Katės ir šunys daugiabučių laiptinėse-ar tai normalu?

Lietuvoje  sparčiai daugėja gyvūnų globos organizacijų. Žiniasklaidos priemonėse vis dažniau pasirodo įvairios laidos, straipsniai bei reportažai, apie meilę gyvūnams. Vienos organizacijos ragina įsiglobinti kokią katę ar šunelį, kitos sparčiai steigia „gyvūnų vagonėlius“, kuriuose apgyvendina visus priklydusius keturkojus. Kuriasi  didžiuliai tokių vagonėlių kvartalai. Vis dažniau girdime apie nukentėjusius nuo žmonių gyvūnus, nei atvirkščiai, apie sukandžiotus, subraižytus, ar dėl gyvūnų platinamų ligų mirusius vaikus. Žmonės nesigina nuo juos užpuolusių beglobių šunų ar kačių, nes bijo būti apkaltinti nehumanišku elgesiu su šiais padarais. Kas apgins visuomenę nuo tokios gyvūnų invazijos į mūsų gyvenimą. Ar žmogus pasidarė nieko vertas? Jo teisės neegzistuoja?

Kodėl populiariuosiuose media kanaluose skleidžiama tokia informacija? Kas už to slypi?

Jau ir neprofesionalia akimi matyti, kad informacinės priemonės pajungtos tradicinės žmonių gyvensenos menkinimui. Žmogus, norintis gyventi tarp žmonių, daromas tarsi nenormalus. Jis būtinai tūrėtų būti gėjus, lesbietė, ar gyventis su katinu, šuniuku, kitokiu padaru, bet tik ne su kitu žmogumi.

Akivaizdu, kad tokios informacijos skleidimas daro didžiulį poveikį daugeliui žmonių. Dalis žmonių pradeda perdėtai rūpintis mažesniaisiais mūsų draugais ir pamiršta, kad šalia jų gyvena žmonės, taip žmonės, tokie pat kaip ir jie.

Štai viena Pagėgių miesto daugiabučio, esančio Geležinkelio gatvėje, gyventoja įsigudrino šunelį laikyti bendrojo naudojimo patalpoje, laiptinėje. Ten stovi bliūdelis maistui, guli kilimėlis. Dažnai į šią maitinvietę atklysta ir beglobiai katinėliai. Čia visuomet yra maisto, nors ne visada tas maistas geros kokybės, o nuo jo į aukštesnius aukštus, sklinda nemalonus kvapelis. Tiesa, kvapelis sklinda, ne tik nuo sugedusio maisto. Dažnai pasmaguriavę gyvūnėliai savo gamtos reikalus atlieka čia vietoje. Laiptinės sienas puošia katinų fekalijų peizažai, na o praeivių kojas dažnai apveja nuslinkusių kailių margumynai.

Dažnas pilietis reikalauja iš valdžios įstatymų vykdymo, tačiau ne kiekvienas susimąsto, kad nuolat pažeidinėja bendras visiems žmonėms skirtas normas, arba nepagalvoja, kad gindamas gyvūnų o ne žmonių teises, trypia savo, kaip  žmogaus orumą.

 

meslaisvi.lt