Prezidentas vetavo ūkininko ūkio įstatymo pakeitimus

Gruodžio 30 d. Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda vetavo ūkininko ūkio įstatymo pakeitimus. Apie tai jis pranešė Lietuvos radijo laidoje.” Netrukus bus paskelbtas mano priimtas dekretas, kurio aiškinamąjame rašte aprašytos pastabos, dėl kurių negaliu patvirtinti Seimo priimto Ūkininko ūkio įstatymo pakeitimų”– radijuje kalbėjo G.Nausėda

Priminsime, kad gruodžio 20d. Seimas priėmė Ūkininko ūkio įstatymo 11str. pakeitimus, kurių pagrindu ūkininko sodybą galėtų statyti tik tokie ūkininkai, kurie pusę ir daugiau savo pajamų per pastaruosius 3 metus yra deklaravę kaip pajamas iš žemės ūkio veiklos ir turi ne mažesnį nei 2ha žemės ūkio paskirties sklypą.

Apie savo veto Seimo priimtam įstatymo projektui prezidentas sakė, kad iš esmės pritaria idėjai, kad būtų pažaboti taip vadinami „sofos ūkininkai”, kurie pasinaudodami įstatymo spragomis statosi sau gyvenamuosius namus, tačiau dėl įstatymo pakeitimų neturėtų nukentėti jau veikiantys ūkiai arba planuojantys kurtis nauji ūkininkai.Todėl nori nori, kad priimtuose pakeitimuose būtų kai kas pakooreguota. Šalies vadovas teikdamas savo siūlymus projektui viliasi, kad į jas Seimas atsižvelgs.

Dabar Seimas turės spręsti, ar atmesti prezidento veto, ar jam pritarti ir, ar priimti prezidento siūlomus pakeitimus.


Kaskart kai Seimas priima naują įstatymą, prezidentui tenka rinktis – arba jį pasirašyti, arba vetuoti. Jei pasirenkamas pirmasis – pasirašymo – kelias, įstatymas įsigalioja nuo numatytos datos. Jei visgi šalies vadovas pasirenka įstatymą vetuoti, prasideda visai kitas procesas.

Kai įstatymas grįš į posėdžių salę, Seimo nariai turės balsuoti – jei balsuos „už“, tai reikš, kad pritaria prezidento veto. Balsuojantys „prieš“ pasisakys už veto atmetimą.

Norint atmesti prezidento veto, antrajame balsavime reikės, kad atmetimui pritartų ne mažiau nei 71 Seimo narys.

meslaisvi.lt