Ir vienas lauke karys

2010 m. liepos 30 d. Pagėgių miesto gyventojas, Lietuvos respublikos pilietis Donatas Jančaras, pradėjo ilgą, nelygią kovą su nesąžiningais darbdaviais. Tais metais, į Pagėgių miestą buvo atvykusi statybinė bendrovė UAB „Kornedeta”, kuri vykdė šaudyklos įrengimo darbus, Valstybinės sienos apsaugos tarnybos, Pagėgių rinktinės štabe. Ten ir buvo projekto vadovu įsidarbinęs Donatas Jančaras. Negavęs keletą mėnesių atlyginimo, D.Jančaras nusprendė išeiti iš įmonės ir kreiptis į teismą, dėl darbo užmokesčio susigrąžinimo. Ir štai, praėjus beveik dviems metams, vadovaudamasis D.Jančaro ieškiniu, teismas paskelbė UAB „Kornedeta” bankrotą. Paklausėme Donato, ar iškėlus įmonei bankrotą, jis atgavo savo uždirbtus pinigus:

Kol kas dar ne, bet tikiuosi nebeilgai liko laukti.

Jei nepaslaptis, kiek jums skolinga UAB”Kornedeta”?

Na kreipiausi dėl 3500lt.negrąžinto darbo užmokesčio, tačiau kol vyko teismų procesai, visą tą laiką man augo delspinigiai, bet konkrečios sumos negalėčiau įvardyti, gal kokia 30 000- 40 000lt.

Tai būsit turtingas žmogus?

Deja, bet Lietuvos įstatymai apriboja kai kuriuos dalykus, kurie liečia eilinių Lietuvos piliečių teises. Lietuvos Respublikos Garantinis fondas , kuris grąžina pinigus nukentėjusiems nuo nesąžiningų įmonių, turi savo įstatymą, kuriame numatyta tik dalies priteistų pinigų sugrąžinimas.

O tai gal žinot iš kur pinigai tame Garantiniame fonde?

Na, kiek aš žinau, visos dažniausiai sąžiningos Lietuvos  įmonės, moka tam tikrą mokestį į Garantinį fondą, kuris savo ruožtu sumoką tuos pinigus nukentėjusiems nuo bankrutuojančių įmonių.

Tai taip išeina,  kad sąžiningi verslininkai, turi padengti visokio plauko aferistų pridarytus nuostolius?

Na taip, o kas apmokės? Jau keletą metų domiuosi bankrotų procedūromis Lietuvoje. Didžiulės įstatymų spragos, stato sąžininguosius verslininkus į kampą. Aš manau , kad daugelis sąžiningų įmonių savininkų net nežino, kodėl jie moka mokestį į tą Garantinį fondą. Nes jei žinotų, tai tikrai taip netoliaruotų įsibujojusių aferistų, įpatingai statybų srityje. Skaitau, kad  atrastas tyčinis įmonių  bankroto „verslas”, vienas  iš didžiausių pastarojo dešimtmečio paplitusių aferizmų, kurie skandina mūsų valstybės ekonomiką, bei apskritai menkina piliečių pasitikėjimą savo šalimi.

Ką gi, ačiū jums už pokalbį.

kalbino V.L.

meslaisvi.lt