Pasklido žinia, kad greta kurortinės Kulautuvos atsiras žvyro karjeras

Kulautuva – viena gražiausių Kauno rajono gyvenviečių, yra dešiniajame Nemuno krante, 23 km į vakarus nuo Kauno. Prieš keletą metų Kulautuva, kaip ir kitos Kauno rajono savivaldybės vietovės – Zapyškis bei Kačerginė – pripažinta kurortine teritorija. Čia rengiamos rajono dainų ir šokių šventės, kasmet vyksta didelio dėmesio sulaukiantis dainuojamosios poezijos festivalis „Akacijų alėja“. Visai neseniai nuo Kulautuvos link gretimos Batniavos seniūnijos buvo nutiestas dviračių pažintinis takas. Tačiau virš šio kurortu panašu pradėjo kauptis „tamsūs debesys”. Apylinkėse pasklido kalbos, kad visai greta Kulautuvos 40 ha plote atsiras karjeras. Meslaisvi portalas pabandė pasiaiškinti, kas iš tiesų planuojama šalia kurorto.

Greta aprašomo sklypo įrengtas dviračių takas

Registrų centro duomenimis 40ha žemės sklypas šiuo metu priklauso tokiai UAB „Gaivilė”. Jos vadovas Dainius Vaitiekūnas telefonu sakė, kad kaip tik šiuo metu yra ruošiamas sandoris dėl sklypo pardavimo. Kas potencialus pirkėjas D.Vaitiekūnas atsakyti nenorėjo: „Luktelkite dar truputį ir sužinosite, viskas jau suderinta, sklypas beveik parduotas”-kalbėjo pašnekovas. UAB „Gaivilė” vadovas prasitarė, kad pirkėjas yra įmonė, kuri verčiasi įvairia veikla. Lietuvos geologijos tarnybos Kietųjų naudingųjų iškasenų ir registro skyriaus vedėja Audronė Dumšienė informavo,kad UAB “Gaivilė” valdomame sklype nėra iššžvalgytų naudingųjų
iškasenų, ir šiai  bendrovei  Tarnyba nėra išdavusi leidimo karjerui
įrengti. Kauno  rajono  savivaldybės  administracijos
Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Bertašiūtė pranešė, kad savivaldybė UAB „Gaivilė” nėra išdavusi  jokio statybą leidžiančio dokumento. meslaisvi.lt išsiaiškino, kad dalis sklypo patenka į kultūros vertybių teritoriją.

1942-1957 metais šioje vietoje veikė Lietuvos pagrindinė ir
viena pirmųjų sklandymo bazių. Čia sklandė, dirbo instruktoriais, mokytojais, kūrė ir darė pirmuosius sklandytuvus (BrO, M) įžymūs Lietuvos sklandymo pradininkai, sklandytojai sportininkai.

Nuo šios kalvos, kurios papėdėje matosi aprašomas sklypas
sklandytojai pakildavo skrydžiui

Čia pirmą kartą Lietuvoje panaudotas mechaninis agregatas sklandytuvams iškelti į 300-400 m. aukštį (konstruktorius J. Balčiūnas). Čia pasiekta keletas Lietuvos rekordų. Lietuvos sklandytojų slėnio veikla užtikrino nepertraukiamą Lietuvos aviatorių tobulėjimą ir vėlesnį įvairiapusės (lėktuvai, parašiutai, skraidyklės, parasparniai, sportinių sklandytuvų konstravimas ir statyba) sportinės aviacijos augimą ir Lietuvos išlikimą aviacine valstybe.

Portalas meslaisvi.lt kreipėsi ir į Kultūros paveldo departamentą. Šios įstaigos atstovė Jūratė Mičiulienė pranešė, kad KPD nėra gavęs jokio prašymo dėl kažkokių derinimų sklype šalia kurortinės Kulautuvos.

Kol kas lieka neaišku, kas ir ką planuoja veikti aprašomojoje teritorijoje, greičiausiai tai paaiškės kai atsiras naujieji sklypo savininkai.

Apie tai būtinai informuosime.

meslaisvi.lt