Nepriklausomos valstybės priklausomi žmonės

11_17-36-27  Neseniai atšventėme valstybės atkūrimo šventę, greitai minėsime kitą svarbią Lietuvai datą- nepriklausomybės atkūrimo dieną. Nepriklausomybė – žodis, dažnai girdimas įvairiuose renginiuose ir šventėse, tačiau turėdami nepriklausomą valstybę ar tikrai kiekvienas iš mūsų esame laisvi?

Šiame straipsnyje nerašysime apie okupantus, penktas kolonas ar kitokias valstybių pavergimo formas. Čia užsiminsime apie individualias žmogaus priklausomybes, kurios trukdo užsiimti valstybės nepriklausomybės saugojimu. Tik nepagalvokite, kad čia rašysime apie priklausomus nuo alkoholio, narkotikų kitų psichotropinių priemonių, viskas žymiai paprasčiau.

Pradėsime nuo mažiausiai žmogui pastebimų  priklausomybių.  Kiekvienas žino kas yra loterija, o labiausiai šiai priklausomybei apibūdinti tiktų „įžymusis” Tele-loto. Kiek žmonių kiekvieną savaitę nusiperka bilietus, tikėdamiesi išlošti išsvajotą „milijoną”? Tokie žmonės kiekvieną sekmadienį savo laiką leidžia prie TV ekranų ir tikisi stebuklo.  Dalis žmonių, ypač vyresnių įklimpę į kryžiažodžių sprendimo bumą. Didžiąją savo dienos laiko dalį tokie praleidžia prie knygelių, bandydami atspėti reikiamus žodžius. Jeigu šiuo metu skaitote šį straipsnį, jūs greičiausiai nežiūrite serialų, kurie prie žydrųjų ekranų prikaustę nemažai jūsų pažįstamų. Serija po serijos, serialas po serialo ir taip prabėga dalies žmonių gyvenimai. Televizija, vyresnio amžiaus žmonių  traukos centras, o jaunimas pakliuvo į dar didesnes pinkles. Tai kompiuteriniai žaidimai ir internetas su savo socialiniais tinklais. Tokie jaunuoliai nepastebės, kaip jų metai ištirps prie monitorių ekranų. Čia aprašėme tik mažiausiai pastebimas priklausomybes ir jos atrodo nekaltos, tačiau kiekviena iš jų gali privesti prie padėties, kuri žmogui pasirodys beviltiška. Įsivaizduojate, jei staiga parduotuvėse neliktų loterijos bilietų arba kryžiažodžių knygelių, o televizijoje neliktų serialų? Tokie pamąstymai pasirodys juokingi, tačiau nesijuokite. Tai tas pats, kaip lošėjui, turinčiam  pinigų lošimui, panaikintumėte visus lošimo namus. Šioje vietoje priėjome prie rimtesnių priklausomybių, o viskas prasideda nuo nekaltų žaidimo aparatų, kurie iš pirmo žvilgsnio nieko bloga nežada. Na pavyzdžiui tokie, kurie stovi prekybos centruose ir kviečia mažylius pabandyti ištraukti kokį nors pliušinį žaisliuką. Azarto sukėlimas, lošimo verslo kūrėjų tikslas. Azartiškas žmogus lengvai taps priklausomu, jam reikės vis daugiau adrenalino numalšinančio jo azartą. Taip paprastai azartinių žaidimų žaidėjai vėliau atsiduria įstaigose, pavadinimu Kazino. Vėliau dalis tokių nelaimingųjų nesugebančių ištrūkti iš priklausomybės pančių renkasi baisiausią problemos sprendimo būdą. Nepakeldami priklausomybės sukeltų pasekmių,  jie ryžtasi net pasitraukti iš gyvenimo.

Neaprašysime visų egzistuojančių priklausomybių, tačiau viena yra akivaizdu, priklausomi piliečiai labai naudingi esamai Lietuvos valdžiai. Vedami savo priklausomybių žmonės niekada neatras laiko pasidomėti kas ir kaip vyksta jų šalyje. Nepastebės ir to, kad valdžia jau seniai tapo priklausoma nuo valdžios, o tokia jos būsena klampiną visą valstybę į būseną, kuri panaši į būseną tokio lošėjo, kuris paėmė greitąjį kreditą ir dar greičiau jį pralošė.

meslaisvi.lt