K.Komskis socialiniame tinkle puolė teisintis, ką tai galėtų reikšti?

Komskis teisinasi

Kilus skandalui Aplinkos ministerijoje K.Komskis puolė teisintis

Visi esame sutikę žmonių, kurie nuolat teisinasi. Iš pirmo žvilgsnio tai lyg ir teigiamas elgesys, tačiau psichologijoje jis įvardinamas kaip klaidingas. Kodėl? Todėl, kad jis nekonstruktyvus (neefektyvus) – kai žmogus teisinasi, jis bando per savo veiksmų pateisinimą sumažinti savo atsakomybę arba suverčia kaltę “sunkioms aplinkybėms”. Tai išsisukinėjimas, kuriuo susidariusios situacijos nei pakeisime, nei išsiaiškinsime.

Kodėl įprantame teisintis? Viena iš priežasčių – žemas savęs vertinimas ar įprotis būti aukos vaidmenyje. Tokie žmonės linkę kaltinti save ir todėl nuolat teisinasi – bent jau prieš save. Pasiteisinimas – tai gynyba, o pasitikintis savimi žmogus drąsiai imasi atsakomybės, nesėkmės atveju ieško jos priežasčių, o ne ginasi ar išsisukinėja.

Po pasirodžiusių viešumoje straipsnių, kuriuose aprašomas skandalas Aplinkos ministerijoje, panašiai pasielgė ir Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis.  Jis  savo socialinio tinklo paskyroje puolė teisintis ir aiškinti, kad jis čia nieko dėtas. K.Komskis išplatino pareiškimą su kuriuo siūlome susipažinti:

„Štai puikus pavyzdys, kaip nesudėtinga sukompromituoti žmogų, ypač politiką. Nors su pareikštais G. M. įtarimais neturiu nieko bendro, tačiau žurnalistai, rašydami ar rodydami apie šį įvykį, visur deda mano nuotrauką ir kaip pagrindinį įdomų faktą nurodo mano sąsają su šiuo žmogumi. O ta mano sąsaja yra tik tokia, kad pažįstu šį žmogų. Taip, jis yra buvęs mano visuomeninis padėjėjas. Tačiau pasigirdus kažkokiems įtarimams, jis iš karto buvo atleistas. Argi pažinoti žmogų ir turėti su juo darbinių santykių yra savaime nusikaltimas? Negi mes atsakome už kiekvieno pažįstamo ar kaimyno nusikaltimus? Mes juk neatsakom net už savo suaugusių vaikų veiksmus. Ką jau kalbėti apie pažįstamus. O kad jis kažkur kažkam paminėjo mano pavardę, nieko nuostabaus. Žmogaus tokia natūra – visur visada girtis kažkokiomis pažintimis, kažkokiais ryšiais. Teko girdėti, kad gyrėsi net pažintimis su Algirdu Butkevičiumi ar Prezidente.
Visiškas absurdas, kad aš ir partija esame minimi šioje istorijoje. Neatmesčiau versijos, kad prieš rinkimus gaudomas kiekvienas kabliukas, bet kokia pažintis, bet koks ryšys, kad būtų galima sukompromituoti. Tačiau šiuo atveju jei to ir buvo siekta, tai tikrai nevykusiai.
O dėl to, kad buvau apklaustas prokurorų kaip liudytojas, yra normalus procedūrinis dalykas. Pareigūnai tiesiog atliko formalumą.
GRIEŽTAI ATSIRIBOJU nuo visos šios istorijos.”

Yra toks posakis: “Kai trūksta tiesos, prasideda pasiteisinimai. Kai prasideda pasiteisinimai, tiesa išnyksta “. Tarsi žodžių žaismas, bet labai tiksliai, mano manymu, nusako įpročio teisintis esmę.

meslaisvi.lt