2005m. PSO sumodeliuotas pandemijos protrūkis prasidėjo 2020m.

2005m Pasaulio sveikatos organizacijos infekcinių ligų skyrius parengė klausimyną, kuriuo remiantis 2018m. balandžio 5d. Ženevoje buvo patvirtinta globali pasirengimo gripui 2019-2023m. programa. Ši programa buvo patvirtinta ir Lietuvoje 2019m. liepos 19d. Klausimyne, parengtame 2005 metais pateikiamas ateities scenarijus, kuriuo vadovaujantis buvo kuriama ir atsako nenumatytai pandemijai programa. Šioje apžvalgoje norime pateikti 2005 m. sumodeliuota užkrečiamos ligos išplitimą kuris įvyks netolimoje ateityje. Mūsų nuostabai tuo metu kurtas modelis beveik identiškai atitinka situaciją valstybėse, prasidėjusią 2020m. pavasarį, kuomet Kinijoje išplito koronavirusas, vėliau paplitęs po visą pasaulį.

„2005m. Netolimoje ateityje vienos iš pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) valstybių narių sveikatos apsaugos ministerija gauna pranešimą apie sunkų kvėpavimo takų ligos protrūkį dviejuose šalies atokiuose kaimuose. Į šią sritį siunčiama specialistų komanda, kuri išsiaiškina, kad protrūkis prasidėjo maždaug prieš mėnesį. Grupei pavyksta nustatyti mažiausiai 50 užsikrėtimo atvejų kurie galėjo atsirasti per praėjusį mėnesį. Liga paveikė visas amžiaus grupes. Šiuo metu regioninėje ligoninėje yra dvidešimt pacientų. Penki žmonės jau mirė nuo plaučių uždegimo ir ūmaus kvėpavimo takų sutrikimo. Aplinkinėse teritorijose sustiprintas stebėjimas, jo metu regione nustatyti nauji atvejai. Iš kai kurių sergančių paimti mėginiai, ištirti nacionalinėje laboratorijoje ir gautas teigiamas A tipo gripo viruso testas, tačiau šioje laboratorijoje virusų subtipuoti negalima. Mėginys išsiųstas į PSO gripo informacinį centrą tolesniems tyrimams, kur įrodyta, kad tai A (H6N1) virusas – potipis, kuriuo niekada nebuvo užsikrėtęs joks asmuo. Tyrimai, atlikti naudojant genų sekos nustatymo metodą, parodė, kad dauguma šio potipio virusinių genų yra kilę iš paukščių gripo viruso, o likę – iš viruso padermės, žmogaus gripo viruso. Ši informacija nedelsiant persiunčiama šalies, kurioje pirmą kartą buvo nustatyti atvejai Sveikatos apsaugos ministerijai ir pranešta PSO pasauliniam gripo stebėjimo centrui.

Aplinkiniuose miestuose ir kaimuose nustatinėjami
nauji užsikrėtimų atvejai. Naujas gripo virusas pradeda dominuoti visuose didžiųjų laikraščių antraštėse ir tampa pirmaujančiu naujienų tinklo tema. PSO prašo šalių sustiprinti gripo priežiūrą ir kontrolę. Kartu su priežiūros stiprinimu, svarbiausiems viso regiono valstybinių institucijų pareigūnams kasdien pateikiamos trumpalaikės informacijos santraukos. Per ateinančius du mėnesius protrūkiai prasideda kaimyninėse šalyse. Nepaisant to, kad ligos atvejai buvo pastebėti visose amžiaus grupėse, atrodo, kad labiausiai nukentėjo brandūs asmenys Vienas iš 20 pacientų miršta. Ligos išplitimo greitis yra didelis, todėl šalys imasi priemonių apriboti keliones ir įvedinėja karantinus.Užsidarinėja švietimo įstaigos, pradedamas darbas nuotoliniu būdu. Kadangi antivirusinių vaistų tiekimas yra labai ribotas ir tinkamos vakcinos dar nėra, prasideda visuotinė panika. Po savaitės pasigirsta pranešimų apie orlaivių keleivius, atvykusius iš nukentėjusių šalių su sutrikusio kvėpavimo simptomais, nustatomas H6N1 virusas. Po kelių savaičių pranešama apie pirmuosius vietinius protrūkius iš kitų žemynų. Daugėja nepasirodančių darbo vietose ir mokyklose. Sveikatos apsaugos skyrių telefonai netyla. Naujo viruso paplitimas ir toliau yra pagrindinis pranešimas televizijoje, spaudoje ir internetiniuose portaluose. Gyventojai pradeda reikalauti vakcinos bet jos vis tiek dar nėra. Antivirusinių vaistų įsigyti negalima. Policijos departamentai, vietos komunalinių paslaugų ir viešojo transporto įmonės susiduria su dideliu darbuotojų trūkumu,prasideda rimti įprastų paslaugų sutrikimai. Netrukus kritiškai sumažėja ligoninių ir klinikų personalo , nes gydytojai slaugytojos ir kiti sveikatos priežiūros darbuotojai patys suserga arba bijo eiti į darbą. Pagyvenę žmonės turintys lėtinių problemų su sveikata, bijau išeiti iš namų nes bijo naujos infekcijos. Vietinių ligoninių intensyviosios terapijos skyriai paralyžiuojami , netrukus sergantiems plaučių uždegimu pacientams nepakaks dirbtinių plaučių ventiliavimo aparatų,sustos jų gydymas. Tėvai eina iš proto,kai jų sveiki sūnūs ir dukros miršta per kelias dienas nuo ligos prasidėjimo. Kai kurie didieji oro uostai uždaromi, nes dispečeriai nedirba. Per kitas 6–8 savaites, plintant pandemijai visame pasaulyje toliau blogėja sveikatos priežiūros ir kitų gyvybiškai svarbių socialinių paslaugų teikimas. „

Aprašytas modelis baigiamas klausimais

Ar jūs pasiruošę tokiam scenarijui? Ar esate pasirengę užkirsti kelią sergamumui ir mirtingumui, sveikatos, socialinių paslaugų sutrikimams ir poveikiui ekonomikai dėl gripo pandemijos ?

šaltinis oficiali Pasaulio sveikatos organizacijos svetainė https://apps.who.int/iris/handle/10665/106804

meslaisvi.lt