D.Jančaras: balsų pirkimas tik „dūmų uždanga” rimtesniems nusikaltimams?

rinkeju-skaicius-3

Sugadintų biuletenių palyginimas

Jei nedalyvaučiau rinkimuose, tokių analizių atlikti negalėčiau, todėl kartais tenka juose sudalyvauti šiek tiek kitaip. Mano dalyvavimas 2016 metų Seimo rinkimuose Tauragės apygardoje daug kam pasirodė keistai, ypač pagėgiškiams, bet dabar galiu palyginti, koks sugadintų biuletenių skaičius buvo man dalyvaujant 2015 Savivaldybių Tarybų rinkimuose Pagėgiuose ir nedalyvaujant šioje apygardoje 2016 metų  Seimo rinkimuose. Skaičiai verčia susimąstyti, ar balsų pirkimai aptarinėjami šiuo metu ypač plačiai nėra tik „dūmų uždanga” rimtesniems nusikaltimams, vykdomiems rinkimų metu. Štai žiūrėkite, 2011 metais kuomet aš dalyvavau savivaldybių Tarybų rinkimuose sudalyvavo 5140 rinkėjų. Iš jų, rinkimų komisijos duomenimis, biuletenius sugadino 227 balsuodami už merą ir 407 balsavę už Tarybos narius, iš viso 634. O dabar žvilgtelėkime, kiek rinkėjų dalyvavo šiuose Seimo rinkimuose Jurbarko – Pagėgių apygardoje, jų atėjo 16 222 rinkėjai,t.y. tris kart daugiau, o biuletenių sugadinta buvo panašiai,kaip ir per savivaldos rinkimus Pagėgiuose 2011 metais  808 . Išvadas galima daryti įvairias, man atrodo kad žiūrint į šiuos skaičius galima drąsiai teigti, jog Jurbarko rinkėjai yra žymiai pilietiškesni nei Pagėgių, nors gal čia visiškai kitos priežastys. Kai kam  tai gali pasirodyti smulkmena, tačiau kuomet kandidatams iki reikiamo balsų skaičiaus  trūksta vos kelių galiojančių biuletenių, tuomet tokios smulkmenos nulemia didelius dalykus. Ir čia dar ne viskas, apie kitą galimą apgaulę rinkimų metu rašiau straipsnyje ” išvykę iš Lietuvos ir to nedeklaravę gyventojai prisideda prie įsitvirtinusios valdžios likimo”Jame akcentavau vieną paprastą įtarimą. 2015 metų savivaldybių Tarybų ir merų rinkimų metų už  Virginijų Komskį balsavo 2655 rinkėjai, o po metų jau jo kaip mero veiklos ataskaitą ateina pasiklausyti vos šimtas žmonių ir tai dauguma tų, kurie yra savivaldybės įstaigų darbuotojai. Tai kur tie du tūkstančiai su virš jo gerbėjų? Dabar žiūrėkite, kiekvienais rinkimais kyla balsų pirkimo skandalai, tačiau dar nei vienuose nebuvo pripažinta, kad tokie rinkimų įstatymo pažeidimai turėjo įtakos rinkimų rezultatams. Yra išpučiamas didžiulis burbulas, visuomenė lyg laukia kaltininkų, o kai emocijos išblėsta  VRK paskelbia savo palankias išvadas įsipainiojusiems į šias istorijas politikams. Ir taip metai iš metų, gyventojai tokius pažeidimus priima kaip norma, susitaiko, kad rinkimai vyksta tokiu būdu, o apie kitokius rinkimų pažeidimus, kurie gali nulemti jų likimus net galvoti nenori.

 

Įvairiais laikais skirtingi filosofai ar analitikai apibendrindami žmonių atstovų rinkimus skelbdavo savo pastebėjimus iš kurių galima būtų padaryti išvadą, kad rinkėjai mažai ką lemia, daugiausiai priklauso nuo tų, kurie tuos rinkėjų balsus skaičiuoja ar kitaip dalyvauja rinkimų organizavime.

Šiuo metu meslaisvi atlieka tyrimą. Jo metu bandysime išsiaiškinti rinkimų biuletenių kelią nuo spaustuvės iki balsadėžės, jo išvadas pateiksime artimiausiu metu.

Labai tikiuosi , kad šių metų balsų pirkimo skandalas nepraeis taip, kaip po kiekvienų rinkimų ir  politikai įsivėlę į tokias aferas bus pašalinti iš Lietuvos politinio gyvenimo, o tai  buvo vienas ir iš meslaisvi.lt svetainės tikslų, kuris įgyvendinti buvo pradėtas beveik prieš dešimt metų. Tiek laiko reikėjo, kad visi šie skandalai pasiektų masines informavimo priemones, daug, bet tikrai vertėjo.

meslaisvi.lt