Miesto centras- triukšmingiausia Pagėgių vieta.

2012 metų pabaigoje, Pagėgių mieste buvo matuojamas triukšmo lygis

Šiuo metu Pagėgių savivaldybės internetiniame  puslapyje paskelbti  matavimo rezultatai. Viso triukšmo lygis buvo matuojamas trijuose Pagėgių vietose. Gyvenamosiose zonose Žemaičių gatvėje 3 ir Geležinkelio gatvėje šalia aštuonioliktojo namo. Trečioji vieta buvo pasirinkta visuomeninės paskirties zona, esanti šalia Pagėgių savivaldybės administracinių pastatų, ties Birutės, Klaipėdos ir Vytauto gatvių sankryža. Kaip ir galima buvo tikėtis, triukšmingiausia vieta Pagėgiuose-miesto centras. Čia nuo 18 iki 22 valandos matuotas garso slėgio lygis viršijo ne tik maksimalų leistiną, bet ir ribinį garso slėgio lygį. Per šias matavimo valandas, pro šią sankryžą pravažiavo 95 lengvieji ir 7 sunkiasvoriai automobiliai. Net nakties metu, nuo 22.00 iki 6.00 šioje vietoje triukšmo lygis viršija normas, skirtas tokiam paros laikui.

Nors Geležinkelio gatvė randasi šalia geležinkelio bėgių, tačiau šioje vietovėje gyvenantys Pagėgiškiai gali būti ramūs, triukšmas jų sveikatai nekenkia nei dieną, nei naktį.

Visi šie triukšmo matavimai Pagėgių savivaldybės gyventojams kainavo 1810lt. 40cnt.

Visą triukšmo matavimo dokumentą galite peržvelgti čia

gyvenamųjų kambarių miegamuosiuose kambariuose:

• dienos metu (nuo 6 iki 18 val.) – iki 45 dBA (decibelų)*;

• vakaro metu (nuo 18 iki 22 val.) – iki 40 dBA;

• nakties metu (nuo 22 iki 6 val.) – iki 35 dBA;

gyvenamųjų ir visuomeninės paskirties pastatų aplinkoje:

• dienos metu (nuo 6 iki 18 val.) – iki 65 dBA;

• vakaro metu (nuo 18 iki 22 val.) – iki 60 dBA;

• nakties metu (nuo 22 iki 6 val.) – iki 55 dBA.

 

Jeigu matuotas garso slėgis viršija vos vieną decibelą, nereikėtų į tai numoti ranka, nes decibelas yra įdomus dydis, kuomet vienetinė jo išraiška yra didesnė už žemesnę 10 kartų. Tai reiškia jeigu 1dBA garso slėgis padidėtų vienu decibelu, gal tai ir nebūtų labai daug, tačiau jei 65dBA garso slėgis padidės vienu decibelu, tuomet triukšmas pasikeis pastebimai.

Savo širdies plakimą žmogus girdi 10 dBA garsu, 30 dBA triukšmą sukelia lapų šlamėjimas, laikrodžio tiksėjimas, 40 dBA – šnabždesys, 50 dBA – lietus bei įprastinė kalba, 70 dBA – garsi kalba, 90 dBA – riksmas, 95-110 dB – motociklas, 120 – greitosios pagalbos ar policijos automobilių sirenos, 140 dB – reaktyvinio lėktuvo variklio gausmas. Miesto ir buities prietaisų keliamas triukšmas siekia nuo 40 iki 100 dBA.  Fejerverkų sukeliamas triukšmo lygis – 150 decibelų.

 

meslaisvi.lt