Pagal Vilkijos apylinkių seniūno slaptai rinktą informaciją mamai su kūdikiu apribota laisvė.


Raimonda teigia, kad ją šantažuoja Kauno apskrities vaikų teisių apsaugos skyrius

Į redakciją kreipėsi jauna mama iš Kauno rajono Raimonda Kryžiavičienė. Moteris nežinodama ką daryti, griebėsi paskutinio „šiaudo”, savo istorijos viešinimo. Raimonda šiuo metu priversta gyventi Kauno rajono Pagynės vaiko gerovės centre. Jauna mama, kurią Kauno apskrities vaikų teisių specialistai įvardija kaip kūdikį lydintį asmenį čia su visai neseniai gimusia savo dukryte. Raimonda čia ne savo noru, gyventi centre ją verčia tie patys specialistai, vadinantys ją kūdikį lydinčiu asmeniu. R.Kryžiavičienė teigia, kad vaikų teisių apsaugos darbuotojai jai grąsina, nuolat šantažuoja, kad jeigu ji išvyks iš šio centro, jos kūdikis bus atimtas.

Pabandėme išsiaiškinti, kaip Raimonda pateko į tokius tarnybų gniaužtus. Pasirodo, vaikų teisių apsaugos dėmesio moteris susilaukė dar būdama nėščia, kuomet dėl pablogėjusios sveikatos atsidūrė ligoninėje. Tuo metu, medikai konstatavo, kad R.Kryžiavičienės būklė pablogėjo dėl išgerto alaus, tą jie nustatė užuodimo būdu. ” Neėmė kraujo, net nepasiūlė pūsti į alkotesterį, nors pati to reikalavau, tiesiog jiems pasirodė, kad esu vartojusi alaus”– pasakojo R.Kryžiavičienė. Tą pačią dieną, pataisę R.Kryžiavičienės sveikatą medikai moterį išleido namo. Nuo tos dienos ir prasidėjo vaikų teisių apsaugos tarnybos „terorizmas”. Lankymasis namuose, tikrinimas gyvenimo sąlygų ir kitokie , kaip mėgsta sakyti tarnybų atstovai paslaugų būdai. Vienas iš tokių „paslaugos būdų”, buvo slaptas R.Kryžiavičienės šeimos gyvenimo sekimas.Tą pasirodo darė Vilkijos apylinkių seniūnas.

Ir vieną dieną vaikų teisių specialistai gavę iš Vilkijos apylinkių seniūno slapta rinktos informacijos apie asmenį duomenis, R.Kryžiavičienę su savo vyru užtiko pas mamą pavartojusią alkoholio. To Raimonda ir neneigia. „Seniai žinau, kad kur bus vartojama alkoholio, privalai pasirūpinti, kad tavo vaikas būtų su blaiviu asmeniu, tą aš ir padariau, palikau savo dukrą seseriai. Stengiausi laikytis vaiko priežiūros taisyklių, o švenčių švęsti ir išgerti šampano lyg dar Lietuvoje niekas neuždraudė.-kalbėjo Raimonda. Pamatę, kad su R.Kryžiavičiene grąžiuoju susitarti nepavyks vaikų teisių apsaugos specialistai iškvietė policiją. „Policininkai apklausė atskirai ir mane ir mano gyvenimo draugą. Jo apklausa kitame kambaryje baigėsi keistai, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje.”- tęsė moteris. Tai buvo dar viena priežąstis vaikų teisių gybnėjams spausti Raimondą, tą jie ir padarė, šantažuodami vaiko atėmimu privertė ją važiuoti į Garlaivoje įsikūrusi krizių centrą.Po daugiau nei mėnesio moteris iš krizių centro išėjo, tačiau jau po kelių dienų R.Kryžiavičienė buvo iškviesta į posėdį , kuriame tarnybos pranešė, jog ji turės važiuoti atgal į krizių centrą antraip mergaitė bus atimta.Raimonda nesutiko su tokiu vaiko teisių apsaugos specialistų verdiktu, tačiau už tai brangiai sumokėjo. Iki šiol tarnybų paslaugos buvo nustatytos tik mamai, todėl ji ir buvo siunčiama į krizių centrą, kur gyvena moterys su vaikais, patiriančios smurtą artimoje aplinkoje. Kadangi Raimonda atsisakė, tarnybos sugalvojo naują planą. Po dviejų dienų paslaugų reikalingumas, dėl gyvenimo nesaugioje aplinkoje buvo nustatytas jau jos dukrai. Posėdyje, kurį organizavo vaikų teisių atstovai buvo konstatuota, kad kūdikio tėvai galimai priklausomi nuo alkoholio ir kūdikio namuose galimai vyksta smurtas artimojoje aplinkoje, dėl ko ir pradėtas ikiteisminis tyrimas. Po posėdžio jauna mama grįžo namo, o jau po keturių dienų sulaukė vaiko teisių apsaugos specialisčių namuose, kur atstovė Agnė Skorupskė pranešė, kad kūdikis bus išvežamas į vaiko gerovės centrą Pagynėje, Kauno rajone. Specialistė dar pridūrė, kad mama, jei nori, gali būti vaiko lydintis asmuo. Raimonda kategoriškai atsisakė vykdyti tokius jos galva apsurdiškus reikalavimus, todėl vaiko teisių apsaugos specialistės iškvietė policiją.„Kai atvyko policija tikrai labai išsigandau, bijodama tarnybų veiksmų sutikau su jų sąlygomis”- toliau pasakojo Raimonda.

Visų šių įvykių metu ikiteisminis tyrimas Raimondos draugui buvo nutrauktas, nes tyrėjai nerado jokių smurtavimo įrodymų o priklausomybės nuo alkoholio nei Raimondai, nei jos vyrui niekas nenustatinėjo. Apie tai vaiko teisių gynėjai girdėti nenorėjo.

Ką tai reiškia? Pagal įstatymą išnyko aplinkybės, dėl ko Raimondos kūdikui buvo suteiktos „palaugos” arba kitaip tariant, vaiko su mama gyvenimas centre „Gynia” tapo neteisėtu. Apie tai R.Kryžiavičienė informavo vaikų teises ir pranešė, kad ji vyksta namo. Tačiau nespėjusi susiruoši sulaukė mobilios komandos skambučio, kuriuo buvo informuota, kad jeigu paliks „Gynės ” namus, kūdikis iš jos bus atimtas. Raimonda žinoma išsigando, juk apie neteisėtus vaikų atėmimo atvejus Kauno rajone girdėjusi ne kartą. Ji nusprendė likti. Netrukus atvyko mobili komanda, kuri toliau grąsindama atimti vaiką privertė Raimondą pasilikti vaiko gerovės centre. Netekusi vilties Raimonda kreipėsi į portalą meslaisvi.lt .Bandėme susisiekti ir su mobiliosios komandos atstovais ir su vaiko teisių apsaugos Kauno skyriaus specialiste Agne Skorupske, kad pastarieji pateiktų savo įvykių versiją. Deja, specialistai telefonu bendrauti atsisakė, todėl Raimondos pasakojimas dar labiau atrodo įtikinamas.

R.Kryžiavičienė savo paaiškinimą dėl neteisėto jos laisvės apribojimo vaikų teisių skyriui išsiuntė raštu, rašte moteris tarnyboms priminė, kad
nebuvo informuota, kokiu būdu gali apskųsti tarnybų priimtus sprendimus jos ir jos vaiko atžvilgiu. Iki šiol Kauno vaiko teisių apsaugos skyrius Raimondai atsakymo nepateikė, ir toliau mamos ir jos kūdikio laisvė yra apribota.

meslaisvi portalas jau ne kartą yra gavęs informacijos apie organizuotos grupės veiklą Vilkijos apylinkėse, kurios tikslas paiimti iš tėvų kuo daugiau vaikų. Labiausiai juos domina mažamečiai arba visai dar kūdikiai.

meslaisvi.lt