuturio elgesio neina pavadinti.

Neįtiko vadovė – reorganizuos įstaigą

Viena iš Pagėgių valdančiosios daugumos atstovų nežaboto pykčio susilaukusi įstaigų – biudžetinė įstaiga Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centras su jos vadove Nijole Kovaliova priešakyje. 17 metų sėkmingai Pagėgių savivaldybės gyventojams įvairias socialines paslaugas teikiančią įstaigą pasišauta reorganizuoti, prijungiant ją prie biudžetinės įstaigos Pagėgių savivaldybės Vaiko globos centro.   Taikiniu tapusi Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro direktorė, kurią pribloškė įnirtingas vietos politikų puolimas, sako, kad nelengva paaiškinti priežastis, jai užtraukusias mero ir jo pavaduotojo rūstybę. „Gal dėl to, kad kaip įstaigos vadovė visuomet drąsiai gyniau įstaigos, jos darbuotojų ir mūsų prižiūrimų gyventojų interesus? Tvirtos ir teisingos nuomonės turėjimas, deja, Pagėgiuose pasidarė pražūtingas“, – svarsto N. Kovaliova.

Ieško darbo partiečiams

Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centras – tik viena iš keleto įstaigų, pastaraisiais metais patyrusių politikų jėgos demonstravimo pasekmes. Psichologinio teroro neapsikentė dar keleto Pagėgiuose veikiančių įstaigų vadovai,  kurie verčiami ar savo noru paliko ilgametes darbovietes.

Pagėgiškiai kalba, kad vieša tokių įstaigų puolimo priežastis – noras darbo vietomis aprūpinti valdančiųjų politikų klikai priklausančius asmenis. Tad savo pažadus pakeisti Pagėgius V. Bendaravičius ir jo komandapildo atsakingai – noriai keičia nepaklusniuosius vadovus kitais, sukalbamesniais. Nuo liepos mėnesio, iki tol opozicijos būgnus trankiai mušusiam E. Kuturiui tapus mero pavaduotoju, Pagėgiuose prasidėjo nemalonios keistenybės. Savo mero rinkimų kampanijoje pagėgiškiams žadėjusio spręsti jų problemas ir prikelti Pagėgių kraštą šviesiam, skaidriam gyvenimui, mero komandos nariu tapusio E. Kuturio veiksmai ir elgesys darosi panašūs į ketinimus Pagėgių kraštą nugramzdinti į liūdną švogerizmo, baimės ir susidorojimo laikmetį.

Buldozeriu stumiama reorganizacija apkarto

Į savivaldybės merijos vadovų nemalonę patekusi Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro vadovė N. Kovaliova sako, kad bėdos į jos įstaigą pasibeldė po naujos politinės daugumos susiformavimo Pagėgių savivaldybės taryboje. Rugpjūčio 27 d. naujai iškepta dauguma surengė savivaldybės tarybos posėdį, kuriame  priėmė sprendimą dėl sutikimo reorganizuoti Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centrą. Tarybos komitetų šio sprendimo projektas nepasiekė. O pirmieji nemalonumus įstaigai žadantys ženklai pasirodė dar birželio mėnesį, kuomet politikai skubos tvarka pasiryžo atlikti Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro veiklos ir finansinį auditą. Tačiau auditų išvadų laukti politikams kantrybės neužteko ir jau po nepilnų dviejų mėnesių nuspręsta pertvarkyti įstaigos veiklą, ją prijungiant prie Pagėgių savivaldybės vaikų globos centro.

Svarių tokio sprendimo argumentų neišgirdusi įstaigos vadovė N. Kovaliova pasitarė su darbuotojais ir pasiryžo ginti Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centrą nuo sunaikinimo. Kreiptasi į Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją bei Socialinių paslaugų įstaigų vadovų asociaciją su prašymu išsakyti poziciją dėl 17 metų sėkmingai dirbančios įstaigos, teikiančios plataus profilio socialines paslaugas, įgyvendinusios ne vieną  svarbų europinį projektą, aptarnaujančios iki 400 socialinių paslaugų gavėjų per metus, reorganizacijos tikslingumo.

Ekspertų rekomendacijos – nė motais

Rugsėjo 11 d. gautas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakymas, kuriame išdėstyta, jog „socialinių paslaugų centrai savivaldybėse yra pagrindiniai socialinių paslaugų teikėjai, jie arba jų padaliniai teikia įvairias socialines paslaugas…“ , „ministerijos specialistų nuomone, nėra tikslinga konkrečias įstatymo numatytas funkcijas teikiančiam Vaiko globos centrui pavesti teikti įvairias socialines paslaugas visoms socialinių paslaugų gavėjų grupėms“.

Rugsėjo 28 d. merą V.Bendaravičių ir savivaldybės tarybos narius pasiekė Socialinių paslaugų įstaigų vadovų asociacijos raštas, kuriame politikų prašoma atkreipti dėmesį į tai, jog Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centras „teikia ypač platų ir kompleksinį socialinių paslaugų spektrą, kurių dalis reglamentuojama nesusijusiais teisės aktais ir reikalauja specifinių žinių ir įgūdžių….“. Socialinio darbo ekspertų rašte pateikiama informacija, jog praktika kitose Lietuvos savivaldybėse rodo, kad socialines kompleksines paslaugas teikia socialinių paslaugų centrai, o  vaiko globos centrai yra vienas iš socialinių paslaugų centro padalinių. Asociacijos atstovai išreiškė susirūpinimą dėl socialinę atskirtį patiriančių paslaugų gavėjų, Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro bendruomenės įstatyminiuose dokumentuose numatytų teisių užtikrinimo. Politikų paprašyta stabdyti ir pakartotinai svarstyti reorganizavimo tikslingumo klausimą.

Visgi, nei ministerijos specialistų, nei socialinių paslaugų įstaigų vadovų asociacijos atstovų nuomonė Pagėgių politikams įspūdžio nepadarė ir reorganizacijos procesai pajudėjo toliau. Tuomet N. Kovaliova su darbuotojais apsisprendė tarybos sprendimą skųsti teismui.

Politikų žaidimai kirto per vadovės sveikatą

Dovydo ir Galijoto kova turi savo kainą – dėl nuožmaus politikų elgesio prieš įstaigą ir jos vadovę sušlubavo N. Kovaliovos sveikata. Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro direktorei teko kreiptis į medikus  dėl prastos sveikatos būklės. Gydytojų prižiūrima N. Kovaliova truputį sustiprėjo ir grįžo į darbą, kur jos laukė nauji nemalonumai.  Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro direktorė jau pirmąją darbo dieną po nedarbingumo rado mero V. Bendaravičiaus raštą, kuriuo informuojama, kad fiksuojamas darbo pareigų pažeidimas, atlikto įstaigos audito išvados pagrindu. N. Kovaliova teigia, kad Pagėgių savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos  ataskaitoje neatsižvelgta į jos pateiktus paaiškinimus, vadovės argumentų nepanoro išgirsti ir politikai.

Psichologinis spaudimas padarė savo ir N. Kovaliovai teko dar kartą kreiptis į gydymo įstaigą dėl patiriamų išgyvenimų.

Teismas nurodė stabdyti reorganizaciją, politikams – nė motais

Lapkričio 19 d. Pagėgių savivaldybę pasiekė nemaloni žinia iš teismo. Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų teisėja Aušrelė Mažrimienė patenkino Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro prašymą dėl reikalavimo užtikrinimo priemonių taikymo ir nurodė Pagėgių savivaldybės tarybai taikyti reikalavimo užtikrinimo priemonę – laikinai sustabdyti ginčijamą Pagėgių savivaldybės tarybos sprendimo dėl Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro reorganizavimo galiojimą. Šiam klausimui svarstyti paskirtas teismo posėdis, kuris bus rengiamas 2021 sausio 27 d.

Tačiau net ir teismui įsikišus į Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro reorganizacijos istoriją, Temidės atstovų sprendimas “pokyčių nešėjų”, vadovaujančių merijai, nesustabdė. Pasinaudoję N. Kovaliovos nedarbingumu, politikai Socialinių paslaugų centro laikinąja vadove paskyrė Pagėgių palaikomojo gydymo, slaugos ir senelių globos namų direktorę Reginą Narušienę, kuri nusprendė… atsiimti administracinio teismo Klaipėdos rūmams pateiktą skundą, dėl reorganizacijos proceso stabdymo. Ar tai padarė savo iniciatyva, ar politikų spaudžiama R. Narušienei gali tekti atsakyti teisėsaugos institucijoms.

Vis daugiau visuomenės paramos sulaukianti Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro vadovės ir įstaigos darbuotojų kova už teisę teikti kokybiškas socialines paslaugas Pagėgių savivaldybės gyventojams, turės dar ne vieną šios liūdnos istorijos vingį.

Apie kiekvieną iš jų pažadame atvirai ir garsiai informuoti tiek Pagėgių krašto žmones, tiek šalies žiniasklaidą bei institucijas.

Pagėgių savivaldybės socialinių paslaugų centro

Darbo taryba

meslaisvi.lt