Rinkimų kaina – su defektais priduotas Kauno „Žalgirio” baseinas

Viena iš centrinių baseino stogą laikančių kolonų su rimtu defektu

Kauno „Žalgirio” arenos baseinas yra ypatingasis statinys. Tokių statinių statybos užbaigimą tvirtina Valstybės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos(VTPSI) viršininko įgalioti Inspekcijos padalinių vadovai savo potvarkiais sudarydami komisijas. Komisija sudaroma iš šių institucijų įgaliotų atstovų: 1.Statybų inspekcijos (komisijos pirmininkas); 2.savivaldybės administracijos; 3. priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento; 4.nacionalinio visuomenės sveikatos centro; 5.darbo inspekcijos, 6.Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos atstovų. Komisija patikrina, kaip pastatytas statinys atitinka projektui , pagal kurį buvo išduotas statybą leidžiantis dokumentas, kitus dokumentus ir surašo statybos užbaigimo aktą.
2022m. spalio mėnesį tokiu aktu sudaryta komisija ir patvirtino Kauno „Žalgirio” arenos baseino statybos užbaigimą. Netrukus baseinas buvo pradėtas eksploatuoti. Tačiau pirmieji lankytojai apsilankę baseine galėjo pamatyti keistą koloną, kuri stovi vienoje iš baseino sūkurinių vonių centre. Ji turi plika akimi matomus defektus. Meslaisvi skaitytojai atsiuntė kolonos nuotrauką į redakciją. Paprašėme pakomentuoti kolonos pažeidimus statybos ekspertų.

„Gelžbetoninių konstrukcijų defektai yra technologinės prigimties, t.y. jie atsirado gamybos metu. Šiuo atveju statę baseiną statybininkai betonuodami koloną netinkamai sutankino betoną. Gali būti kad taip atsitiko ir dėl to, kad betono mazge buvo negerai paruoštas betono mišinys, neatsakingai atliktas betono sudėties dozavimas.Galėjo lemti ir betono transportavimo laikas, bei kokiomis sąlygomis betonas kietėjo. Vis dėl to tai greičiausiai sutankinimą vykdžiusių statybininkų klaida”– kalbėjo statinio ekspertas D.Jančaras Ekspertas taip pat paaiškino, kad dėl tokių betono defektų labai greitai atsiras kitų pažaidų. Esanti kolonos konstrukcijoje armatūra ,dėl baseino vandenyje esančių tirpių junginių ,neišvengiamai bus veikiama agresyvios drėgmės, dėl to atsiras korozija, kuri lems dar greitesnį betono irimą. Tokios pažaidos pasak D.Jančaro yra avarinio pobūdžio, todėl jas reikia nedelsiant šalinti.

Kyla klausimas, kaip tokį rimtą defektą turintis statinys buvo priimtas. Juk procese dalyvavo eilė specialistų, kurie vertino pagaminto gaminio,šiuo atveju kolonos, kokybę. Gali būti, kad atsakymas į šį klausimą slypi savivaldos rinkimuose, kurie įvyko praėjus trims mėnesiams po baseino paskelbimu tinkamu naudoti.

Baseino statybos generalinis rangovas buvo bendrovė „Conresta“ .

meslaisvi.lt