Pritarta, norint statyti ūkininko sodybą reikės 2 ha, teks deklaruoti pajamas iš ūkinės veiklos.

Gruodžio 20d. Lietuvos Respublios Seimas priėmė Ūkininko ūkio įstatymo pakeitimus. Pradiniame įstaymo 11str. pakeitimo variante buvo siūloma įtraukti į 11 str. 1d. nuostatą, kad gali statyti vieną ūkininko sodybą, esančioje žemės ūkio paskirties žemėje, tik tas ūkininkas, kuris pusę ir daugiau savo pajamų per pastaruosius 3 metus yra deklaravęs kaip pajamas iš žemės ūkio veiklos. Svarstymo stadijoje tokiam įstatymo pakeitimo variantui buvo pritarta .Tačiau atsirado Seimo narių grupė,kurie nusprendė papildyti keičiamą straipsnį dar vienu pakeitimu.

„Dabartiniame reglamentavime numatytas minimalus 0,5 ha žemės ūkio paskirties  žemės sklypas yra per mažas bet kokiam komerciniam ūkininkavimui, tačiau labai patogus nekilnojamojo turto vystytojams ar asmenims, siekiantiems statyti namus saugomose teritorijose. Atsižvelgiant į tai siūlome padidinti reikalavimus žemės sklypui iki  2 ha dydžio.” Tokius pakeitimus į įstatymą teikė Seimo nariai Simonas Gentvilas Viktoras Pranckietis ,Edmundas Pupinis, Kazys Starkevičius, Vigilijus Jukna, Juozas Baublys, Jonas  Gudauskas ,Kęstutis Mažeika,Vidmantas Kanopa ,Rita Tamašunienė ,Česlav Olševski, Giedrius Surplys,Guoda Burokienė, Andrius Vyšniauskas.

Socialdemokratas G.Paluckas ragino balsuoti ‘už”

„Šita landelė ar visa landa neturi moralinės teisės egzistuoti, geriau vėliau, nei niekada taisyti, nors visi žinome, kas jau labai norėjo, daugeliu atveju išsisprendė tuos savo statybų klausimus, na o dabar, kas jau nespėjo, kaip sakoma bus kraštinis, todėl sutvarkyti šį klausimą reikia, todėl kviečiu pritarti”- tokiais argumentais į Seimo narius , ragindamas balsuoti už kreipėsi Seimo narys Gintautas Paluckas

Vienintelis R.Žemaitaitis buvo „Prieš”

Vienas iš dviejų balsavusių prieš šio įstatmo pakeitimus buvo Seimo narys Remigijus Žemaitaitis . Jo kritikos strėlės labiausiai skrido į Seimo nario Viktoro Pranckiečio „daržą”.R.Žemaitaitis bandė paaiškinti, kad įstatymo pakeitimas, kuris ūkininkui numato pusę ir daugiau savo pajamų per pastaruosius 3 metus deklaruoti kaip pajamas iš žemės ūkio veiklos atgrasys jaunųjų ūkininkų įsikūrimą. Tuo pačiu užkirs kelią mąstantiems grįžti iš emigracijos.

Už šio įstatymo priėmimą už balsavo 67, prieš 2, susilaikė 9 Seimo nariai.Kartu su R.Žemaitaičiu prieš balsavo Seimo narys Dainius Gaižauskas.

meslaisvi.lt