Suklastota Lietuva

Dauguma komercinių televizijų, bei Lietuvos visuomeninė televizija, kartas nuo karto skelbia įvairius visuomenės nuomonės tyrimų rezultatus. Dažniausiai minimi UAB „Baltijos tyrimai“ ir UAB „Vilmorus“ įmonių apklausų duomenys. UAB „Vilmorus“  įkurta 1993 metais. Savo internetinėje svetainėje jie nurodo, kad „Vilmorus” kas mėnesį atlieka reprezentatyvias Lietuvos gyventojų apklausas. Apklausiami tūkstantis 18+ m. (užsakovui pageidaujant nuo 15 metų) amžiaus respondentai. Apklausos atliekamos visose apskrityse, didžiuosiuose Lietuvos miestuose, 11 rajonų, iš viso 20 miestų ir daugiau negu 50 kaimų.
„Vilmorus” atlieka viešosios nuomonės apklausas visuomenei aktualia tematika, o taip pat sociologinius tyrimus, kurių dalis turi monitoringo pobūdį. Rinkos tyrimų srityje nuolat atliekami vartotojų pasitenkinimo, nuostatų, elgsenos ir kiti tyrimai.

Bendros Lietuvos ir Didžiosios Britanijos įmonės “Baltijos tyrimai” internetinė svetainė gerokai skurdesnė. Ši bendrovė įkurta 1992 metais, o jai vadovauja Rasa Ališauskienė. Ją, 2011 metais , savivaldybių tarybų rinkimuose, Joniškio rajone, iškėlė partija Tvarka ir teisingumas.

Šių dviejų bendrovių tyrimų rezultatus ir skelbia dauguma Lietuvos media kanalų.

Kadangi šios įmonės savo veklą skaičiuoja jau dvidešimt metų, tuomet jūs, ar jūsų pažįstamų draugų rate, bent vienas tikrai turėjo sudalyvauti kokiame tai tyrime. Tai ir pabandė išsiaiškinti informacijos analizės asociacija. Socialiniame tinkle Facebook, Kauno technologijos universitete, bei atsitiktinių praeivių įvairių Lietuvos miestų gatvėse, buvo klausinėjama, ar  teko bent kartą sudalyvauti kokiame tai minimų bendrovių vykdomame visuomenės nuomonės tyrime. Rezultatai šokiravo.  Nepavyko rasti nei vieno Lietuvos piliečio, kuris būtų patvirtinęs, jog dalyvavo kokiame tai gyventojų nuomonės tyrime.

Ar tai reiškia, kad mums dvidešimt metų meluojama?  Jei šiuos tyrimus,  privačios tyrimų bendrovės , skelbtų  komerciniuose informavimo priemonėse, galima būtų reaguoti vienaip, tačiau kai apie tyrimus skelbia Visuomeninė Lietuvos televizija, tuomet galime drąsiai pasakyti,- gyvename suklastotoje Lietuvoje.

UAB “Vilmorus” savo tyrimų rezultatus skelbia dienraštyje “Lietuvos Rytas”.  Kadangi šis dienraštis siejamas su socialdemokratais, nestebina, kad tyrimų duomenimis, labiausiai gyventojai pasitiki A.Butkevičiumi, o populiariausia partija, socialdemokratų.

Gal būt šį straipsnį skaitys žmogus, kurio namuose lankėsi šių bendrovių darbuotojai ir domėjosi jo nuomone, tuomet praneškite mums.

 

Informacijos analizės asociacija

 

meslaisvi.lt