Kaliningrado srities keliai Lietuvos Konsulatui lyg “Dakaras“

Volvo XC70, tokį automobilį 2008-2011 metais nuomojo LR konsulatas Sovetske.Trims metams nuomos kaina virš 300 000 lt. Į klausimą kam prireikė tokio galingo automobilio, LR Užsienio reikalų ministerijos atstovė atsakė, -“ Kaliningrado srities keliai yra ypač prastos būklės“.

Kad keliai šioje Rusijai priklausančioje teritorijoje yra ne itin geri, nepaslaptis.Tačiau jie tikrai neblogesni, nei pavyzdžiui Kaune. Kaliningrado srities gyventojai kaip ir Kauno, sėkmingai važinėja tokiais keliais mažiausią galią turinčiais automobiliais. Kam išties prireikė tokio automobilio Lietuvos Konsului Sovetske? Gal jis panoro pasijausti „Dakaro“ lenktynių dalyviu? O gal tai slaptas noras turėti tokia asmeninę mašina, kuomet automobilis bus nurašytas?

Ar apsidžiaugtų Kaliningrado srities vadovybė, sužinojusi kad LR Užsienio reikalų ministerija taip atsiliepia apie šios srities kelius? Vien ambasadoje Rusijoje ,Lietuva skelbiasi turinti 9 automobilius, kurių tik draudimui kasmet išleidžia arti 20 000 lt.

Automobiliai tik smulkmena, palyginus su suma, kuri yra skiriama tik Rusijoje esančios LR ambasados darbuotojų ir jų šeimos narių sveikatos draudimui. 2012 metais sausio 31 dieną sudaryta sutartis už 502 776 eu arba 1 734 577 Lt. Medicinines paslaugas minėtiems asmenims teikia Prancūzijos bendrovė Hauteville Insurance Company Limited .

Viso ambasadų Lietuvos Respublika turi 105-iose valstybėse.

Laikinai į Sovetską įvažiuojantys lietuviai kol kas nesinaudojo Konsulato pagalba.Dažniausiai jie ten vyksta įsigyti pigesnių automobilinių degalų ar kitų, žemesnes nei Lietuvoje kainas turinčių produktų.

Kaliningrado srityje neoficialiais duomenimis gyvena apie 18 tūkstančių lietuvių kilmės asmenų. Lietuvių kalba dėstoma 21 srities mokykloje, kuriose mokosi maždaug 800 moksleivių – ne vien lietuviai, bet ir mišrių šeimų vaikai.  Šiose mokyklose lietuvių kalbai ir etnokultūrai per savaitę skiriama dvi, keturios ar net dešimt valandų. Sovetsko mieste šiuo metu lietuvių kalbos mokoma vienoje mokykloje – Sovetsko 3-oje pagrindinėje mokykloje. Joje lietuvių kalbos pamokas ir fakultatyvinius užsiėmimus lanko apie 60 mokinių. Sovetsko vaikų darželyje Nr. 10 „Rodničiok“ veikia lietuviška grupė, kurią lanko apie 20 vaikų.

meslaisvi.lt