A.Dulkys: antibiotikų Lietuvai užteks dviem mėnesiams, vėliau bus problemų

2023m kovo 30d. Lietuvos Respublikos Seime ministrai atsakinėjo į Seimo narių klausimus. Daugiausiai klausimų susilaukė sveikatos apsaugos ministras, Arūnas Dulkys. Pirmoji ministro paklausė Seimo narė Beata Pietkievicz:

„Gerbiamas ministre, ne kartą žiniasklaidoje buvo minėta, kad vaistnėse trūksta vaistų, kalba eina apie Amoksiciliną, nuolat sulaukiu gyventojų skundų, kad trūksta vaistų nuo hipertenzijos. Žmonės nori žinoti, ar sprendžiamas šitas klausimas”-klausė Seimo narė. Ministras A.Dulkys į B.Pietkieviz klausimą atsakė taip:

„Mūsų Valstybinė vaistų kontrolės Tarnyba, norėčiau netgi pagirti viešai šią komandą, pastarąjį pusmetį intensyviai koordinuojant Europos vaistų agentūrai, dirbo ir netgi ieškojo galimybių kitose šalyse, ieškojo visokių kelių gauti vaistų ir tikrai, bent jau antibiotikų srityje artimiausiems dviem mėnesiams yra aprūpinta. Problemos yra visoje Europos Sąjungoje,tai tie du mėnesiai netruks pasibaigti ir vėl matyt tų problemų matysime. Vaistų trūksta netgi tokiose šalyse, kurios turi vaistų gamyklas, tai yra ir Lenkija, ir Čekija, nes yra problema su veikliosiomis medžiagomis, t.y. kas išeina už Europos sąjungos ribų ir tom problemom kovo mėnesį buvo susitikę visi sveikatos ministrai į atskirą posėdį, kuriame detaliau tuos dalykus aptarėme. Tai aš tikiu, kad tiek nacionaliniu lygmeniu, tiek Europos sąjungos mastu įsikišus procesai kažkiek tai pagerės, bet mes turime suprasti, kad problema išeina už ES ribų ir yra tikrai didelė. Tikiuosi, kad bendromis jėgomis judinsime šituos dalykus, bet vaistų trūksta ir kitose šalyse. Jei neklystu, tai iki 600 pavadinimų vaistų trūksta ES valstybėse. Esame atsakingos institucijos, sprendžiame.”-kalbėjo A.Dulkys

Seimo narė Beata Pietkievicz

Tačiau Seimo nariui Antanui Vinkui pasirodė, kad A.Dulkys neišsamiai atsakė į jam užduotą klausimą, todėl jis paprašė kai ką patikslinti:

„Kolegė jūsų klausė apie vaistų tiekimą ,aš manau, kad jums buvo suteikta didelė garbė ir mes laukėme jūsų platesnės informacijos iš to susitikimo su sveikatos apsaugos ministrais, apie kurį jūs užsiminėte. Iš tikrųjų, kalbantis su gyventojais išgirstu, kad įsigyti vieno ar kito vaisto neįmanoma. Atsakykite, dėl kokių priežasčių yra sutrikęs kai kurių vaistų tiekimas, į Lietuvos rinka, antra, sutrikimai tikėtina, kad yra laikini, ar to prognozuoti neįmanoma. Kokios tendencijos, ar vis daugiau vaistų pritrūksta, ar grįžta į rinka tie vaistai, kurie nebuvo tiekiami.”-domėjosi A.Vinkus

„Priežastys matyt yra pagrindinės trys, tai pirmoji susijusi su sergančiųjų viršutinėmis kvėpavimo takų ligomis padidėjimu, gamintojai per praėjusius pandemijos metus buvo prisitaikę prie visai kitokio vaistų gaminimo ritmo, plius sugrįžo gripas vienu mėnesiu anksčiau, tai vėl atitinkamai visos žaidimo taisyklės pasikeitė, toliau, kaip aš jau sakiau yra veikliųjų medžiagų trūkumas ir tiekimo sutrikimas, įskaitant netgi ir pakuočių gamybos trūkumus, kas irgi gali būti susiję tiek su karu, tiek su pandemija. Dėl to kas yra daroma, tai aš tik pasakysiu, kad Europos komisija įsipareigojo šiais metais peržiūrėti visą ES farmacijos teisyną, mes savo ruožtų, Čekija ir dar devynios šalys pasiūlėme, kad gal būt galėtume įdarbinti Europos vaistų agentūrą, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centrą, kad sukurtumėm paskatas investicijoms apskritai Europoje vaistų gamintojams ,laboratorijoms, nes paaiškėjo, kad mes neturime pakankamai informacijos kiek čia yra gamintojų, kokia situacija su veikliosiomis medžiagomis, tai tam bus skiriamas didesnis dėmesys. Tokie pagrindiniai susitikimo akcentai. Ačiū”– kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

meslaisvi.lt