Per nepilnus du mėnesius Lietuvoje darbe žuvo 5 darbuotojai.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis šiais metais iki vasario 17 d. Lietuvoje darbe žuvo jau penki asmenys. Du iš jų statyboje, po vieną apdirbamojoje pramonėje,variklinių transporto priemonių remonto sektoriuje ir miškininkystėje. Per tą patį laikotarpį 2019 metais darbe žuvo 6 asmenys, o per visus 2019 metus Valstybinė darbo inspekcija (VDI) gavo 39 pranešimus apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė.
Nelaimingais atsitikimais darbe išsiskyrę sektoriai: transporto, saugojimo (12 mirtinų, iš kurių visais atvejais darbuotojai žuvo eismo įvykių metu, ir 22 sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe), statybos (8 mirtini, iš kurių vienas žuvo eismo įvykio metu ir 26 sunkūs), apdirbamosios gamybos (8 mirtini ir 23 sunkūs), didmeninės ir mažmeninės prekybos (4 mirtini, iš kurių vienas žuvo eismo įvykio metu ir 18 sunkūs), žemės ūkio (2 mirtini ir 4 sunkūs), vandens tiekimo, nuotekų valymo, atliekų tvarkymo ir regeneravimo (2 mirtini, iš kurių 1 darbuotojas žuvo eismo įvykių metu, ir 6 sunkūs).

Dažniausios mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe priežastys– kritimai iš aukščio, žmogui nugriuvus iš aukštai ar užgriuvus daiktams, kroviniams, ir trumpas darbo stažas naujoje darbovietėje, kai trūksta patirties ar kvalifikacija nepakankama. 2019 m. nukritę iš aukščio žuvo 4 darbuotojai, dar 4 – žuvo sužaloti krentančių krovinių, 3 – iškasose, užvirtus grunto nuošliaužai. 6 darbuotojus mirtinai traumavo veikiantys įrenginiai, 2 darbuotojai žuvo dėl elektros srovės poveikio.
Apie trečdalis ištirtų sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe įvyko dėl pačių darbuotojų neatsargumo, kai jie nesilaikė vadovų duotų nurodymų, ėmėsi atlikti darbus savavališkai, neturėdami žinių ir patirties, kaip saugiai tai padaryti.
„Neretai darbuotojai, ypač pradėję dirbti naujoje darbovietėje, bijo, nedrįsta klausti, kai nežino, kaip turėtų elgtis, kad jų darbas būtų saugus. Prieš pradedant dirbti jie turi būti mokomi apie konkrečius, su darbu susijusius pavojus, kaip jų išvengti, ką daryti, kad apsisaugotų. Jie turi būti informuoti, kur kreiptis patarimo, kai mano, kad kažkas yra nesaugu, įvyksta nelaimingas atsitikimas ar reikalinga pirmoji pagalba, – sako VDI vadovas Jonas Gricius.

parengta pagal VDI informaciją

meslaisvi.lt