Gyvenimas nepasiturinčioje šeimoje ne kliūtis studijoms aukštojoje

Darbo rinka Lietuvoje šiuo metu ne itin patraukli. Daug jaunų žmonių negali susirasti darbo. Ne visiems gali padėti ir tėvai. Ar įmanoma tokiomis sąlygomis studijuoti aukštojoje mokykloje, kuomet  tokie mokslai kainuoja tikrai nemažai?

Pasirodo įmanoma. Kauno technologijos universitete neakivaizdiniu būdu studijuojantis pagėgiškis sutiko pasidalinti savo patirtimi:

-Drįsčiau teigti, kad būnant bedarbiu, mokintis dar lengviau. Tačiau  kyla klausimas, kaip  susimokėti už studijas, kurios kainuoja du tūkstančius litų už semestrą(pusmetį).Iš kur gauti tokias sumas niekur nedirbančiam? Gal ne visi žino, tačiau jei esi bedarbis, gauni socialinę pašalpą, apie 315lt.  Žinoma, kad tokių pinigų neužtenka  mokslams, nes jie skiriami pirminiams žmogaus poreikiams, maistui. Tačiau tokiems žmonėms valstybė pasiūlė išeitį. Jei tu esi socialiai remiamas ar neįgalusis, gali gauti ne tik socialinę pašalpą seniūnijoje, bet ir socialinę stipendiją, kurią moka valstybinis studijų fondas. Jos dydis siekia 390 lt. per mėnesį. Semestras trunka penkis mėnesius. Gaunasi 1950lt. Matome, kad ši suma dengia kone visą mokestį už pusmetį mokslų. Tačiau yra viena sąlyga, kurią turi tenkinti studentas. Jis neturi turėti akademinių skolų. Įvykdyti šią sąlygą būnant bedarbiu  nėra itin sunku. Laikas, kurį kiti studentai praleidžia darbuose, nedirbantis gali skirti mokslams. Tai žinoma labai gelbėja laikant egzaminus.

O pabaigai norėčiau pasakyti,  nors ir esi bedarbis, pridėjęs šiek tiek  pastangų, aukštojo mokslo diplomo gali siekti žymiai patogiau , nei dirbantis.

 

Pasidalino D.J.

 

meslaisvi.lt