Bandymas D.Jančarą padaryti teistu nepavyko, kai kam teks „pasiploninti” piniginę

20150731_104115

Neringa Merkelienė teisme patvirtina, kad melagingų parodymų neduos

Ši istorija prasidėjo beveik prieš metus, tačiau jos atomazga įvyko tik 2016 m. sausio 14d. Tą dieną Klaipėdos apygardos teismas atmetė apeliacinį skundą, kuriame meslaisvi redaktorius Donatas Jančaras Tauragės apylinkės Teisme buvo išteisintas dėl bandymo jį apkaltinti šmeižtu. Byla prasidėjo 2015m. birželio mėnesį. Į Tauragės rajono apylinkės teismą kreipėsi Pagėgių savivaldybės gyventoja Neringa Merkelienė. Ji privataus kaltinimo tvarka teismo prašė, kad D.Jančarui būtų iškelta baudžiamoji byla dėl šmeižto, kurį N.Merkelienės nuomone D.Jančaras paskleidė svetainėje meslaisvi.lt, ir svetainėje tiesos.lt , straipsnyje „Liudininkas: kad melagingai liudyčiau prieš D.Jančarą ponas Saulius pasiūlė 1000 EUR” Nors šiame straipsnyje apie N.Merkelienę buvo rašoma mažiausiai, moteris nusprendė, kad rašinyje ji yra išjuokiama ir žeminama, dėl to ji jaučiasi persekiojama, pakirstas jos pasitikėjimas savimi ir baisiausia, kad N.Merkelienę pradėjo įtarinėti jos vyras, jog ji turėjo artimų santykių su D.Jančaru. Dar vieną tariamą šmeižtą N.Merkelienė įžvelgė video medžiagoje, kuri taip pat buvo patalpinta minėtose svetainėse. Ji buvo nufilmuota Pagėgių mero Virginijaus Komskio viešos ataskaitos visuomenei metu, kuri vyko Pagėgių Kultūros Centre. Šios ataskaitos metu N.Merkelienė sėdėjo šalia Pagėgių seniūnijos socialinės darbuotojos Linos Lauciutės, visaip bandė išvengti video-kameros, slėpė savo veidą.  N.Merkelienei nepatiko, kad  meslaisvi redakcija komentuodama video įrašą uždavė klausimą: ” Gal N.Merkelienė turi socialinę globėją?” Skunde teismui  „aktyvi” visuomeninio gyvenimo, ypač per rinkimus veikėja N.Merkelienė nurodė, kad tai šmeižtas ir ji neturi jokios socialinės globėjos.

P1220160

Tauragės teismo pirmininkė Loreta Bajorinienė

Nors D.Jančarą gynusios advokatės Virginijos Pliuščiauskienės nuomone, tokio skundo teismas net neturėjo priimti, prasidėjo ilgai trukęs teisminis procesas, kurį vedė pati Tauragės rajono apylinkės teismo pirmininkė Loreta Bajorinienė. Pirmas klausimas, kurį teko išgirsti D.Jančarui iš šios teisėjos buvo  kodėl vyras nusisamdė advokatą ne iš Tauragės, tačiau su kaltinamojo pasirinkimu L.Bajorinienė privalėjo susitaikyti ir nagrinėti bylą, kurioje D.Jančarą gynė profesionali advokatė iš Kelmės. Tauragės teismo pirmininkė tikrai labai kruopščiai išnagrinėjo bylą, į daugelį teisėjos klausimų, kurių pati nesugebėdavo atsakyti N.Merkelienė, teisėja pati surasdavo atsakymus. Pavyzdžiui duodant skundą į teismą, N.Merkelienė net nepasidomėjo, kas iš tiesų parašė straipsnį, kam priklauso svetainės meslaisvi.lt ir tiesos.lt , ji savo kaltinimus D.Jančarui argumentavo taip: „žmonės taip kalba”.

Po ilgai trukusio bylos nagrinėjimo 2015m. rugsėjo 16d. Tauragės apylinkės teismas paskelbė D.Jančarą išteisinantį nuosprendį, N.Merkelienė buvo įpareigota sumokėti meslaisvi redaktoriui 400Eur teisminių išlaidų, tačiau skundžiusioji D.Jančarą nusprendė rankų nenuleisti ir išteisinamąjį nuosprendį apskundė Klaipėdos apygardos teismui. Atmetęs šį N.Merkelienės skundą, Klaipėdos teismas paliko galioti pirmos instancijos išteisinamąjį nuosprendį ir tik pačiai N.Merkelienei priteisė papildomą pinigų sumą D.Jančaro teisminėms išlaidoms apmokėti. Po šios nutarties N.Merkelienė turės sumokėti D.Jančarui 700Eur patirtų išlaidų teismuose. Tačiau tai dar ne visa pinigų suma, kurią teks mokėti N.Merkelienei dėl savo (ar ne savo) noro bylinėtis su meslaisvi redakcija. Priteistus D.Jančarui pinigus  ji tiesiogiai nemoka, todėl tą N.Merkelienei teks padaryti per antstolius, o kiek pastarieji išsireikalauja už savo darbą niekam aiškinti nereikia.

meslaisvi.lt