Žemės miliardieriai užsimojo į kitas planetas.

Gobšumas tai liga

 

Kosmoso politikos ekspertas,  Rendas Simbergas mano, kad privatūs asmenys ir kompanijos turi turėti galimybę įsigyti sklypus Mėnulyje ir kitose planetose, kad galėtų ten vystyti turizmą, užsiimti naudingų iškasenų gavyba, o ateityje galėtų tuos sklypus ir perpardavinėti. Dienraštis „The DAILY MAIL“ rašo, kad Rendas yra įsitikinęs, kad toks laikas jau atėjo ir vyriausybė turi sudaryti sąlygas įsigyti „nekilnojamą turtą“ kosmose milijardieriams, kurie galėtų į tai investuoti savo milijardus.

Jis pasiūlė priimti projektą, kuris apeitų pasaulio šalių susitarimą dėl kosmoso , priimto 1967m., kuriame nurodoma , kad nei viena šalis pasaulyje neturi teisių nei į vieną kosminį objektą. Tokiam žingsniui gali pastūmėt pasaulinė visuomenė, kaip savotiškom lenktynėmis dėl kosminės nuosavybės, panašiomis  kokios virė dėl  Afrikos resursų, jos kolonizavimo laikais. Šalis, nusprendusi pradėti šį projektą, žinoma susilauks kitų galingų šalių rūstybės, pabrėžia dienraštis.

Dar vienu niuansu gali tapti susitarimas dėl mėnulio, priimto 1979 metais, kuris draudžia šalims reikšti kokias tai nuosavybės teises į žemės palydovą. Tačiau JAV ir Rusija jo taip ir neratifikavo, dėl ko gali ir nevykdyti šio susitarimo.

Kompanijos „Adjunct Scholar Rand Simberg” juristai skaito, kad senoji politika dėl kosminių sklypų, vilkina klausimą dėl nuosavybės teisių į kosmoso turtą. To pasekoje didžiuliai plotai ir juose esantys resursai lieka neįsisavinti. Juristai mano, kad JAV vyriausybė turi pripažinti teisinį kitų planetų, bei jų palydovų perleidimą privatininkams ir priimti įstatymą, kuris vadintųsi Space Homesteading Act( analogiškas dėl teisės į žemę JAV)

Šis pasiūlymas neatsitiktinai sutapo su komercinio kosmoso įsisavinimo epocha. 10-15 metų atgal privatus verslas net negalvojo apie skrydžius į kosmosą, o teisė į plotų nuosavybę mėnulyje, buvo tik juokeliai. Šiomis dienomis keletas privačių kompanijų kuria savo kosminius laivus ir turi  finansinių galimybių Mėnulio išteklių įsisavinimui.

Rusų portalas “Technologijų naujienos” rašo,  juristai įsitikinę, tam ,kad  žemės palydovas netaptų vieta, kur įsigalėtų beįstatiminė erdvė, reikalinga kuo skubiau priimti tam tikrus įstatymus, kurie pritrauktų investicijas į šią visiškai naują sritį.

Reikia pabrėžti, kad  ir be visokių tarptautinių susitarimų, privačios kompanijos jau seniai pardavinėja sklypus mėnulyje visiems norintiems. Kaip ir visur, yra randamos susitarimų spragos. Šiuo atveju buvo pasinaudota tuom, kad tarptautiniame susitarime dėl kosmoso įsisavinimo yra pasakyta, kad jokia šalis neturi teisės į nuosavybę žemės palydove, Mėnulyje. Tačiau jame nieko nepasakyta apie privačius asmenis. Per paskutinius metus Mėnulio paviršiaus plotų savininkais tapo jau daugiau kaip trys milijonai žemiečių. Tarp jų tokie, kaip Rusijos oligarchas Romanas Obramovičius, padovanojąs 40 ha plotą savo draugei , Darjai Žukovai. Savo sklypus Mėnulyje taip pat turi tokios Rusijos įžimybės kaip Aleksandras Rozembaumas, Laima Vaikulė, Jurijus Galcevas

(vertė Donatas Jančaras)

meslaisvi.lt