Bilas Geitsas 2011 metais Ženevoje: laikas veikti (baigiamoji kalba)

Viešiname paskutinę dalį Bilo Geitso kalbos, sakytos 2011m. 64-ojoje Pasaulio sveikatos organizacijos asamblėjoje, Ženevoje.

„Raginimas veikti. Šioje kampanijoje mums pateikiamos puikios galimybės, ir mes turime pasinaudoti jomis. Jei to nepadarysime per ateinančius metus, tada mes būsime nugalėti. Šis dešimtmetis yra proga, mes galime pasiekti ambicingų skiepų dešimtmečio tikslų. Kiekvienas turės atlikti savo vaidmenį. Nepaisant to, kad valstybėms  tenka kovoti su biudžetu, šalys donorės turės padidinti investicijas į vakcinas ir imunizacijos sistemas. Artėjančiame Globalios vakcinos aljanso susitikime birželį numatyta galimybė suteikti jums ir jūsų vyriausybėms konsultacijas dėl lėšų surinkimo. Jei esame dosnūs, turime galimybę užkirsti kelią keturiems milijonų mirčių iki 2015 m. ir 10 mln. mirčių iki 2020 m. Farmacijos pramonė turi užtikrinti, kad mes turėtume naujų vakcinų ir jos būtų prieinamomis neturtingoms šalims, būtų laikomasi pagrįstu diferencijuotų kainų principo.Visos 193 valstybės narės savo sveikatos sistemose turi pasiekti, kad vakcinos būtų pagrindinis prioritetas, kad visi jūsų šalių vaikai turėtų galimybę naudotis esamomis vakcinomis, taip pat naujomis vakcinomis, kai jos taps prieinamomis.

Mūsų fondas yra pasiryžęs bendradarbiauti su visais savo partneriais, donorais, farmacijos kompanijomis ir šalių vyriausybėmis, kad padėtų jums pasiekti šių sunkių, bet labai reikalingų laimėjimų. Aš tai vertinu optimistiškai, nes mačiau daug lyderių pavyzdžių. Pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas tvirtindamas biudžetą, kuris yra blogiausios šalies ekonomikos istorijoje ,neatsisakė įsipareigojimo skirti plėtros išlaidas vakcinacijai. Jis pažadėjo padvigubinti Jungtinės Karalystės indėlį į kovą su poliomielitu. Kitas pavyzdys yra Serumo institutas Indijoje, kuriam vadovauja Daktaras Cyrusas Poonawalla. Institutas pasiekė įspūdingos sėkmės gaminant pigias vakcinas. Jie sukūrė vakciną nuo meningito, gamina daugiau tymų vakcinų nei bet kas kitas. Jiems pavyko sumažinti penkiavalentės  vakcinos kainą ir jie planuoja nebrangia gaminti vakcinas nuo viduriavimo ir plaučių uždegimo.Jums prisidedant, per šį dešimtmetį išnaudosime visas vakcinų technologijos galimybes. Tai darydami kursime visiškai naują ateitį, paremtą supratimu, kad globali sveikatos priežiūra yra pasaulinės gerovės kertinis akmuo. Tai bus didžiulė problema, tačiau ji bus viena iš svarbiausių ir produktyviausių mūsų pasiekimų, kuriuos kada nors pasiekėme.

Ačiū.”

meslaisvi.lt