D.Jančaras: išvykę iš Lietuvos ir to nedeklaravę gyventojai prisideda prie įsitvirtinusios valdžios likimo.

Rinkimų biuleteniai   Šį straipsnį skiriu Lietuvos emigrantams, rinkimų dalyviams bandantiems pakeisti  įsitvirtinusius savivaldybėje politikus ir žinoma visiems tiems, kurie sako maždaug taip: „… ko keikiate tą valdžią, juk patys ją išsirinkote„. Versiją, kurią čia išdėstysiu, aš pats tikiu maždaug 99%. Apie tai susimąstyti privertė savivaldybių ir Seimo rinkimų, bei po-rinkiminiai įvykiai, kurių metu pastebėjau kai kurias detales. Kadangi geriausiai žinau Pagėgių savivaldybės peripetijas, tuomet aprašysiu šios savivaldybės  rinkimų modelį, tačiau esu įsitikinęs, kad tokia sistema taikoma daugelyje Lietuvos savivaldybių.

Pradėsiu nuo žodžio emigrantams, kurie iš užsienio šalių stebi įvykius Lietuvoje ir laukia, kada čia pagerės, kad jie galėtų sugrįžti. Galiu juos nuvilti, tikrai nepagerės, kol tiek žmonių bus išvažiavę iš Lietuvos. Tiesa, tie kurie savo išvykimą yra deklaravę, jie mažiau įtakoja dabartinės Lietuvos valdžios neliečiamumą, o va štai tie, kurie yra išvykę ir to nedeklaravę manau labai prisideda, kad esama valdžia ir toliau liktų sėdėti savo postuose ir po kitų rinkimų.  Kodėl taip sakau?

Rinkimų biuletenių Lietuvoje būna paruošta tiek, kiek yra deklaravusių savo gyvenamą vietą Lietuvos teritorijoje gyventojų. Realiai išvykusiųjų į užsienį ir to nedeklaravusių,   rinkimų biuleteniai taip pat atvežami į savivaldybių rinkimų apygardas, kur juos iš pašto kurjerio priima Savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė viename asmenyje. Taip yra nustatyta įstatymu. Dabar arčiau Pagėgių. Kodėl man kilo tokia teorija, kurią aš čia bandau pasidalinti. Praėjusiuose merų rinkimuose už V.Komskį išrinktą Pagėgių savivaldybės meru balsavo 2655 rinkimų teisę turintys gyventojai, o į kiekvieną mero metų veiklos ataskaita Pagėgiuose susirinko vos 100 žmonių ir tie visi biudžetinių įstaigų darbuotojai. Kitose seniūnijose ataskaitos paklausyti ateina tik keli gyventojai. Na tarkime bendrai pasiklausyti mero žodžio galėtų būti kokie 200 žmonių daugiausia. Tai kur tie kiti 2400 V.Komskio rėmėjų? Ar jiems neįdomu, ką nuveikė jų tiesiogiai išrinktas meras? Ar jie nenori kartu pasidžiaugti rinkimų pergalės vaisiais? Manau, kad pusę jų tikrai nėra Lietuvoje ir tikrai abejoju, kad jie iš vis balsavo rinkimuose.

Jei pasakysiu, kad geriausiai skaičiuoja buhalterės, turbūt niekas nenustebs. Tai štai, Pagėgių apygardos rinkimų komisijos pirmininkė praėjusiuose rinkimuose buvo Palmira Kinderienė. Ji daug metų dirbo dabartinio Seimo vicepirmininko K.Komskio įmonėje vyr. buhaltere , o  po pasibaigusių paskutinių rinkimų tapo savivaldybės centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja. Darbas su skaičiais jai tikrai ne svetimas. Dabar žiūrėkite, kas geriausiai žino apie išvykusius iš savivaldybės asmenis ir to nedeklaravusius? Jei nežinote, atsakysiu, seniūnijų seniūnai. O kieno statytiniai yra seniūnai jau tikrai visiems yra aišku.

Tai štai, kaip jūs galvojate, kuomet vienos rinkimų komisijos pirmininkės rankose atsiranda visi iki vieno rinkimų biuleteniai, o seniūnai ir kiti jiems talkinantys asmenys maždaug žino kiek asmenų yra išvykusių į užsienį ir tikrai artimiausiu metu negrįš, lengva tokiems veikėjams atsispirti pagundai nepasinaudoti tų emigrantų balsavimo teisę? Aš manau, kad tikrai nelengva ir jie neatsispiria. Sakysite, o kas pasirašo į lapus, kai rinkėjas gauna rinkimų apylinkėje rinkimų biuletenį? Pasirašyti gali bet kas, nes patikrinti to praktiškai neįmanoma. Kaip tas padaroma techniškai,  kuriuo rinkimų eigos metu nežinau, tačiau kad naudojamasi esu įsitikinęs. Pasirodo visi rinkimų biuleteniai po rinkimų saugomi tik tris mėnesius, vėliau jie sunaikinami. Jei kas ir norėtų pradėti parašų tikrinimo procedūrą, tai greičiausiai  dėl biurokratinių kliūčių per tris mėnesius visų reikiamų dokumentų nespėtų gauti. Man net neleido peržiūrėti sugadintų biuletenių maišo. Žinoma, šią versiją galėtų paneigti tiesiogiai išrinktas Pagėgių meras V.Komskis. Jam tiesiog reiktų paprašyti visų už jį balsavusių 2655 žmonių susirinkti kokiame Pagėgių miesto stadione ir jei bent pusę jų susirinktų, mano abejonė būtų išsklaidyta. Ar kas tikite, kad tas įmanoma? Aš ne.

Pats dalyvavau rinkimuose, tikėjau demokratiniais procesais, todėl nejaučiau noro, kad rinkimų komisijos pirmininkas būtų būtent mano žmogus. Galvojau, koks skirtumas kas skaičiuos? Tačiau kai pamačiau, kaip formuojamos rinkimų komisijos ir kokios vyksta varžytuvės tarp partijų dėl rinkimų komisijos pirmininko vietos, tuomet pagalvojau, kad ta vieta tikrai kažkokia svarbi. Rinkimų rezultatai man tą įrodė.

Vėliau prisiminiau vieno diktatoriaus posakį: „ nesvarbu kaip kas balsuoja, svarbu kas balsus skaičiuoja „.

redaktorius

 

meslaisvi.lt