Nepilnamečių siautėjimai Pagėgių visuomenę varo į neviltį. Policija bejėgė ar čia kai kas daugiau?(video)

Su uždengtomis akimis

Jaunoji Pagėgius valdančiųjų karta facebook.com nuotrauka

Šį straipsnį suprasti bus sunku, tačiau tiems kuriems bus aišku apie ką čia, tikrai turėtų pakeisti požiūrį  į kai kuriuos Pagėgių politikus ir savivaldybės administracijos darbuotojus. Bus mestas akmenukas ir į Pagėgių policijos „daržą”, nes apie  tokio lygio įvykius  pareigūnai tikrai turėtų žinoti, na bent jau kai kurie tai tikrai.

meslaisvi redakcija  sulaukia vis daugiau skambučių dėl Pagėgių savivaldybėje siautėjančių jaunų piliečių, kurie vienaip ar kitaip „terorizuoja” daugelį  savivaldybės gyventojų. Neįvardinsime čia jų pavardžių, tačiau visi greičiausiai žinos, dėl kurių asmenų redakcija sulaukia nusiskundimų.

Šveistys su mersu

Už ką jaunuoliai gavo ‘Mersedesą”?

Pradėsime nuo  „Mersedeso” automobilio, kuriuo dar visai neseniai važinėjo Pagėgių Algimanto Mackaus gimnazijos sporto salės administratorius Saulius Šveistys. Paskutiniais duomenimis dabar ši transporto priemonė yra sulaikyta policijos pareigūnų. Tačiau ne iš S.Šveisčio ji buvo atimta, o iš nepilnamečių jaunuolių, dėl kurių ir skundžiasi daugelis pagėgiškių. Ir jie tikrai nepavogė jos, nes patys socialiniuose tinkluose jau senokai viešino nuotraukas šalia šios mašinos, talpino video medžiagą, kurioje buvo nufilmuoti nepilnamečių ekstremalūs pasivažinėjimai.  Video medžiagoje matyti, kad necenzūriniai žodžiai, susuktos cigaretės rankose, didžiausi jaunuolių kelionių palydovai. Tokiu gyvenimo būdų atrodo aprašomieji mėgavosi gana ilgai, nuo tos dienos, kai automobilis atsidūrė jų rankose. O atsidūrė iš karto po pasibaigusių 2014m. savivaldos rinkimų. Tuo pačiu metu S.Šveistys pradėjo važinėtis kita, žymiai naujesne ir prabangesne mašina. Kaip vargingai gyvenanti šeima įstengė nusipirkti iš sporto salės administratoriaus automobilį? O gal jie jo nepirko? Gal gavo už kažkokias paslaugas, kurių paprašė buvęs ‘Mersedeso” šeimininkas?

Tokia versija tikrai įmanoma sako Informacijos analizės asociacijos vadovas D.Jančaras. „Rinkiminis periodas Pagėgiuose visada lydimas įvairaus pobūdžio nusikaltimų. Tai rinkėjų papirkinėjimai, politinių oponentų persekiojimai, bylų fabrikavimai. Štai šioje vietoje ir reikalingi žemiausio socialinio sluoksnio gyventojai, ypač nepilnamečiai, tokius juk sunkiau patraukti atsakomybėm. Štai ir stengiasi kai kurių politikų parankiniai naudotis šia socialine grupe. Varguoliams  pasiūlo kažkiek pinigų arba daiktų už tam tikras paslaugas. Nu pavyzdžiui surasti žmonių, kurie už pinigus nueitų balsuoti, bet čia smulkmena, baisiau yra  kai reikalaujama  rimtesnių dalykų, pavyzdžiui  melagingai paliudyti arba atlikti melagingą anoniminį skambutį policijai ir papasakoti apie kažkokius politinių oponentų tariamus nusižengimus. Gali būti, kad tokie asmenys samdomi ir daryti nusikaltimus prieš žurnalistus, viešinančius „juodąją politikų pusę”. Paskutinis įvykis su meslaisvi redakcijos sugadintomis durimis tokių įtarimų kelia. Daug ko aš ir nežinau, kokie ten tarp jų susitarimai vyksta. Gali būti, kad kai kuriems yra siūloma ir nutraukti kokias nors jiems patiems iškeltas bylas, nes juk žinome, kad policijoje irgi ne visi šventi dirba, kai kurie pareigūnai yra tampriai susiję su politikais, kurių politinė veikla yra lydima vienokių ar kitokių nusikaltimų. Kyla įvairių minčių, kuomet matai, kad po kiekvienų rinkimų  kai kas nusiperka automobilius, ypač tokie, kurie gyvena skurde”-pasakojo D.Jančaras.  Asociacijos vadovas sakė, kad jam jau nekeista, kad gyventojai skambina jam, o ne policijai.” Pareigūnai vis labiau darosi bejėgiai apginti visuomenę nuo įvairaus „plauko” nusikaltėlių, o ypač nuo nepilnamečių. Atrodo, kad su šia socialine grupe kovoti jie bejėgiai, todėl nusivylę gyventojai skambina mums. Deja mes neturime įgaliojimų tramdyti nusikalsti linkusių asmenų, galime tik paviešinti apie dabartinę apgailėtiną situaciją. Tokia padėtis tikrai ne tik Pagėgiuose, ši „epidemija” apima vis didesnę Lietuvos teritoriją. Principingų pareigūnų mažėja, nusikalsti linkusių žmonių daugėja. Ateities prognozė niūri, todėl manau kad  visuomenė gali būti priversta organizuotis į savisaugos būrius, kurie ginsis nuo įsisiautėjančių nepilnamečių nusikaltėlių.

Policijos pagrindinė prievolė visuomenei, tai nusikaltimų prevencija. Tačiau dabartiniai pareigūnai į šią sritį kažkaip žiūri aplaidžiai. Policijos dažniausiai sulaukiama, kai nelaimė jau būna įvykusi.  Kodėl taip krito policijos darbo kokybė? Neturintys vairuotojo pažymėjimo, galimai neblaivūs nepilnamečiai Pagėgių savivaldybėje nebaudžiami važinėjo beveik metus. Tai rodo, kad prevenciškai policija dirba silpnai. Per beveik metus laiko, kol važinėjosi ši „brigada”  galėjo atsitikti tikrai didelių nelaimių, o gal ir atsitiko, tik jas gal būt pavyko nuslėpti ir prie to galėjo prisidėti kai kurie  veikėjai mainais už darbą, kurį šiems nepilnamečiams gal dar teks atlikti ateityje.

 

Video perfilmuotas iš facebook.com, jį patalpino patys nepilnamečiai:

meslaisvi.lt