Mokslo ir žinių dieną Pagėgiuose, galima atšvęsti ir su alkoholiu.

Prieš keletą metų priimtas įstatymas, draudžiantis prekiauti alkoholiu Rugsėjo 1-ąją , mokslo ir žinių dieną, pasidarė neveiksnus. Kai kurios Lietuvos savivaldybės, tame tarpe ir Pagėgių, nusprendė šią šventę perkelti į pirmadienį, rugsėjo 3-iąją. Ar tai buvo padaryta tam, kad mokiniai ir mokytojai galėtų „tinkamai” atšvęsti šią šventę,  neaišku, tačiau mūsų kalbintos visos Pagėgių alkoholiu prekiaujančių parduotuvių pardavėjos sakė:-pirmadienį alkoholis bus pardavinėjamas, nes įstatymas to nedraudžia.

Daugelis kalbintų Pagėgių savivaldybės gyventojų apgailestavo, kad ši šventė bus pirmadienį. Priežąstys įvairios. Viena iš jų,  kad daugelis Pagėgiškių dirba komandiruotėse, nes nepriklausantiems partijai Tvarka ir Teisingumas, vietoje   darbo neatsiranda.

Lietuvoje rugsėjo 1-oji iškilmingai pradėta švęsti nuo 1980-ųjų, kaip ir kitose Tarybų Sąjungos, kuriai Lietuva tuo metu priklausė, šalyse. Šią dieną mokiniai tradiciškai susirikiuoja, gėlių puokštėmis pasveikina mokytojus. Kodėl mokslo metai pradedami būtent rugsėjo 1-ąją? Ši tradicija į Rusiją, o vėliau ir į visas Tarybų Sąjungos šalis, atėjo iš Bizantijos, kur rugsėjo 1-oji buvo ir Naujųjų metų pradžia. Ten buvo manoma, kad būtent šią dieną Dievas pradėjo kurti pasaulį. 1492 m. caras Ivanas III-asis, vedęs paskutinę Bizantijos princesę, rugsėjo 1-ąją paskelbė Naujųjų metų pradžia. Tik 1700 m. Petro didžiojo įsakymu metų pradžia paskelbta sausio 1-oji.

meslaisvi.lt