D.Jančaras: vyriausybę užvertėme klausimu,kodėl Vytis pas juos mėlyname fone, atsakymas painus

LT Vyriausybė sako, jog siekia kad Vytis būtų dažniau matomas

Gegužės 3d. socialiniame tinkle Facebook grupė žmonių nusprendė kreiptis į Lietuvos respublikos Vyriausybės facebook paskyros administratorius su vienu ir tuo pačiu klausimu. Aktyvistus domino, kodėl vyriausybė savo paskyroje profilio nuotraukai naudoja Lietuvos herbą Vyti mėlyname fone.

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 15 straipsnis sako, kad Lietuvos Herbas yra baltas Vytis raudoname lauke . Šio reikalavimo vyriausybė laikytis nenori, jos FB paskyros administratoriai turi tam savo paaiškinimą. Visiems į vyriausybę besikreipusiems piliečiams administruojantys vyriausybės socialinį tinklą atsakė viena ir ta pačia žinute:

Herbinių ženklų įstatymo 2priede yra nurodomi Lietuvos Respublikos herbo etalono adaptuoti pavyzdžiai(piešiniai) Facebook nuotraukai naudojamas pavyzdys IV.Lietuvos Respublikos herbo adaptacija Valstybės įmonių blankams ir leidimams.Ši adaptacija gali būti naudojama ant įvairių spalvų fono.LR vyriausybės kanceliarija siekia , kad Vytis, kaip simbolis būtų naudojamas dažnai,todėl naudoja jį ir savo vizualiniame indetitete. Dėkojame už jūsų pastabą ir klausimą.Atsižvelgsime į galimus klausimus ar reakcijas sprendžiant būsimus vyriausybės vizualinio identiteto klausimus.

Vyriausybės Instagrame Vytis taip pat mėlyname fone


Aktyvistai pastebėjo, kad Vyriausybė herbą Vyti mėlyname fone naudoja ir kitame socialiniame tinkle Instagram.

Akciją sumanęs Informacijos analizės asociacijos prezidentas Donatas Jančaras sako, kad tokie vyriausybės pasiteisinimai kelia juoką.

„Visų pirma mes klausėme,kodėl mėlyname fone, o ne kokiu pagrindu jie naudoja. Nors ir jų nurodytas pagrindas kelia klausimų, ar jis tikrai teisėtas. Vyriausybės atstovai sako, kad naudoja pagal herbinių ženklų įstatymo 2 priede nurodytą pavyzdį,kuris atseit leidžia Vytį talpinti bet kokios spalvos fone. Žvilgtelėjus į tą įstatymo priedą man kelia abejonių, ar ten taip parašyta. Tiesiog parodytas IV pavyzdys, kurio aprašyme nėra pasakyta, kad jis gali būti naudojamas bet kokios spalvos fone. Be to to pačio priedo III pavyzdžio aprašyme nurodyta, kad ši originalaus Herbo adaptacija privalo būti talpinama raudoname fone. Man asmeniškai sukėlė juoką Vyriausybės aiškinimai, kad jie siekia, Vyti naudoti dažnai, todėl ir naudoja jį savo FB paskyroje, tačiau mes tojų neklausėme,mes klausėme, kodėl jie pasirinko Vytį patalpinti į mėlyną foną. To jie taip ir neatsakė. Akivaizdu, kad atsakymo nėra. Nėra,nes tuo pačiu klausimu prieš metus kreipiausi ir į Lietuvos heraldikos komisiją, kuriai vadovauja Prezidentės patarėja Agnė Railaitė-Bardė. Pastaroji mūsų organizacijos paklausimą ignoravo. Ir apskritai, vyriausybės atstovai sako, kad siekia kuo labiau viešinti Vyti, tik kažkodėl jį viešiną mėlyname fone. Žvilgtelėkite į Vyčio herbą mėlyname fone ir raudoname ir pasakykite,kuriame fone mūsų herbas geriau matosi?Man labai keista, kad vyksta tokie dalykai. Juk ne paslaptis, kad mūsų jaunimas dabar yra FB karta, kuri labai daug laiko praleidžia socialiniame tinkle.Toks herbo demonstravimas virtualioje erdvėje man kelia įvairių nelabai ramių jausmų. Gali būti, kad taip siekiama pripratinti jaunąja kartą prie mūsų vieno pagrindinių simbolių panaikinimo.Ir dar tas vyriausybės paaiškinimas, kad jie kokie atseit geri ir siekia dažnai naudoti Vyti visur savo vizualizacijose, tik jie pamiršo pridurti, kad dažnas Vyčio demonstravimas mėlyname fone visuomenėje gali sukelti klausimų. Ir tai būtų visiškai normalu, juk pasikėsinta į tai, kas kiekvienam lietuviui yra šventa. Kodėl Vyriausybė tarkime negali pasielgti taip,kaip elgiasi Prokuratūra savo FB paskyroje.Ši institucija ne tik profilio nuotraukoje patalpino Vyti tokį , koks ir priklauso, bet dar papildomai įdėjo ir mūsų trispalvę.Vien už tai šią instituciją galima gerbti.”– kalbėjo D.Jančaras

Herbo adaptacija,kuria rėmėsi vyriausybė
atsakydama piliečiams į klausimą,kodėl Vytis mėlyname fone.
Prokuratūros FB profilio nuotrauka