Žemių savininkai Pagėgiuose gali atsikvėpti, P.Ubartas spėjo su iniciatyva(video)

P1550640

Pagėgių savivaldybės tarybos narys Petras Ubartas

Neseniai visi žemės savininkai gavo pranešimus apie jiems priklausomą žemės mokestį už 2018 metus. Visų nuostabai mokestinė suma ženkliai padidėjo nei buvo galima tikėtis pagal nustatytus savivaldybėse žemės mokesčio tarifus. Tai atsitiko dėl naujai atlikto masinio žemės vertinimo padidėjusios žemės mokestinės vertės.

2019 metams žemės mokesčio tarifas Pagėgių savivaldybėje patvirtintas 2018 m. gegužės 22 d. Žemės ūkio paskirties sklypams buvo nustatytas 1% nuo žemės vertės. Dėl padidėjusios  žemės mokestinės vertės ženkliai padidėtų  įplaukos į savivaldybės biudžetą, tačiau smarkiai pasunkėtų  ir mokestinė našta gyventojams, todėl Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Pagėgių skyriaus pirmininkas Tarybos narys Petras Ubartas skubiai ėmėsi iniciatyvos, kad tas mokestis 2019 metais būtų sumažintas. Tą iniciatyvą įgyvendinti jam pavyko gan įdomiai, apie tai jis papasakojo savivaldybės Tarybos posėdyje.

Pasižiūrėjęs į savo žemės mokestį pastebėjau, kad jis už 2018 metus pakilo 2,5 karto, tuo pačiu metu dėl to pačio sulaukiau ir skambučių iš ūkininkų. Pradėjau domėtis, ką čia galima padaryti dėl sekančių metų, kad žemės mokestis sumažėtų. Atvykau pas savivaldybės ekonomistę Dalija Einikinenę ir mes kartu pradėjome ieškoti kaip galima sumažinti tą mokestį naujais metais. Tačiau mūsų pasitarimui sutrukdė vienas „seklys morka“ kuris vos man užėjus į ekonomistės kabinetą ten kyštelėjo galvą, pavardės neminėsiu, bet prabėgus vos kelioms minutėms suskambo Dalijos telefonas.  Ragelyje girdėjosi kaip ji kažkur kviečiama. D.Einikienė atsakė, kad pas ją atvykęs Tarybos narys Petras Ubartas ir ji dabar negalinti ateiti. Po kelių minučių į kabinetą  įkiša galvą jau kitas „seklys morka“, po to seka antras skambutis D.Einikienei. Susidarė toks vaizdas, kad savivaldybės reikalais niekas kitas negali domėtis apart valdančiuosius. Turėjome su specialiste išsiskirti, bet ji man pažadėjo paskambinti, taip ir padarė vėliau. D.Einikienė telefonu mane patikino, kad man jau nereikia niekuo rūpintis dėl to žemės mokesčio, nes jau yra ruošiamas sprendimas jį mažinti. Dėl mažinimo ne visi buvo patenkinti, nuogąstavo ir meras, jis sakė kad dėl tokio sprendimo  nesurinksime į biudžetą 70 tūkst. Eur. Vis dėl to aš įtikinėjau, kad savivaldybė pajėgi tokiai naštai, nes skyrėme kelis šimtus tūkstančių baseino statybai, tai kas čia prieš tuos kelis šimtus tie 70 tūkst. Eur, todėl komitete ir balsavau dėl tokio mokesčio mažinimo.„-kalbėjo Petras Ubartas

Posėdyje jau ir savivaldybės meras V.Komskis pritarė P.Ubartui, kad šį mokestį tikrai reikia mažinti , o dėl vaikščiojančių „seklių“ pasakė, kad tikrai neturėtų būti savivaldybėje jokių užkulisinių žaidimų ir sprendimas dėl žemės mokesčio mažinimo galėjo būti paruoštas jungtinių savivaldybės darbuotojų ir  Tarybos narių iniciatyva.

Mokesčio tarifus galima diferencijuoti nuo 0,01 procento iki 4 procentų.  Šį kartą Tarybai buvo paruoštas sprendimas, kuriame žemės ūkio paskirties sklypams mokestis sumažėjo nuo 1% iki 0,7 %

Sprendime taip pat akcentuojama, kad sumažinus žemės mokesčio tarifą nuo 1 proc. iki 0,7 proc. 2019 metų įplaukos į biudžetą nesumažės, nes padidėjusi žemės apmokestinamoji vertė.

2017 m. į savivaldybės biudžetą buvo planuota surinkti 120,0 tūkst. Eur žemės mokesčių. Surinkta 88,6 tūkst. Eurarba 74 %.

meslaisvi.lt