Bilas Geitsas 2011 metais Ženevoje: artimiausias dešimtmetis – skiepų dešimtmetis (I dalis)


Bilas Geitsas 

2011 metais, gegužės 16-24 dienomis Šveicarijos mieste, Ženevoje vyko Pasaulinės sveikatos organizacijos 64-oji asamblėja. Joje dalyvavo daugiau nei 2700 delegatų, įskaitant aukščiausius valstybių vadovus, šalių sveikatos apsaugos ministrus, nevyriausybines organizacijas, pilietinės visuomenės grupes ir kitus stebėtojus. Šioje asamblėjoje pasisakė Bilas Geitsas .Norime pateikti savo skaitytojams visą jo kalbą. Čia publikuojame I dalį.

Pone pirmininke, ministre pirmininke Šeichu Hasina, generalinis direktoriau Dr. Margaret Chan, Ekscelencijos, ponios ir ponai. Pasaulio sveikatos asamblėja ir ši asamblėja nustatė standartą pagal kurį pasaulis bendradarbiaus siekiant pagerinti sveikatą.  Dešimtmečiais jūs užsibrėždavote sau ambicingus tikslus, tokius kaip raupų naikinimas. Ir jūs sutelkėte žmoniją šiems tikslams pasiekti. Man yra garbė būti su jumis  šiandien. Man pasisekė kalbėti šioje asamblėjoje 2005 m., kuomet dar aš ir mano žmona  Melinda buvome čia naujokai. Tada aš pasidalinau savo optimistinėmis mintimis  apie ateities pasaulio sveikatą.

Žmonija pagaliau pradėjo naudoti visas savo galimybes  kad išspręstų sunkiausias užduotis , kai milijardai žmonių vis dar neturi galimybės gyventi sveiką, produktyvų gyvenimą. Per pastaruosius šešerius metus mano optimizmas vis didėjo. Neseniai išleistoje svarbioje knygoje „Geriau“, jos autorius ekonomistas Charlesas Kenny parodo, kad gyvenimas gerėja. Jis keičiasi į gerąją pusę net greičiau nei rodo ekonominiai rodikliai. Pagrįsdamas savo tezę, jis atidžiai išanalizuoja keletą pagrindinių rodiklių: gyvenimo kokybę, įskaitant vaikų išgyvenimą, gyvenimo trukmę, studentų skaičių ir smurto lygį.

Tikiuosi, kad ši knyga patiks ir nusipelnys jūsų kuo geriausių įvertinimų. Ji įrodo, kad darbas, kurį atlieka ši asamblėja, turi milžinišką poveikį. Labai svarbu, kad sprendimų priėmėjai dėl finansavimo ir politikos formuotojai supratų sėkmės faktą. Manau, kad tai suprasdami, jie suteiks galimybių pasiekti dar didesnę sėkmę papildomam žmonių skaičiui.

Pažangos galimybės yra priežastis, kodėl aš skiriu visą save Geitsų fondui. Sveikatos apsauga ir vystymas yra labiausiai patinkantis  darbas, kurį  galiu tik įsivaizduoti, o mes su žmona Melinda skirsime tam likusius mūsų gyvenimo metus. Kai buvau paauglys, mane sužavėjo kompiuteriai, nes aš tikėjau, kad jie pakeis pasaulį. Negalėjau tiksliai numatyti ateities, bet stebėjausi  jausmu galimybe pagerinti situaciją ir išplėsti dar daugiau galimybių. Per daugelį metų, vykstant daugeliui pokyčių, aš taip pat mačiau kai kuriose srityse nepasikeitimo požymius. 1994 m. kelionėje į Afriką į pietus nuo Sacharos, mačiau, kad ligos ir skurdas vis dar atima milijonams žmonių galimybę judėti į priekį. 1998 m. mes su žmona perskaitėme apie rotavirusą. Sužinojau, kad jis sukelia viduriavimą mažiems vaikams ir kasmet dėl to įvyksta 500 000 mirčių. Mums gimė pirmasis vaikas, bet mums nereikėjo jaudintis dėl rotaviruso, nes JAV vaikai nemiršta nuo viduriavimo. Mes tai laikėme savaime suprantamu dalyku, galvojome, kad visame pasaulyje yra vienodai, bet taip nėra. Mes niekada  nesužinotume apie rotaviruso egzistavimą ir nebūtume apie jį girdėję, nes  mūsų dukra nebūtų juo užsikrėtusi. Tai buvo apreiškimas mums, kai supratome, kad naujovės ir medicininė pagalba, kurią laikėme savaime suprantama, buvo prieinama ne visiems. Kai aš  supratau, kad milijardams žmonių šios priemonės neprieinamos, buvau pasipiktinęs. Tada nusprendžiau panaudoti ne tik savo laiką, bet ir visus turtus, kuriuos sukaupiau kovai su šia neteisybe.

Prieš trisdešimt metų, kai kūrėme „Microsoft“, turėjome ambicingą viziją: aprūpinti visus kompiuteriu. Šiandien aš prisijungiu prie jūsų, kad įgyvendinčiau dar svarbesnę viziją, gerą sveikatą visiems.

Ypatingas Geitsų fondo vaidmuo yra skatinti komunikacijos naujoves dėl sveikatos problemų.Mes turime tuos pačius prioritetus kaip ir jūs:  kad motinystė būtų saugesnė, užtikrinti, kad naujagimiai išgyventų pirmąsias 30 dienų, užtikrinti, kad kūdikiai turėtų maistingą dietą.

Mes matome tai, ką jūs matote kiekvieną dieną: tokias ligas kaip ŽIV, tuberkuliozė ir maliarija gali sunaikinti bendruomenės.  Kartu su tokiais nuostabiais partneriais, kaip pasaulinis fondas, norime padėti jums diagnozuoti, gydyti ir, svarbiausia, užkirsti kelią ligoms.

Galvodami apie efektyviausius mūsų išteklių naudojimo būdus, mes ypatingą dėmesį skiriame vienai priemonei – tai yra vakcinos. Šiandien norėčiau su jumis pasikalbėti apie tai, kad jūs imtumėtės lyderystės, kad šis dešimtmetis taptų skiepų dešimtmečiu. Vakcinos yra itin elegantiška technologija. Jos gali būti nebrangios, jas lengva pristatyti ir vakcinos užtikrina apsaugą nuo ligų visam gyvenimui. „Microsoft“ svajojome apie galingą ir paprastą technologiją. Taigi tokia technologija yra vakcinos, ir šiandien bandau įsivaizduoti, kaip atrodys  pasaulis, jei visapusiškai pasinaudosime vakcinomis.

Per šį dešimtmetį galime daug pasiekti.

• Dešimtmečio pradžioje galime išnaikinti poliomielitą.

• Dešimtmečio pabaigoje visi pasaulio vaikai turės penkis ar daugiau naujų skiepų

• Galiausiai, iki šio dešimtmečio pabaigos kiekviena šalis gali turėti pristatymo sistemą, užtikrinančią, kad šias vakcinas gaus kiekvienas vaikas.

Norėdami pasiekti šiuos tikslus, turime sutelkti dėmesį į galingas imunizacijos sistemas.

Pernai sausį kalbėjau apie spartesnę pažangą vakcinų srityje. Šiandien yra galingas pagreitis. Aš džiaugiuosi, kad pasaulio lyderiai šioje srityje ir sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai šiandien bendradarbiauja kurdami konkretų globalų pasaulinį vakcinų veiksmų planų. Šis planas bus skiepų dešimtmečio prototipas, ir dėl jo sėkmės mes visi turime  puikiai atlikti savo darbą.

Vakcinos ir skiepai

Svarbiausias kiekvienos šalies turtas yra jos žmonių energija ir talentas, o ligos eikvoja energiją ir sunaikina talentus. Pasikartojančios žarnyno infekcijos sulėtina vaikų augimą ir trukdo jų pažintiniam vystymuisi. Meningitas sukelia nuolatinę neurologinę negalią. Maliarija atima produktyvumą žmonėms.

Štai kodėl vakcinos yra geriausia investicija, kurią galime padaryti.- sveiki žmonės gali būti klestinčios ekonomikos raktas. Išlaisvindami milijardus žmonių nuo  ligų naštos, mes išlaisvinsime daugiau žmogiškojo potencialo nei kada nors anksčiau.

Pateiksiu pavyzdį, kiek daug priklauso nuo vakcinų. Šiais metais 20 milijonų vaikų susirgs ūminiu plaučių uždegimu ir daugiau nei milijonas vaikų mirs. Bet net jei liga neatima vaiko gyvybės, ji gali labai neigiamai paveikti vaiko ir jo šeimos ateitį. Vaikai, išgyvenę šią ligą, rečiau auga sveiki ir stiprūs.

Tėvai patenka į skolas dėl ligos. Šiandien, turėdami dvi vakcinas nuo pagrindinių pneumonijos priežasčių, mes galime sumažinti  naštą ir suteikti šalims galimybę panaudoti žmonių energiją ugdant savo talentą.

laukite tęsinio..

meslaisvi.lt