A.Saročka už parašą remiantį jo kandidatavimą į Pagėgių Tarybą dalina puodelius – ar tai teisėta?

Į tokį puodelį prisipylus kavos išryškėja partijos simbolis

Partijos simbolis išryškėja tik į puodelį pripylus gėrimo

„Renkant rinkėjų parašus, draudžiama papirkti rinkėjus, atsilyginti ar žadėti atsilyginti už rinkėjo parašą, naudoti psichologinį ar kitokį smurtą ar kitaip paveikti rinkėjo valią pasirašyti ar nepasirašyti parašų rinkimo lape.” Tai citata iš Savivaldybių rinkimų įstatymo 34 straipsnio. Tačiau šio draudimo kai kurios partijos Pagėgiuose nepaiso. Štai partijos Tvarka ir Teisingumas rėmėjų parašų rinkėjas, Pagėgių Šaulių vadas Algirdas Saročka rinkdamas parašus rinkėjams siūlo puodelius. Šie puodeliai ne paprasti, juos puošia erelis – „tvarkiečių” partijos simbolis. Tiesa paukštį pamatyti galima tik puodelį užpildžius kokiu nors skysčiu. Tokią partijos dovaną rinkėjams Tvarka ir Teisingumas deklaravo Vyriausioje rinkimų komisijoje. Nuo šių metų yra leidžiama rinkėjų agitacijai naudoti dovanas kurių vertė yra ne didesnė nei 5Lt arba (1,45 euro)

Atrodo, kad A.Saročka bus sumaišęs keletą dalykų- kandidatų rėmimą parašais laikotarpį, kurio  metu draudžiama papirkinėti rinkėjus su rinkimine agitacija, kurios metu leidžiama dalinti mažareikšmius daiktus. Šaulys yra partijos Tvarka ir Teisingumas kandidatas į Savivaldybės Tarybą, jis „tvarkiečių” sąraše yra 37.DSC02274

Daugiausia dalijamų daiktų prigaminta Darbo partijos (56 pavadinimų) ir Liberalų sąjūdžio rinkimų agitacijai (29), jų vertė atitinkamai – beveik 64 tūkst. ir per 61 tūkst. eurų (apie 220 tūkst. ir 212 tūkst. litų). Socialdemokratų partija rinkėjų dėmesį atkreipti bandys dalydama jiems 25 pavadinimų daiktus (per 5 tūkst. eurų, arba apie 18 tūkst. litų), pagamintus savivaldos rinkimams, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) – šešių skirtingų rūšių daiktus (beveik 3,5 tūkst. eurų, arba beveik 12 tūkst. litų), partija Tvarka ir teisingumas – penkių pavadinimų daiktus (per 5,7 tūkst. eurų, arba beveik 20 tūkst. litų).

Dviejų daiktų, kuriuos pateikė Socialdemokratų partija, deklaracijų VRK nepriėmė. Pasirodė neįtikėtina, kad lesyklos iš natūralaus medžio gamintojas už ją paprašė vos penkių litų (1,45 euro), o užsakovui jų reikėjo tiktai 30 vienetų. Kitas rinkėjams dalyti skirtas, bet VRK neaprobuotas daiktas – 10 tūkst. šokoladinių saldainių, kurių pakuotėje nenurodytas galiojimo terminas. Dėl lesyklų gautas skundas, kuris bus nagrinėjamas VRK posėdyje.

meslaisvi.lt