G.Jančarienė: pagėgiškiai, jus apgaudinėja, bet jūs neapsigaukite.

13403793_1240918202609082_7992366530617685052_o

Gitana Jančarienė

Rinkimai yra atsakingas momentas kiekvieno žmogaus gyvenime, arba bent jau taip turėtų būti. Kad atsakingai pasirinkti per rinkimus, reikia nuolatos sekti politinę padėtį, kitaip jus išdurs. Išdurs ir juoksis, kaip, kad jau ne kartą darė. Pagėgių amžinų valdančiųjų „susipykimo” istoriją aprašė ne vienas dienraštis ir net parodė televizija. Juk tai toks neįtikėtinas dalykas – susipyko broliai Komskiai. Vėliau susipyko ir kiti šio spektaklio dalyviai. Sakau spektaklio, nes aš šią visą istoriją stebiu kaip kokį vaidinimą. Vaidinimą, kuriame vaidina ne profesionalūs aktoriai, o savivaldybės politikai ir administracijos darbuotojai. Tiesa, kartais jie „apsišauna” ir tada gali suprasti, kad intuicija neapgauna, režisierius Pagėgių rinkėjams paruošė unikalų pasirodymą.

Dainora Butvydienė – buvusi Pagėgių savivaldybės administracijos direktorė į sceną išėjo, kuomet buvo pradėtas jos atleidimo iš administracijos direktorės posto „dublis”. Nebloga pradžia rinkiminei kampanijai. Rašo žiniasklaida, didžiulis dėmesys šiai personai nenutrūksta nuo Tarybos posėdžio iki kito Tarybos posėdžio.  Pradžioje Taryba niekaip nesugeba atleisti politinį pasitikėjimą praradusią direktorę ir tik iki rinkimų likus vos keliems mėnesiams Tarybos nariai beveik vienbalsiai atleidžia D.Butvydienę iš užimamų pareigų. Sklinda kalbos, kad „Tvarkos ir Teisingumo” partijos dauguma Taryboje suskilo ir todėl D.Butvydienei nepasisekė. Suskilo „Tvarka ir Teisingumas”? Kas ten suskilo nelabai aišku, nes visi esantys dabar Tarybos nariai iš Tvarkos ir teisingumo partijos vėl eina į rinkimus viename sąraše po šios partijos vėliava. Ar galite  patikėti, kad jie susipykę? Jei taip, tuomet rašau toliau.

2018m. Rugsėjo 20 d. D.Butvydienė priima į darbą tokį „tvarkietį” Vaidą Bendaravičių. Kalbos apie D.Butvydienės susipykimą su Pagėgių meru V.Komskiu jau buvo įsibėgėjusios. Tuo tarpu D.Butvydienės priimtas į darbą V.Bendaravičius,  veda”tvarkiečių” sąrašą į rinkimus. Veda tuos, kurie atleido D.Butvydienę iš administracijos direktorės pareigų. Pagalvokime gerai, visai neseniai administracijos direktorė parodė geranoriškumą V.Bendaravičiui ir priėmė jį į darbą savivaldybėje. Ar V.Bendaravičius linkėtų D.Butvydienei bloga? Manyčiau, kad ne.

Analizuokime toliau. D.Butvydienė vos išėjusi iš darbo savivaldybėje kartu su Kęstu Komskiu kuria visuomeninį komitetą ir eina į rinkimus. Ji kandidatuoja į savivaldybės tarybą. Pasirodo labai gerai, kad ją atleido, nereikės mokėti rinkiminio užstato, kuris siekia apie 9000EUR. O gal čia ir buvo pagrindinė priežastis jos atleidimo. Suimituoti susipykimą su „tvarkiečiais”, išeiti iš darbo ir taip įnešti sumaištį rinkėjams bei sutaupyti nemažą sumelę pinigų, tuo pačiu sukurti neblogą rinkiminę kampaniją.

O dabar apie esmę. Kam reikalingas visas šis „susipykimo” spektaklis? Greičiausiai režisierius paskaičiavo, kad viename sąraše einantys jau seniai „susidirbę” jo žmonės į Tarybą nepateks, todėl reikia kelių sąrašų, kuriuose artimiausi bendražygiai būtų pirmose vietose, arba būtų gerai žinomi pagėgiškiams, kaip šiuo atveju D.Butvydienė. Beje, pats režisierius neseniai buvo išprašytas iš partijos Tvarka ir teisingumas, todėl su šia partija rinkimuose dalyvauti negalėtų. Bet gi jį išprašė ne pagėgiškiai „tvarkiečiai”, o naujasis partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis. Net neabejoju, kad išėjus iš partijos santykiai su Pagėgių Tvarkos ir teisingumo skyriumi šio spektaklio sumanytojui nei kiek nepablogėjo. Jūs tik pagalvokite, kaip gali susipykti K.Komskis ir V.Bendaravičius, kuomet pastarasis už savo visą politinę karjerą turėtų būti dėkingas pirmajam? Nerealu. Ir kas gaunasi finale.

Tarkime per rinkimus kokius tris mandatus gauna Tvarka ir teisingumas, du K.Komskio komitetas, vieną V.Komskio komitetas ir kokius du E.Kuturio komitetas. Atsargoje dar yra Pagėgių socialdemokratai. Jei ką neabejoju, kad ir jie prisidėtų prie šios kompanijos.`Ir taip surenkame devynis ar dešimt mandatų. Taryboje, kurioje nuo šiol bus tik 17 vietų, daugumai suformuoti visiškai pakanka. Kodėl šioje kompanijoje atsirado E.Kuturio pavardė. O gi dėl tų pačių „lenkų” rinkiminės komisijos. Šį triuką su Lietuvos lenkų ir krikščioniškųjų šeimų sąjunga Pagėgių rinkimų komisijoje jau seniai naudojo mano aprašytas režisierius. Ir dabar pasakykite, kas tokį gerą planą pasiūlė E.Kuturiui? Be to, juos išduoda dar ir tai, kad per „lenkų” partiją rinkimų komisijos narius sustatė ir „tvarkiečiai” ir E.Kuturio komanda. Ši spektaklio vieta akivaizdžiai su broku, nes jei nebūčiau pastebėjusi šios melagystės, būčiau ir toliau tikėjusi E.Kuturiu.

Kokį pasirinkimą turi pagėgiškiai  jei realiai nori, kad kažkas savivaldybėje pasikeistų? Akivaizdu, kad liko trys partijos, kurias  galima nesusieti su „susipykimo” spektaklio režisieriumi, todėl siūlau rinktis iš jų. Neabejoju, kad jei aprašytas darinys  surinks daugumos pagėgiškių balsus, savivaldybėje niekas nepasikeis.

Informacijos analizės asociacijos administratorė

Gitana Jančarienė

meslaisvi.lt