Pagėgiuose vidutinis atlyginimas tarp savivaldybių 18-toje vietoje.Kas tą lemia?

Aš dirbu valstybinėje įstaigoje

Peržiūrint Lietuvos statistikos departamento duomenis, pastebėjome, kad 2012 metų trečiojo ketvirčio duomenimis, Lietuvoje valstybinis sektorius buvo apmokamas geriau nei privatus. Panašūs rezultatai skelbiami ir vėlesniuose ketvirčiuose.

Keista , kad privatus sektorius išlaikantis visą valstybinį aparatą, gali sau leisti žymiai mažiau, nei jo išlaikytiniai. Panašu į tai, kad biudžetinių įstaigų darbo vietos  tampa prestižinėmis, nors oficialiai jos deklaruojamos, kaip tarnautojo, kuris ir privalo aptarnauti tą privatų sektorių.

Šiuo metu statistikos departamente skelbiama, kad vidutinis valstybės sektoriuje atlyginimas, atskaičius mokesčius, yra 1987,3lt o privačiame 1730,8lt.

Pagėgių savivaldybė pagal vidutinį darbo užmokestį, yra 18-toje vietoje iš 60-ties savivaldybių. Žinant kiek sukurta valstybinio sektoriaus darbo vietų šioje savivaldybėje ir kaip jos apmokamos, tokie rezultatai nestebina. Na pvz., jei koks kultūros centro , sporto salės administratorius ar sporto ir turizmo vadovas, gauna apie 3000 lt, o kokio tai UAB-o ar individualios įmonės darbininkas tik 800 lt, tai vidurkis būtų 1900lt. Kol valdžia taip skaičiuos vidutinį darbo užmokestį, ir iš šio taško žiūrės į pragyvenimo lygį, Pagėgių savivaldybė atrodys lyg rojus, plačiuose Lietuvos mažų atlyginimų vandenyse. Beje, norint kad savivaldybė dar pasistumėtų į aukštesnę vietą,  valdantiesiems pakaktų kilstelti atlyginimą labiausiai jiems lojaliems, biudžetinių įstaigų darbuotojams ir  niekas neturėtų teisės sakyti,  kad Pagėgiuose dirbantiesiems mokama per mažai.

Pirmoje vietoje pagal vidutinį darbo užmokestį yra Vilniaus miesto savivaldybė 1876lt. į rankas, o paskutinėje Šalčininkų r. savivaldybė, kur vidutinis atlyginimas siekia 1134lt.

Nors Pagėgių savivaldybė yra gan aukštai, žiūrint į apskričių rodiklius, Taurgės apskritis yra paskutinėje vietoje. Greičiausiai dėl to, kad Tauragę valdo ne „tvarkiečiai”.

 

Parengta pagal Lietuvos statistikos departamento duomenis.

 

meslaisvi.lt