Kauno rajone planuojama statyti 700 kotedžų miestą išeivijai, bet tik pažangiajai.(video)

Eko miestas

Kas gyvens unikaliame eko mieste?

Šis straipsnis daug kam gali pasirodyti lyg iš fantastikos srities, tačiau tai realybė, nors  mūsų manymų keistoka. Lietuva  kiekvienais metais dėl emigracijos netenka Marijampolės dydžio miesto, tačiau Kauno rajono valdžiai tai ne rodiklis, ji kartu su verslu pakaunėje  statys naują 700  kotedžų dydžio gyvenvietę. Unikalus eko miestas gamtoje, skirtas ne bet kokiai, bet pažangiajai išeivijai apsigyventi, taip verslininkai  pristatė  šį projektą. Bet apie viską išsamiai.

Šios idėjos autorius  Augustinas Rakauskas  esantis  turtingiausių lietuvių sąraše. Šis verslininkas, kartu su partneriais įkūrė ir išvystė Baltijos šalyse didžiausią prekybos statybinėmis medžiagomis, buities ir ūkio prekėmis tinklą „Senukai“.

A. Rakauskas  yra investicijų grupės RAZ vadovas ir kontroliuojantis akcininkas – ši grupė investuoja į nekilnojamą turtą, atsinaujinančią energetiką, finansinio tarpininkavimo verslą, žiniasklaidą, viešbučių verslą Baltijos šalyse ir Baltarusijoje. Šiai kompanijai priklauso trys prekybos centrai Lietuvoje: „Banginis“ ir „Mega“ Kaune, „Banginis“ Vilniuje bei vienas centras Latvijoje – Rygoje esantis „Domina“. Tačiau kad ir kokioms stambioms korporacijoms vadovauja A.Rakauskas jo pageidavimu bendradarbiavimo sutartį dėl eko miesto pažangiajai išeivijai su Kauno rajono valdžia pasirašė UAB „Turto vystymo projektai“, kurioje dirba vos du darbuotojai.  Taigi, pritarę šiai sutarčiai , Kauno rajono tarybos nariai  prisidėjo prie UAB „Turto vystymo projektai“ ketinimo statyti  Lapių sen., Šatijų kaime naują modernią gyvenvietę su daugiafunkciniais centrais – visuomeniniais objektais (vaikų darželiu, pradine mokykla, sporto, vaikų žaidimų aikštynais, kultūrinėmis erdvėmis ir pan.) Tam, kad pradėtų eko miesto statybas Turto vystymo projektai turi gauti statybos leidimą, tačiau tokio leidimo savivaldybė pagal įstatymus kol kas negali išduoti, nes naujai statomiems namams nėra galimybės pasijungti prie centralizuotų vandens ir nuotekų tinklų, todėl rajono valdžia ir skuba padėti verslininkams, ji įsipareigoja šiuos tinklus įrengti ir užtikrinti šių viešųjų paslaugų teikimą.Taip pat pagal sutartį  Savivaldybė įsipareigoja bendradarbiauti teikiant ugdymo, sveikatos priežiūros paslaugas bendrovei urbanizuojamoje teritorijoje pastačius pastatus, tinkamus teikti ugdymo, švietimo, sveikatos priežiūros paslaugas. Kuo naudinga Kauno rajono valdžiai ir žmonėms  privačioje žemėje atsirasianti nauja gyvenvietė? Sutartyje nurodyta, kad sutartis sudaroma siekiant abipusiai naudingomis sąlygomis, tikslu gauti ekonominės naudos abiem šalims ir socialinės naudos Kauno rajonui bei bendruomenei, panaudojant abiejų Šalių padėtį, žinias, kvalifikaciją, sugebėjimus, darbo jėgą ir darbo išteklius, turimas turtines teises. Naujoje gyvenvietėje bus apie 20 naujų gatvių, kuriose turėtų būti įrengta inžinerinės sistemos būtent Kauno rajono valdžios iniciatyva, todėl  keistai skamba sutarties punktas, kuriame nurodyta, kad UAB „Turto vystymo projektai” įsipareigoja pagal galimybes ir realius poreikius prisidėti prie centralizuotų vandens ir nuotekų tinklų įrengimo tik esamos vienos Rytmečio gatvės rekonstrukcijos/statybos darbų finansavimo. Nieko nuostabaus kad verslininkai  žada prisidėti prie esamos gatvės rekonstrukcijos, nes ši vienintelė gatvė ribosis su naujai atsirandančiu eko miestu pažangiajai išeivijai. Nors didelis klausimas ar tikrai prisidės, nes lėšos vandentvarkos projekto įgyvendinimui planuojamos gauti iš  Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Opozicijos Tarybos nariams kilo nemažai klausimų dėl šio projekto, ir įdomu tai, kad klausimus verslo atstovui padėjo atsakinėti pats Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, lyg jis būtų ne savivaldybės , o verslininkų atstovas. Tarybos nariui Gintarui Krilavičiui buvo keista, kad du metus apie šį projektą nei visuomenė, nei opozicijos Tarybos nariai nieko nežinojo. Toks ilgas projekto ruošimas ir  žaibiškas jo pristatymas, kuomet  tarybos nariai su projektu galėjo susipažinti tik Tarybos posėdyje, kuriame jau turėjo balsuoti „už” arba „prieš” pritarimą bendradarbiavimo sutarčiai opozicionieriui nepatiko. Į šią pastabą V.Makūnas sureagavo kaip tikras verslininkas, bet tikrai ne visuomenės atstovas.

Mūsų pradžia, dar kartą sakau, du metai ėjimas link šio susitarimo ir jį buvo vengiama viešinti, todėl kad čia yra verslas ir yra tam tikros rizikos ir pavojai jį neįgyvendinti. Todėl ir buvo rengiamas labai atsakingai”– pasakė  Kauno rajono meras Tarybos posėdyje.

Socialdemokratė Lionė Pikelienė bandė sužinoti, kiek kainuos nusipirkti šioje gyvenvietėje  modernų ir pažangų kotedžą. Į šį klausimą verslo atstovai kol kas atsakymo neturėjo, tačiau pasakė kad  jie sieks jog šis kvartalas būtų pats pažangiausias Lietuvoje, o tai sako, kad apsigyventi ten galės tikrai tik pažangioji išeivija arba gal būt pažangiausieji Lietuvos politikai ar verslininkai.

Konservatorius Gvidas Rutkauskas pareiškė norą jau dabar ten gyventi, jis paklausė, ką jam dėl to reiktų daryti? UAB Turto vystymo projektų atstovas atsakė, kad labiausiai dabar darbai stringa dėl to, kad nėra galimybės naudotis viešąja infrastruktūra, lyg duodamas G.Rutkauskui suprasti, kaip jis turėtų šiandien balsuoti. „Kai tik atsiras infrastruktūra, galėsime pradėti pardavinėti bedykstančius eko namus”- sakė verslo atstovas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas taryboje  Viktoras Pranskietis stebėjosi, kaip Kauno rajono taryba gali pasirašyti tokios apimties sutartį su įmone turinčia tik du darbuotojus. Šis klausimas verslo atstovui greičiausiai buvo sunkiausias, todėl jis viską nurašė pačiam projekto iniciatoriui „Senukų” akcininkui A.Rakauskui. „Tai jo sprendimas pasirinkti mūsų įmonę kaip šio projekto vykdytoją”– trumpai atsakė UAB-o atstovas. Tada verslininkams į pagalbą atskubėjo V.Makūnas. Jis labai drąsiai prisipažino, kad gal būt Tarybos nariams prieš balsuojant nepapuolė pati sutartis, todėl jie ir nežino esmės, ir pagarsino vieną iš sutarties punktų, kuriame sakoma, kad santykiai tarp bendrovės ir Savivaldybės dėl šiame punkte paminėtų statinių naudojimo tvarkos ir sąlygų bus nustatomi pagal atskirus susitarimus sudarytus tarp šalių. Todėl lyg ramindamas uždavinėjančius klausimus sakė, kad po šio susitarimo bus dar kiti susitarimai. Galiausiai baigdamas verslininkų pristatymą Kauno rajono meras pasakė baigiamąją kalbą.

Aš manu kad šiandien vidumi jūs visi džiaugiatės, kad tokį sprendimą jūs priimsite, aš net neabejoju tuo. Kodėl?  Todėl kad tai pirmas viešas mūsų susitarimas su verslu įgyvendinant ir kuriant naują gyvenvietę”- pasakė V.Makūnas

Pabaigai ir mes parašysime dar keletą minčių dėl bendrovės, kurioje dirba tik du asmenys. Sutarties viename iš punktų  nurodyta, kad sutartis gali būti nutraukta jeigu  UAB „Turto vystymo projektai” tampa nemoki, bankrutuojanti arba restrukturizuojama.

Ką gi, pažangūs išeiviai, laikas grįžti namo.

meslaisvi.lt