Kiek kainuoja karai?

Žmonijos istorijoje nėra žinoma laikotarpio, kuomet kur nors žemėje nebūtų vykęs koks nors karas. Paskutiniu metu labiausiai kariauja Jungtinės amerikos valstijos. Vieni iš ilgiausiai užsitęsusių karinių konfliktų yra Afganistane ir Irake. JAV projektas „ Nacionaliniai prioritetai“ nusprendė paskaičiuoti, kiek gi amerikiečiams atsieina šie karai. Skaičiai išties įspūdingi. Iš viso abu karai jau pareikalavo 1,40 trilijono JAV $. Nuo 2001 įsitraukę į konfliktą Afganistane, amerikiečiai jau išleido virš 625 mlrd. $, o nuo 2003 metų kariaudami Irake paklojo virš 812 mlrd. $., įskaitant 2012 metų JAV biudžeto 111 mlrd. $ dalį. Palyginimui Lietuvos 2013 metų biudžetas yra 36,1 mlrd. Lt arba 13,42 mlrd. $

2012 metų Gegužės pradžioje JAV prezidentas B.Obama paskelbė, kad sieks paspartinti karių išvedimą iš Afganistano, kuris turėtų baigtis 2014 metų pabaigoje. Ši strategija vėliau buvo patvirtinta ir NATO viršūnių susitikime, Čikagoje. Tačiau yra mažai tikėtina, kad Afganistano saugumo perdavimas vietiniams reikš JAV ir NATO Afganistane dalyvavimo pabaigą. Šios karo nuniokotos šalies ekonomika nepajėgs pakankamai finansuoti savo saugumo, todėl amerikiečiams teks dalį finansinės naštos ir toliau prisiimti sau.

Afganistano prezidentas Hamidas Karzajus vienoje iš savo spaudos konferencijų nurodė, kad jo vyriausybė nepajėgs dar užtektinai finansiškai remti savo saugumo pajėgų apie 15-20 metų. Atrodo, kad siekiant išlaikyti stabilumą regione, JAV finansinis skaitliukas dar ilgai suksis ne amerikiečių naudai, kaip tą daro ir dabar.

JAV karo išlaidų skaitliukas 

meslaisvi.lt