„Turtingai” savivaldybės įmonei Kauno rajono valdžia perdavė turto už 2 mln. Eur ir atleido nuo nekilnojamojo turto mokesčio

Giraitės vandenys   UAB „Giraitės vandenys ” tikrai yra turtinga Kauno rajono savivaldybės įmonė. Neseniai vykusiame šios bendrovės skelbtame tualeto ir vonios kambario įrengimo socialiniame būste darbų pirkimo konkurse mažiausią kainą 7000 Eur pasiūliusi organizacija buvo pašalinta iš konkurso kaip per mažą kainą siūlanti bendrovė. „Giraitės vandenys” atstovų nuomone už tokią sumą perkamų darbų atlikti neįmanoma, todėl buvo nuspręsta pasirinkti rangovą pasiūliusį net 30% didesnę kainą nei mažiausia. Apie tai plačiai aprašėme. Tačiau ar tokia jau turtinga UAB „Giraitės vandenys”? Paskutiniame Kauno rajono savivaldybės Tarybos posėdyje buvo galima įsitikinti , kad vandens tiekimu užsiimančiai įmonei išties sekasi ne kaip. Gruodžio 21 d. posėdyje rajono Taryba priėmė sprendimą atleidžiantį  UAB „Giraitės vandenis” nuo nekilnojamojo turto mokesčio. Dėl to rajono biudžetas sekančiais metais neteks 66 314,00 Eur. Sprendimą parengę rengėjai nurodo, kad perskaičiuojant kainas UAB „Giraitės vandenys” specialistai neįtraukė šio mokesčio į bendrą visų įmonės patiriamų išlaidų tiekiant vandenį ir šalinant nuotėkas sąnaudų sumą. UAB „Giraitės vandenys” realaus finansinio šaltinio sukaupti šį mokestį neturi, o pripažinus šį mokestį sąnaudomis, padidėtų geriamojo vandens kaina, rašoma sprendime. Kainos didinti politiškai nėra patrauklu, todėl kompensuoti tokius praradimus geriau biudžeto lėšomis. Tų biudžeto lėšų UAB „Giraitės vandenys ” ateityje reikės ir daugiau. Tame pačiame tarybos posėdyje buvo nuspręsta vandens tiekimo įmonei perduoti  disponavimo teise turtą už daugiau nei 2 mln.Eur . Šį turtą sudaro po viso rajono gyvenvietes sumontuoti nuotekų šalinimo tinklai- lietaus nuotekų tinklai. Nors šis turtas perduodamas pačios UAB „Giraitės vandenys” prašymu,  dėl jo valdymo tinklų priežiūrai įmonei reikės papildomai 100 000 Eur. Apie tai Tarybos narius informavo bendrovės vadovas  Gitis Urbelis. Jis sakė, kad  jei šių pinigų iš savivaldybės biudžeto „Giraitės vandenys” negaus, tai bendrovė kitais metais patirs 100 000 tūkst.Eur nuostolių.

Perduodami savivaldybės įmonei turto už daugiau nei 2 mln Eur.  rajono valdžia ateityje numačiusi šį turtą pripažinti kaip Kauno rajono savivaldybės įnašą, didinantį įstatinį bendrovės UAB „Giraitės vandenys”kapitalą. O kam didinamas įstatinis bet kokių bendrovių kapitalas? Jeigu dėl patirtų bendrovės nuostolių, jos nuosavas kapitalas tapo mažesnis nei pusė įstatinio kapitalo – akcininkai privalo atstatyti nuosavo kapitalo dydį akcininkų įnašais, sumažinti įstatinį kapitalą, pertvarkyti arba likviduoti bendrovę. Kol kas neturime duomenų, kokio dydžio nuosavu kapitalu disponuoja „Giraitės vandenys”,todėl koks likimas laukia bendrovės dėl įstatinio kapitalo padidinimo 2 mln. Eur. kol kas nėra aišku.

meslaisvi.lt