Seimo nariai A.Maldeikienė ir B.Matelis smogė LRT ir jos veiklą tiriančiai komisijai:paskelbė naujus sensacingus duomenis.

Maldeikienė apie LRTVasario 2 dieną Seimo mišrios grupės frakcijos nariai Aušra Maldeikienė ir Bronislovas Matelis surengė spaudos konferenciją. Jos metu politikai pasidalino įžvalgomis apie šiuo metu Lietuvoje garsiausiai skambančią LRT tyrimo istoriją. A.Maldeikienė ir B.Matelis neabejoja, kad  tokio tyrimo reikia, tačiau ar sudaryta tyrimo komisija sugebės šį tyrimą atlikti kompetentingai neaišku.Tokie įtarimai politikams kilo po to, kai jie pamatė, nuo ko sudaryta komisija pradėjo savo tyrimą. Be to sudarant Seimo komisiją LRT veiklai tirti , į ją nebuvo priimtas mišriosios Seimo narių grupės atstovas, nors prieš tai jų frakcija buvo informuota, kad tokį narį iš savo  grupės paruoštų. Balsavimo būdų iš šios grupės buvo išrinktas Seimo narys B.Matelis, tačiau likus vos 4 valandoms iki komisijos sudarymo B.Matelis  ir visa mišri Seimo narių grupė buvo informuota, kad jų kandidatas į komisijos sudėtį neįeis.

A.Maldeikienė spaudos konferencijoje sakė, kad apskritai buvo prieš tokios komisijos sudarymą, tačiau jei jau ji susidarė, tuomet turėtų dirbti tinkamai, bet dabar iš pirmųjų komisijos veiksmų atrodo, kad komisija tik išsiuntinėjo užduotis kitoms institucijoms ir tikisi kad jos išsiaiškins tai, ką turėtų padaryti pagal įstatymą LRT administracinė komisija.  Tokią komisiją paskiria pati LRT Taryba, ji reikalinga kaip patariamasis organas būtent darbui su finansais.

„Radijo ir Televizijos įstatymas 11str. aiškia pasako, kas turi atsakyti visuomenei apie LRT finansinę būklę, tai administracinė komisija, kurios nariai yra vadybos arba finansų specialistai. Tai štai šiuos asmenis apie LRT finansus  ir turėtų klausinėti ir žurnalistai ir dabartinė Seimo komisija“-kalbėjo A.Maldeikienė

Seimo narei buvo keista, kodėl sudaryta tyrimų komisija nesikreipia į šią LRT administracinę komisiją, nes pasak A.Maldeikienės įstatymas sako, jog administracinė komisija teikia LRT Tarybai išvadas dėl sandorių, kurių suma viršija 29 tūkst.eur. Vėliau A.Maldeikienė nukreipė „strėles“ ir į LRT Tarybos pirmininką Žygintą Pečiulį.

„Nežinau, kokie nedemokratinėms valstybėms būdingi procesai , kaip teigia LRT Tarybos pirmininkas Pečiulis vyksta šiuo metu Lietuvoje, kai grupė Seimo narių kreipiasi į instituciją, kuri iš biudžeto gauna labai didelę sumą ir kas metais ta suma didėja. Kaip tas vyksta. LRT pinigus gauna tiesiog iš anksto, pusę procento nuo gyventojų pajamų mokesčio ir dar gauna 1,3 procento nuo akcizo. Ekonomika kyla, akcizai didinami automatiškai didėja finansai LRT. Norėčiau paklausti pačio Pečiulio, kur jis mato tą nedemokratiją, kad jo paklausė , kur dėjai visų mūsų pinigus? Atvirkščiai, čia pono Pečiulio chebra, kitaip aš jos negaliu pavadinti, elgiasi nedemokratiškai“– neslėpė pyktelėjimo A.Maldeikienė. Seimo narė papasakojo apie LRT Tarybos ir jos pačios paskirtos administracinės komisjo tarp pusavio susirašinėjimus, kurių visuomenė nemato ir nežino, o ir žinoti nėra ko, nes LRT Taryba pasibaigus susirašinėjimams nepriima jokių išvadų .

“Todėl aš kaltinu poną Pečiulį ir administracinę komisiją, kad jie netinkamai informuoja visuomenę už ką gauna atlygį“-tęsė A.Maldeikienė

Vėliau A.Maldeikienė pakvietė visus žurnalistus atkreipti dėmesį į UAB „Televizijos ryšių sistemos“. Nuo 2003 iki 2017 metų ši bendrovė pasak politikės, tiesiog gyvena iš pardavinėjamų dalykų LRT. 2016 metų spalį šis uab-as parduoda LRT robotizuotus kamerų vežimėlius su bėgiais už 302 tūkst. Eur. Po kurio laiko už 1,6mln. parduoda kilnojamas mini stotis. Praėjus dar keliems mėnesiams parduoda kita televizinę stotį už 4 mln. Eur. Per keturis metus ši bendrovė LRT skelbtų konkursų laimėjo beveik už 21mln Eur.  Šią sumą pasak Seimo nario Bronislavo Matelio UAB „Televizijos ryšių sistemos“ įsisavino supaprastintu būdu vykdomais viešaisiais pirkimais.

„Nesuprantu, kodėl Seimo sudaryta komisija LRT veiklai tirti „šaudo į ne tuos taikinius“. Gal čia koks susitarimas, žaidimai kažkokie politiniai vyksta“ – kalbėjo B.Matelis. Politiko nuomone aiškiau jau ir būti negali, apie ką ir kam reikia uždavinėti klausimus, tačiau jo nuomone kažkam patogu vilkinti šį procesą ir daryti iš to piarą.

“Du metus kas mėnesį dabar kalbės, kad yra korupcija, kad vagia ir taip be paliovos. Mes norime atkreipti dėmesį, kur reikia pirmoje eilėje skirti dėmesį tyrime.“– tęsė Seimo narys.

Antrame savo pasisakyme  A.Maldeikienė sakė, kad yra įtarimų jog sudaryta komisija labiausiai narplios Siaurusevičiaus reikalus ir bus noras jį atstatydinti, kad pastatyti kitą žmogų.

Visą konferenciją žiūrėkite žemiau:

meslaisvi.lt