Stiprinama STT, įvedama analitinės žvalgybos funkcija

Bakas 1   Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas gruodžio 19d. Seimo rytiniame posėdyje svarstymui Seimui pristatė įstatymo projekto pakeitimą, kuriuo būtų sustiprinta Specialiųjų tyrimų žvalgybą.

„Visų pirma noriu pasakyti,kad yra įvedama nauja veiklos forma- analitinė žvalgyba. Šiandien specialiosios Tarnybos susiduria su milžinišku informacijos kiekiu, kurią turi apdoroti. Tam, kad tą būtų galima daryti efektyviai, formuoti prioritetus, yra reikalingi pakeitimai. Taip pat šie mūsų siūlomi pakeitimai yra atlikti išanalizavus įvairių užsienio šalių žvalgybų darbo praktiką, todėl ši naujos veiklos forma yra labai svarbi, kada kalbame apie šį įstatymo pakeitimą. Antras momentas į kurį norėčiau atkreipti dėmesį, tai yra Parlamentinė kontrolė. Mes suteikėme pastaraisiais metais daug įgaliojimų specialiosioms tarnyboms, bet ir matome , kad yra reikalinga visuomeninė kontrolė. Viskas yra aptarta su opozicija, su vyriausybe, todėl aš manau kad šiuo projektu mes suteiksime mūsų specialiosioms Tarnyboms daugiau galių įgyvendinant mūsų politikos kovos su korupciją kelią.”-kalbėjo V.Bakas

Prieš STT stiprinimą įvedant analitinės žvalgybos funkciją pasisakė Seimo narys Petras Gražulis. Parlamentaro nuomone tokie pakeitimai ne laiku, nes jau dabar visuomenė Lietuvą vadina policine valstybe, o sustiprėjusi STT bus tik įrankis susidorojimams su neįtinkančiais daugumos politikų nuomonei.

Dėl šių pakeitimų svarstymo stadijoje Seime iš 61 užsiregistravusio balsuoti, „Už” balsavo 58 parlamentarai. Projektui buvo pritarta.

meslaisvi.lt