Uteniškiai ir varnos- nesibaigiantis Dauniškio parko košmaras. Europos direktyva paukščių pusėje.(video)

Kiekvienais metais Utenoje, komunalinė miesto įmonė iškelia Dauniškio parke esančius kovų lizdus. Kadangi paukščius saugo Europos Sąjungos Paukščių direktyva, lizdai yra išimami ne perėjimo laikotarpiu. jų negalima ardyti nuo kovo 1 d. iki liepos 1 d., todėl šie darbai yra vykdomi rudens, žiemos metu. Tačiau taip valdžia niekaip neišsprendžia aplinkinių gyventojų gyvenimo nuolatiniame triukšme problemos, . Dauniškio parkas yra gausiai lankoma miesto gyventojų ir svečių poilsio vieta. Parko medžiuose gausu varninių paukščių. Gyventi žmogaus kaimynystėje, perėjimui burtis į kolonijas ir jose garsiai bendrauti – tai iš prigimties nulemtos varninių paukščių rūšies savybės.

Žiemą parko pušyną apgaubia tyla ir ramybė, kuria gali mėgautis Dauniškio kvartalo gyventojai, kurių namai yra arčiausiai parko. Bet ši tyla ir ramybė yra laikina. Triukšmauti, sukti lizdus, kurti šeimas ir auginti savo palikuonis į Dauniškio pušyną kovai sugrįžta kovo mėnesį. Ne be reikalo šis mėnuo pavadintas jų vardu.

Kai varninių paukščių atstovai sugrįžta, tyla ir ramybė parko pušyne baigiasi. Prasideda dauniškiečių ir kitų uteniškių bėdos, susietos su triukšmu, pasidedančiu anksti ryte ir besitęsiančiu iki vakaro.

Siekiant sumažinti pavasarį paukščių sukeliamus nepatogumus, vėlyvas ruduo pats tinkamiausias laikas reguliuoti jų gausą, išimant lizdus. Kadangi paukščius saugo Europos Sąjungos Paukščių direktyva, lizdai yra išimami ne perėjimo laikotarpiu. Išimti lizdus galima iki kovo 1 d. Po šios dienos kėsintis į paukščių namus yra griežtai draudžiama.

Ornitologų teigimu, kovai yra prieraišūs ir pastovumą mėgstantys paukščiai, todėl yra tikimybė, kad, jei kelis ar keliolika metų iš eilės pavasarį atskridę į pušyną ir neradę senųjų lizdų, paukščiai ieškos naujos, ramesnės vietos, o pušyne naujų lizdų nebesuks. Tačiau taip nėra. Nors lizdai iškelinėjami, kovai suka naujus. Iš viso praėjusį rudenį Dauniškio pušyne buvo išimti 254 lizdai“.

meslaisvi.lt