Kaip suprasti ar žmogus skęsta. Atmintinė.

Kiekvieną vasarą vanduo nusineša nemažai žmonių gyvybių. Beveik kiekvienas savaitgalis būna pažymėtas liūdnomis žiniomis iš paplūdimių.

Daugelyje filmų skęstantys žmonės rankomis muša per vandenį, šaukia „gelbėkite“! Realybėje viskas kitaip. Nelaimėlis tiesiog tyliai nugrimsta po vandeniu. O aplinkiniai tik po visko prisimena, kad jokių skęstančio žmogaus duodamų nelaimės signalų jie nepastebėjo.

Todėl norime pateikti atmintinę, kuri gal būt padės išgelbėti ne vieną gyvybę.

Reiktų įsidėmėti, kad skęstantysis niekuomet nešaukia ir nesikviečia pagalbos. Jis tiesiog fiziškai to padaryti negali: skęstantis žmogus tai panyra, tai vėl iškyla į vandens paviršių, kuriame sugeba išsilaikyti tik tiek, kad suspėtų įkvėpti oro. Rankos instinktyviai glaudžiasi prie kūno, kad pastarasis liktų vertikalioje padėtyje. Pradėjęs skęsti žmogus vandens paviršiuje sugeba išsilaikyti nuo 20 iki 60 sekundžių

Ką gi daryti, jei šalia jūsų vandenyje esantis žmogus pradėjo keistai elgtis? Visų pirma paklauskite jo, ar viskas tvarkoje. Jeigu besimaudantis su jumis kalba, reiškia viskas gerai. O jei tik atsako panikos pilnu žvilgsniu, vadinasi reikia paskubėti, nes liko tik apie minutę, kol jis dar bus matomas. Svarbiausia tokiu momentu nešvaistyti laiko. Iškarto garsiai sušukite: “žmogus skęsta“

Kaip gelbėti

Jei žinote, kad pagalbos greitai nesulauksite, pabandykite pakliuvusį į bėdą išgelbėti patys. Atminkite, priplaukti prie skęstančio galima tik iš nugaros pusės. Jis neturi jūsų pastebėti, nes kitaip gali stipriais rankų judesiais apglėbti jūsų kaklą ir nusitempti su savimi. Kojomis apsivys gelbėtojo kūną taip, kad jokios  pastangos nepadės išsivaduoti. Priplaukus prie gelbėjamojo pasistengti jį apversti ant nugaros ir plaukti su juo į krantą. Geriausiai tai daryti būnant po juo ar greta. Jeigu vis dėlto nespėjote ir skęstantysis nugrimzdo gilyn, pabandykite panerti po juo ir išstumti jį į paviršių. Nepavyko- įsidėmėkite kokį nors orientyrą, kad atvykusiems gelbėtojams galėtumėte nurodyti kuo tikslesnę skendusio vietą. Tuomet yra viltis, kad žmogų dar spės ištraukti gyvą.

Tik patys gerai mokėdami plaukti ir turintys ištvermę ryžkitės gelbėti žmogų.

Jei skęstate patys

Nepanikuokite. Kuo greičiau nusimeskite nuo savęs visus drabužius ir avalynę, pasistenkite visgi šūktelti, kad patekote į bėdą.

 Atsigulkite ant nugaros, atsipalaiduokite, keletą kartų giliai įkvėpkite.

Prasivalykite nosį, prarykite vandenį, keletą kartų įkvėpkite ir iškvėpkite.

Jeigu nardydami po vandeniu už kažko užkibote, nesiplėšykite, pasistenkite ramiai surasti užsikabinimo vietą ir išsilaisvinti.

 Koją sutraukus mėšlungiui  sulaikykite kvėpavimą, gnybkite sau į paralyžiuotą galūnę keletą kartų, atpalaiduokite ją ir plaukite į krantą.

Šaltinis   http://www.samara.aif.ru/society/article/36172

vertė meslaisvi.lt

Laimingos vasaros!!!