Vėjo jėgainių „privalumai” arba kaip baidyti kurmius

Nestatykit vėjo jėgainių

Pasak  žmonių, gyvenančių netoli vėjo jėgainių, kai šalia jų namų buvo pastatytos vėjo jėgainės , iš apylinkių dingo kurmiai. Kylą klausimas, ką tokio jaučia šie padarėliai, kad dingsta nuo šalia stovinčių „malūnų”.

O kiek Lumpėnuose kurmių, galite žvilgtelti šioj video medžiagoj:

Na, o kol nepastatė  Lumpėnuose vėjo jėgainių , gal kam pravers patarimai, kaip nubaidyti kurmius iš savo žemių.

Atskirai pristatinėti kurmių turbūt nereikia niekam – ekologams ir gamtininkams tai švarios ir gyvybingos žemės indikatorius, na, o pievučių ir sodų šeimininkams – papildomas galvos skausmas. Jų išrausti žemės kauburėliai dažnai sodybų šeimininkus varo į neviltį, todėl ne atsitiktinai žinomi patys įvairiausi kovos būdais su šiais gyvūnėliais, tačiau nei vienas jų nėra labai ilgalaikis ar 100% garantuotas. Dabar du entuziastai lietuviai nusprendė įrodyti, jog egzistuoja pakankamai „civilizuotas“ ir svarbiausia ilgalaikis metodas, kuriuo galima „išprašyti” kurmius iš žaliuojančios pievutės.

Išradėjai pasakoja, jog kurmiarausiai yra tik maža jų rausiamų tunelių dalis. Jie reikalingi kvėpavimui ir perteklinei žemei išstumti. Na, o ištisas kurmių pasaulis slepiasi po žeme. Pasaulyje ir Lietuvoje yra žinoma daug kovos su kurmiais būdų iš kurių didelė dalis – nuodai.

Atsikračius kurmių, bėdos pranyksta tik kuriam laikui – „gera vieta” ilgai neužsibūna „tuščia”. Netgi išnuodijus visą kurmių šeimyną, jau kitą pavasarį ar netgi tą pačią vasarą atsikraustys nauji „gyventojai”. Be to nuodai kenkia ne tik kurmiams, bet ir visai pievelei ir po ja esančiai ekosistemai.

Štai todėl matydami galimą nišą naujiems išradimams, iniciatyvos ėmėsi du vyrukai. Šie entuziastai sugalvojo unikalią ir pakankamai ekologišką technologiją, nekenkiančią vietiniai žemės ekosistemai. Tiesa, ji nėra labai greitai ir paprastai pritaikoma, tačiau pasak išradėjų, bus efektyvi net 50 metų.

Kokia idėjos esmė? Maždaug 2-30 cm (priklausomai nuo dirvožemio ir reljefo) gylyje klojama speciali, padidinto tamprumo, poliamidinio pluošto medžiaga veikianti kaip siena kurmiams. Tačiau per ją vyksta pilnavertis ekosistemos gyvavimas – vandens dalybos, mažųjų dirvos „gyventojų” migracija. Kadangi reikia perkasti visą pievelę,  medžiagą įkloti po žeme siūloma pavasarį arba rudenį – tokiu atveju vasarą pradės atželti pasėta pievutė.

Ką sudomino šis metodas skambinkit tel. 861287227