Dėl skandalų iš LRT pasitraukę veikėjai, nuo biudžeto pinigų nepasitarukė

D.Jančaras

Nežinau ar žiūrite diskusijų laidas, skirtas Seimo rinkimams per internetinę žiniasklaidą, tačiau tiksliai žinau, kad už jas mokate ir kiek. Yra tokia VŠĮ Pilietinė Media, ta VŠĮ turi vieną darbuotoją, tokią Reditą Vadeikaitę. Tai štai, šita kontorėlė laimėjo viešųjų pirkimų konkursą, kurį skelbė Vyriausioji rinkimų komisija(toliau VRK) kandidatų į Seimą diskusijų laidoms rengti. Pilietinė Media šitą konkursą laimėjo už 201 tūkst. EUR. Visiškai suprantama, kad įmonėlė, turinti vieną darbuotoją diskusijų su kandidatais internete surengti nepajėgs, todėl VŠĮ į pagalbą pasitelkė pačius pačiausius internetinius portalus Delfi, 15 min., ir lRytas.lt

Portalai lyg vienas pasirengė deklaracijas, kuriomis patikino VRK, kad jeigu konkursą laimės VŠĮ Pilietinė Media, tuomet jie šiai VŠĮ kiek įmanėdami padės.

Registrų centro duomenimis, VŠĮ Pilietinė Media R.Vadeikaitė vadovauja tik nuo 2017m vasario, iki jos šiai „pilietinei” organizacijai vadovavo toks lobistas Arnas Marcinkus. Kur du metus buvo A.Marcinkus duomenų neturime, tačiau nuo 2019m. spalio jis tapo internetinės žiniasklaidos asociacijos vadovu. Koks sutapimas, ši asociacija vienija būtent tris didžiausius propagandos ruporus Lietuvoje Delfi, 15 min ir lRytą. Būtent tuos, kurie ir teiks paslaugas tai pačiai VŠĮ Pilietinė Media.

Registrų centro išraše pastebėjome dar vieną įdomią detalę. Laikotarpiu kai VŠĮ Pilietinė Media vadovavo Arnas Marcinkus nurodytas jo kontaktinis el.paštas arnas@tvplay.tv TV play, ar girdėtas kam pavadinimas? Jei ne priminsime.

išrašas iš Registrų centro apie VŠĮ Pilietinė Media vadovus

2018 metais TVplay įsivėlė į skandalą, Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) pradėjo tyrimą, ar viešosios įstaigos „Pirmoji kava“ ir prodiuserinės kompanijos „TV Play“ sudarydamos sandorius dėl laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ kūrimo laikosi Europos Sąjungos (ES) finansavimo taisyklių. Dėl šio skandalo iš Lietuvos televizijos buvo priverstas pasitraukti žurnalistas Edmundas Jakilaitis. Pati TV PLAY pakeitė pavadinimą į „Nord Play“

Tačiau atrodo tokiems veikėjams kaip E.Jakilaitis „semtis” Lietuvos biudžeto pinigus nustoti labai sunku. Dabar jis saugiai darbuojasi „privačioje” kompanijoje Delfi, kuri parduoda laidas VŠĮ Pilietinė Media, o pastaroji parduoda Vyriausiajai rinkimų komisijai. Gudri paini schema, tačiau viskas pagal įstatymus nors ir neteisėta.

meslaisvi.lt