Po naujų metų prasidės Šilutės ir Pagėgių valstybinių miškų prekyba, kas labiausiai suinteresuotas?

Privatūs miškai1

Aplinkui Būbliškes miškai privatūs

2011 metais Nacionalinė žemės tarnyba sustabdė Valstybinės žemės pardavimo procedūrą. Niekam ne paslaptis, kas labiausiai iki šios datos pasinaudojo  galimybe susipirkti žemių Pagėgių savivaldybėje. Nors žemės valstybė kol kas ir neparduoda, tačiau kitą Lietuvos turtą, miškus, šiuo metu galima lengvai nusipirkti. Lengvai turėjome omenyje, jeigu jūs turite pakankamai tam pinigų. Šiame straipsnyje pateiksime kai kurių įvykių chronologiją, iš kurios galėsite susidaryti nuomonę, kokiu būdu yra konstruojama politika Pagėgių ir jau dabar Šilutės savivaldybėse. Politiką turėjome omenyje ne tą, apie kurią norėtų galvoti žmonės, bet apie tokią kurią daro įsitvirtinę valdžioje veikėjai.

Aplink Pagėgių miesto stadioną miškai privatūs

Aplink Pagėgių miesto stadioną miškai privatūs

Pradėsime nuo 2012 metų rinkimų į Lietuvos Respublikos Seimą. Yra tokia partija Lietuvoje Tvarka ir Teisingumas, na bent jau tikrai buvo per tuos rinkimus. Šios partijos surinkti  balsai lėmė, kad jai atiteko tiek mandatų, kad ji galėtų tartis dėl valdančiosios koalicijos sudarymo su kitomis į Seimą patekusiomis partijomis. Derybų vaisiais „tvarkiečiams” tapo kelios ministerijos, tarp kurių ir aplinkos ministerija. Šiai ministerija pavaldi ir Valstybinė miškų tarnyba. O dabar grįžkime į Pagėgius, į mažą savivaldybę, kurioje vyksta dideli darbeliai.  2014 metų kovą iš Pagėgių savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų pasitraukė ilgametis šios kėdės savininkas, vienas iš lojaliausių tvarkiečio Kęsto Komskio šalininkų Vaidas Bendaravičius. Jo jau laukė kita darbo vieta Šilutėje. Pasak V.Bendaravičiaus iš posto jis pasitraukė pats, kadangi laimėjo konkursą, kurį organizavo būtent Aplinkos ministerijai pavaldi Valstybinė miškų Tarnyba. Taip  Šilutėje atsirado naujas Urėdas. Miškų urėdas atsako už tai, kad miškų urėdija vykdytų jai pavestus uždavinius – organizuoti miškų urėdijoms priskirtų miškų priežiūrą ir apsaugą, vykdyti jų atkūrimo kontrolę. Mūsų nuomone tai buvo ilgo kelio Šilutės miškų kvartaluose pradžia. O kad jis ilgas, galima suprasti žvilgtelėjus į Valstybinio miškų fondo skelbiamus aukcionus. Pasirodo 2015 metų pačioje pradžioje Šilutėje bus „parceliuojami” miškai. Tiesa, Šilutės Urėdas prižiūri ir Pagėgių miškus, kur Valstybei priklausančių miškų lieka vis mažiau. Štai aplink Būbliškes, kur įsikūrusi UAB „Meliovesta” visur yra privatūs miškai. Tokie pat miškai yra ir iškarto už Pagėgių, šalia kelio link Jurbarko, todėl jeigu jūs ten vedžiojate savo augintinius, ar renkate uogas, būkite atsargūs, galite sulaukti savininko nepasitenkinimo. Beje, tuo pačiu laikotarpiu 2015 metų pradžioje Pagėgių savivaldybėje dar sumažės Valstybei priklausančių miškų.

Aukcionai Šilutėje

Aukcionai Šilutėje

Yra paskelbti aukcionai miškų sklypams Mociškiuose, daug sklypų Vilkyškių seniūnijoje, keletas sklypų Natkiškiuose ir Žukuose. Taip, taip, greičiausiai ir jūs pastebėjote, kad miškai bus parduodami ten, kur gyvena žinomi Pagėgiuose veikėjai. Vienas Mociškiuose, vienas Vilkyškiuose, vienas Natkiškiuose ir žinoma Žukuose.

Liūdniausia šioje istorijoje tai, kad mes bandėme išsiaiškinti, kam priklauso jau privatizuoti Pagėgių savivaldybėje miškų kvartalai, deja, bet Valstybinė miškų Tarnyba nuo mūsų atsitvėrė tylos siena. Kam pereina Valstybės Turtas teks aiškintis kitokiais būdais.

 

 meslaisvi informaciją nepasitarus su redaktoriumi prašome nekopijuoti ir neplatinti kitose žiniasklaidos priemonėse

meslaisvi.lt