Sukurta dirbtinė akis

Jungtinėse Amerikos Valstijose sukurta dirbtinė akis. Netikras organas akliesiems suteikė viltį vėl matyti. Žvilgtelėjimas viena akimi į pasaulį, jiems kainuos apie 73 tūkst. EU. Argus II vardu, pavadinto kūrinio kūrimas truko vienerius metus. Implantas buvo išleistas Amerikos kompanijos Second Sight Medical Products laboratorijoje. Šį šedevrą palaimino ir europiečiai.

Mechanizmas veikia tokiu būdu: patenkančią į akį šviesą, fotoreceptorių ląstelės konvertuoja į impulsą, kuris per optinį nervą patenka į smegenis. Šiai funkcijai atlikti į biologinės akies tinklainę buvo įmontuota 60 elektrodų. Buvo atlikti klinikiniai tyrimai, kuriuose dalyvavo trisdešimt 28-77 metų amžiaus žmonių. Visi jie buvo visiškai akli. Kiekvienam pasisekė savaip. Vieni stipriau, kiti silpniau galėjo išvysti dienos šviesą.Bet svarbiausia, ką pavyko išsiaiškinti kūrėjams ,- akis veikia.

Savo išradimą amerikiečiai žada padaryti prieinamą visiems. Tai pirma dirbtinė akis, kuri gali patekti į tarptautines rinkas. „Mes jau turime laimingų pacientų, kuriems pavyko susigrąžinti dalį regos. Tai stebuklas, kai kurie net skaito laikraščius‘‘ – pareiškė kompanijos vadovas Brainas Mekas.

Pagrindinė Argus II paskirtis, padėti žmonėms, sergantiems pigmentiniu retinitu. Tai reta paveldima liga, kuri pasireiškia lėtu bet progresyviu akies tinklainės blogėjimu. Tik JAV šia liga serga 100 tūkstančių žmonių. Mekas pareiškė, kad akis jau prieinama daugelyje Europos šalių ir kainuoja 73 tūkst. už vienetą. Amerikoje greičiausiai ji kainuos dar brangiau.

Sekantis išradėjų žingsnis bus biologinės akies tobulinimas. Jie bandys į ją įdėti didesnį kiekį mikro implantų, kurie turėtų smarkiai pagerinti jos kokybę.

meslaisvi.lt