A.Medalinskas radijo laidoje: pirmas ryškus Konstitucijos apėjimas Lietuvoje buvo susijęs su V.Adamkumi

Nuotrauka iš socialinio tinklo Facebook.

Nuotrauka iš socialinio tinklo Facebook.

Sausio 25 dieną Lietuvos radijo laidoje Studija 50 vyko pokalbis su Sąjudžio iniciatyvinės grupės nariu, visuomenės veikėju ir politikos apžvalgininku Alvydu Medalinsku. Kaip Alvydas Medalinskas tapo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariu ir kaip buvo kuriamas Sąjūdis? Kokie prisiminimai liko po darbo Rolando Pakso prezidentūroje ir kaip jis vertina tuos laikus? Ką šiuo metu Alvydas veikia Ukrainoje, kaip vertina padėtį šioje šalyje? Su Alvydu Medalinsku kalbėjosi Valentinas Mitė.

Radijo laida prasidėjo Foje grupės daina „Laužo šviesa”. Šią dainą laidos pradžiai pasirinko pats A.Medalinskas. Viso laidos metu skambėjo trys  svečio parinktos dainos. Kiekvieną jų A.Medalinskas susiejo su Lietuvos raida atgavus nepriklausomybę ir su savo vaidmeniu šiame istorijos tarpsnyje.

„Kai kalbam, kokią muziką nori girdėti, gali būti du tokie pagrindiniai požiūriai, vienas dalykas yra malonu klausyti, o kita dalis yra tas, nuo ko viskas suvirpa viduje. Kas turi prasmę tau labai didžiulę. Tai štai šios trys dainos kurias parinkau laidai man turi didžiulę prasmę. Jei kalbėtume apie  Foje dainą „Laužo šviesa”, kuri buvo atlikta 1986metais Kalnų parke,  tai buvo pirmas toks laisvės pliūpsnis, nes tuo laikmečiu per koncertus buvo galima tik sėdėti, o tada žmonės atsistojo.”– apie pirmos dainos pasirinkimą kalbėjo A.Medalinskas. Pokalbio viduryje Radijo laidoje buvo paleista daina iš filmo „Profesionalas” Šią muziką A.Medalinskas sieja su tuo, kad jis, kaip ir filmo herojus daugeliu atveju savo gyvenime priverstas eiti „prieš srovę”.

Prieš pradėdamas savo pasakojimą apie darbą Rolando Pakso komandoje, A.Medalinskas užsiminė apie labai svarbų dalyką, kuris įvyko Lietuvoje dar iki R.Pakso:

„Tai nutylėta iki šiol, prisiminkime Valdo Adamkaus istoriją, mano giliu įsitikinimu V.Adamkus negalėjo kandidatuoti į Prezidentus. Tai buvo pirmas ryškus pavyzdys, kaip Konstituciją galima apeiti. Daug klausiau tuo metu pokalbių ir VRK, kuomet buvo sakoma, kad V.Adamkus negyveno Lietuvoje, jis iki kandidatavimo buvo įsikūręs Amerikoje.Teko matyti daug netiesos, o mano Lietuvos matymas buvo visiškai kitoks. Tada supratau, kad politinės partijos yra korumpuotos” kalbėjo A.Medalinskas

Paskutinėje laidos dalyje A.Medalinskas kalbėjo apie savo veiklą Ukrainoje, apie tai kuriose srityse ši šalis jau lenkia Lietuvą. Radijo laida baigėsi Vytauto Kernagio daina „Baltas paukštis”

Visą radijo laidą klausykite audio faile žemiau:

meslaisvi.lt