Teritorijoje už Pagėgių Kultūros namų trisdešimt suformuotų sklypų gyvenamiesiems namams statyti. Visi priklauso Lietuvos valstybei.

Nors Pagėgių savivaldybėje sparčiai mažėja gyventojų, sklypų statytis gyvenamiesiems namams lyg grybų po lietaus.Už Pagėgių Kultūros centro esančioje teritorijoje suformuoti dešimtys sklypų gyvenamiesiems namams statyti. Keista, bet jie visi priklauso Lietuvos valstybei. Peržiūrėjus Valstybės žemės fondo skelbiamą žemės pardavimo aukcionų statistiką neradome nei vieno parduoto gyvenamosios paskirties sklypo nuo pat 2011 metų, kuomet tokia statistika pradėta skelbti.

Sklypų formavimas įvyko 2008 metais.Tuo metu Pagėgius valdė dar veikusi politinė partija Tvarka ir Teisingumas. Valstybinės žemės šiuo metu nusipirkti nėra galimybės, tačiau žemės įstatymas numato nuomą. Žemės nuomos terminas nustatomas nuomotojo ir nuomininko susitarimu, bet ne ilgiau kaip 99 metams, tačiau įstatymas numato galimybę išnuomotoje žemėje statyti naujus statinius

 Valstybinės žemės sklype ar jo dalyje, naujų statinių ar įrenginių statyba gali būti vykdomas tik tuo atveju, jeigu nauji statiniai ar įrenginiai statomi neviršijant valstybinės žemės sklypo ar jo dalies dydžio.

Vyriausybės nutarimas DĖL NAUJŲ KITOS PASKIRTIES VALSTYBINĖS ŽEMĖS SKLYPŲ PARDAVIMO IR NUOMOS numato ir atvejus kuomet galima nusipirkti valstybinės kitos paskirties žemės sklypus. Individualiai statybai gali būti parduodami tik tie žemės sklypai, kurie lieka laisvi po to, kai savivaldybės parengia individualiai statybai žemės sklypų, numatomų perduoti neatlygintinai nuosavybėn piliečiams pagal Lietuvos Respublikos piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymą, detaliuosius planus. Ar Pagėgių savivaldybė yra pasirengusi tokius planus informacijos neturime. Apie tai rašysime vėliau.

Akivaizdu, kad kažkas valdžioje 2008 metais smarkai padirbėjo šiuo klausimu, buvo suformuoti daugiau nei trisdešimt sklypų gyvenamiesiems namams statyti, tačiau iki pat šiol ši teritorija liko neužstatyta. Ar kas pasikeis ateityje?

meslaisvi.lt