Trijų įmonių direktorius R.Pakso žentas įkėlė koją į Pagėgius ?

Aivaras Stumbras direktoriauja šioje įmonėje

Aivaras Stumbras direktoriauja šioje įmonėje

Šiame straipsnyje gali būti šiokių tokių netikslumų, tačiau bendrą situaciją tikrai bus galima suprasti. Rašysiu čia apie R.Pakso žentą Aivarą Stumbrą ir tai, kaip jis gali būti susijęs su Pagėgių savivaldybe. Pasirodo šis vyrukas vadovauja trims įmonėms, kuriose kiekvienoje dirba tik du žmonės, pats A.Stumbras ir dar kažkas. O įmonės tos, bent jau dvi susijusios su alternatyvios energijos gamyba.

UAB Windlit direktorius taip pat A.Stumbras

UAB Windlit direktorius taip pat A.Stumbras

UAB „Windlit” – jos veikla susijusi su alternatyvios energijos gamyba. Kita įmonė, kuriai vadovauja A.Stumbras UAB „OAKWILL” savo veikla pavadinusi „kita”,  na o trečiosios įmonės, kurios generalinis direktorius taip pat yra R.Pakso žentas UAB „Relit” veikla susijusi su kompiuteriais ir programine įranga. Štai čia ir prasideda įdomumai. Šią įmonę 2015 metais gegužės 15 dieną valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtino  skatinimo kvotų paskirstymo aukciono gamintojams, naudojantiems vėjo energiją, kurių elektrinių įrengtoji galia didesnė nei 350 kW ir kurios jungiamos prie skirstomojo tinklo, laimėtoju. UAB „RELIT“ buvo paskirta  4,9325 MW skatinimo kvotos ir pritaikytas 5,21 Eur ct/kWh (18 ct/kWh) (be PVM) fiksuotą tarifą nuo leidimo gaminti elektros energiją išdavimo dienos.

Dabar apie tai, kaip A.Stumbras susijęs su Pagėgiais. Sutapimas tai ar ne, tačiau gegužės 14d. Pagėgių savivaldybės tarybos posėdyje buvo bandoma patvirtinti specialųjį planą, kuriame  nurodytos naujos vėjo jėgainių parkų teritorijos Pagėgių savivaldybėje. Tą dieną šio plano patvirtinti nepavyko, nes opozicija pareiškė, kad dėl tokių parkų plėtros būtų atlikta gyventojų apklausa.

Dabar apie detales, kurios gali būti netikslios, tačiau dėliojant grandinę galima spėti:

Artimiausias politinis R.Pakso  bendražygis yra Kaliningrado universiteto absolventas Kęstas Komskis. Po paskutinių savivaldos rinkimų šių politikų įtaka Lietuvos savivaldybėse smarkiai sumažėjo, tačiau Pagėgius ši kompanija kol kas laiko savo „kišenėje”. Todėl greičiausiai R.Pakso žentas šioje savivaldybėje tikrai įkėlęs koją.

UAB "OAKWIL"vadovas taip pat A.Stumbras

UAB „OAKWIL”vadovas taip pat A.Stumbras

Kodėl taip sakau. Todėl kad mačiau kaip buvo stumiamos vėjo jėgainių parkų statybos Pagėgių savivaldybėje. Dėl jų plėtros norintiems pasisakyti gyventojams „tvarkiečių” dauguma parodė ‘špygą”. Iš to galima manyti, kad Tvarkos ir Teisingumo dauguma Pagėgių taryboje atstovauja savo partijos vadovo giminaičių interesus. O tie interesai labai „riebūs”.

O dabar šiek tiek istorijos:

2007 metais dienraštis „Respublika”rašė, kad

Aivaras Stumbras dirbo Rusijos politikų Lietuvoje įsteigtoje bendrovėje, kuri supirkinėja žemes Vilniaus apylinkėse. Nors  R. Paksas tvirtino į žento reikalus nesikišantis, „Respublika“ išsiaiškino, kad A. Stumbrui generalinio direktoriaus kėdę užleido Paksų šeimos draugas. R. Paksas iš pradžių neigė pažįstantis žento verslo partnerius, o paskui staiga jo atmintis prašviesėjo. A. Stumbras dienraščiui patvirtino, kad jo vadovaujama bendrovė „Amberinvest“ priklauso užsienio piliečiams. Iš kokios šalies bendrovės savininkai, politiko žentas teigė nematąs tikslo skelbti viešai. Paklaustas, ar ne Rusijos, A. Stumbras atsakė, kad tai, kas skelbiama viešai, tėra tik žurnalistų interpretacijos. Pasak A. Stumbro, jis nekilnojamojo turto bendrovėje įsidarbino prieš pusantrų metų. „Darbą susiradau kaip dauguma Lietuvos žmonių“, – sakė jis. A. Stumbras tvirtino, kad jo gabumai buvo įvertinti. „Pakilau karjeros laiptais“, – teigė jis. A.Stumbras užtikrino, kad uošvis apie jo darbą mažai žino: „Jis žino tik tiek, kad dirbu bendrovėje, kuri verčiasi nekilnojamuoju turtu“. A. Stumbro vadovaujamos bendrovės „Amberinvest“ vardu butus Vilniuje ir žemes sostinės rajone supirkinėja su Rusijos politinėmis jėgomis tiesiogiai susiję asmenys, teigia „Respublika“. Lietuvoje registruotos bendrovės vienintelė akcininkė – ribotos atsakomybės Maskvoje, Mičiurinsko pr. 38 , registruota bendrovė „Stroižilinvest-5“ , kuriai vadovauja Aleksejus Kalinovas. Jis yra ne tik verslininkas, bet ir vienas iš Rusijos radikalių nacionalistų partijos „Rodina“ lyderių, vieno skyriaus vadovas. „Amberinvest“ valdyboje yra ir dar du Rusijos piliečiai. Be to, „Respublika“ išsiaiškino, kad prieš tai Rusijos įmonės valdomos bendrovės „Amberinvest“ generaliniu direktoriumi dirbo Albinas Jurevičius. Jis yra verslininko, bendrovės „Restako“ direktoriaus Algirdo Drakšo, per kurį R. Paksą paspausti bandė Jurijus Borisovas, giminaitis, jo žmonos brolis. A. Drakšo žmonos brolį R. Paskas pats buvo priėmęs į darbą, kai vadovavo „Restako“, rašė „Respublika“.
2014 metais UAB „Amberinvest” buvo likviduota, ją ištiko bankrotas. Tačiau šiuo metu Lietuvoje veiklą vykdo kita panašiu pavadinimu įmonė- tai UAB „Amberwind”. Jos pavadinimas pagėgiškiams tikrai labai girdėtas. Ši įmonė viena iš didžiausių įmonių Lietuvoje vystančių vėjo jėgainių energijos verslą. Įdomu, kas jos akcininkai?

meslaisvi.lt