E.Kuturys: pinigų reikia visiems, ne tik Pagėgių katalikams(video)

P1280675

Opozicija susirūpinusi dėl padėties Pagėgiuose

Šį straipsnį pradėsime nuo Lietuvos Respublikos Konstitucijos citavimo. 43-ias  pagrindinio šalies įstatymo straipsnis skelbia, kad Lietuvoje nėra valstybinės religijos. Tačiau stebint paskutinį Pagėgių savivaldybės Tarybos posėdį tuo buvo galima stipriai suabejoti. Ir ne vien dėl to, kad šiame posėdyje lengva ranka buvo atiduoti didžiuliai Pagėgiams pinigai vienai religiniai bendruomenei, bet ir dėl to, kad dalyvavęs Tarybos posėdyje Pagėgių Katalikų klebonas V.Gedvainis elgėsi lyg savo bažnyčioje. Pradėjęs Tarybos posėdį savo pamokslu, E.Gedvainis nesusilaikė ir kalbant Tarybos nariams. Tokio klebono dėmesio susilaukė opozicijos lyderis Edgaras Kuturys. Išsakant savo pastebėjimus Pagėgių pinigų dalinimo klausimu, E.Kuturys apgailestavo, kad Pagėgių klebonas į tarybos posėdžius ateina tik tuomet, kai sprendžiami klausimai susiję su visų pagėgiškių bendrų pinigų skyrimu jo vadovaujamai bažnyčiai.  Šiuo E.Kuturio pasisakymo metu, E .Gedvainis nesusilaikė ir įsiterpė.”Priklauso nuo tavęs, kiek tu į bažnyčią eini, tiek ir aš pas tave”- replikavo klebonas, lyg tarybą sudarytų vienas Edgaras Kuturys. Opozicijos lyderis laikėsi taktiškai, tačiau po dar vienos klebono replikos E.Kuturiui teko paprašyti Pagėgių mero, kad pastarasis nuramintų bandantį pertraukinėti tarybos narių pasisakymus Katalikų kleboną. V.Gedvainiui teko nurimti ir išklausyti E.Kuturio poziciją, kuri buvo ne visai patogi bažnyčiai, tačiau remta įstatymais, logika ir sveiku protu:

„Labai skaudus šitas klausimas, labai dideli pinigai. Esmė yra tame, jei kas gilinosi tai žino, specialistai aišku gilinosi, politikai gal ir ne visi, tačiau kai mokykloms numetama 200-300 eur remontui, tai man graudu žiūrėti, mokyklos prašo, o mes neduodam nes neturim, o kai ateina, aš būsiu nepopuliarus, kaip kunigas pats sakė du kartus per devynis metus į tarybos posėdį ir tik tada, kai reikia pinigų bažnyčiai tai ir gauna. Aš nesakau, kad nereikia, tikrai reikia padėti religinėms bendruomenėm, reikia padėti ne tik tai katalikams, reikia padėti evangelikams, liuteronams, visiems reikia padėti, tačiau mes turime žiūrėti į savivaldybę kaip į turinčią realias galimybes. Mokame paskolas, palūkanas ir kartu taškome pinigus. Neseniai ėmėme milijoninę paskolą, o šiandien jau jaučiamės turtingi ir švaistome pinigus. Mes nežiūrime į savivaldybės pinigus kaip į savo kišenės pinigus. Taškome žmonių pinigus, o negalime duoti mokykloms, tėvams padengti, kurie neišgali vaikų į papildomo ugdymo mokyklą leisti. Mesti pinigus reikia tenai, kad žmonės norėtųsi pasilikti čia gyventi, pasilieka turbūt ne dėl to, kad viena kažkokia kulto įstaiga atrodys gražiai. Žmonės pasilieka gyventi ten, kur yra gera gyventi, dirbti, laisvai kalbėti ir tik paskui gal nueiti pasimelsti. Norėčiau paraginti politikus, kad jie pradėtų mastyti kaip savo namų kišenėje, jeigu turi skola, tai reikia ją atiduoti, o ne turint skolą ją dar didinti ir mėtyti toliau pinigus. Savivaldybė stovės tvirtai ant kojų, padėsime, duosime, bet dabar tikrai ne tas laikas, kad dalinti ir mėtyti pinigus.”- savo pasisakyme sakė Edgaras Kuturys.

Priminsime, kad šiame tarybos posėdyje Pagėgių katalikų bažnyčiai buvo skirta 110 000 eur. Už šiuos pinigus planuojama pastatyti didelį kryžių, kuris bus iš stiklo ir plieno.

E.Kuturio kalba video-medžiagoje:

Atsiprašome už sumontuotame video įsivėlusią rašybos klaidą.
meslaisvi.lt