Užbaigdama metus Taryba pademonstravo neišmanymą

rajono taryba

Susirinkę į paskutinį metų posėdį, Tarybos politikai vėl demonstravo bandos jausmą ir neišmanymą.

Svarstydami beveik 30 rajonui svarbių klausimų įvairiomis temomis, valdančioji koalicija tarsi buldozeriu prastūmė į juos nesigilindama nei komitetuose, nei pačioje Taryboje. Tarybai vadovaujantis meras A. Čepononis dieną prieš posėdį dar spėjo pasėdėti kaltinamųjų suole Apeliaciniame teisme, kur pradėta apeliacinio proceso nagrinėjimo stadija. Politikai taip skubėjo viską greitai pabaigti, kad panašu, jog tikriausiai juos labiau traukė mažojoje salėje paruošta kava ir saldumynai nei rimtos diskusijos rajonui aktualiomis problemomis.

Posėdžio pirmininkas demonstruoja nekompetenciją

IMG_8849

Teismas jau nuo vasaros nebetaiko kardomosios priemonės mero atžvilgiu, tačiau panašu, kad sugrįžusiam į Tarybos pirmininkaujančiojo postą A. Čepononiui su pareigomis susidoroti sekasi pakankamai sunkiai. Skaitydamas politikų rašytinius nusišalinimus, jis „atranda“ socialdemokratui A. Venckui marčią: administracijos direktorę J. Margaitienę!? Nors šis politikas net neturi sūnų ir tik salėje kilus sąmyšiui, meras pasitaiso. Vėliau iškrečia dar didesnę šunybę. Skaičiuodamas nusišalinusių tarybos narių klausimus dėl biudžeto sprendimo projekto, apsiskaičiuoja ir suklaidinęs Tarybą teikia pasiūlymą balsuoti iš esmės. Beveik kiekvienas pradinukas žino, kad 8 iš 23 dalyvaujančiųjų tikrai nėra dauguma, tačiau meras net nesivargina skaičiuoti. O gal bijo, kad sprendimo projektas nebegaus palaikymo? Būtų labai juokinga, jei nebūtų graudu.

27,5 mln. eurų vertės investicijos kaip fata morgana

Prieš Naujuosius metus politikai nusprendė pamaloninti rajoną džiugią žinia pranešdami apie milžiniškas investicijas. Vienas iš politikams pasiūlytų svarstytų klausimų susijęs su Radviliškio miesto kvartalo energetinio efektyvumo projektu. Kadangi pateikta projekto vertė daugiau nei 27 milijonai eurų, kurių didžioji dalis būtų vis tik iš ES fondų, tai būtų labai gaivaus oro gūsis panegiriką įsimylėjusiai valdančiajai koalicijai. Tačiau… ne tik Taryboje, bet ir komitetuose klausimų politikams nekilo. O patys sprendimo projekto rengėjai, gavę klausimų iš šalies, nesugebėjo aiškiai ir tiksliai atsakyti. Panašu, kad 27 milijonai eurų investicijų bus radviliškiečių galvose kaip ir oazės miražas dykumose pasiklydusiųjų sąmonėje. Vis tik rajonui, kuriame didelis procentas asmenų yra išlaikomi valstybės dėka bei itin mažas verslumas, būtų labai naudinga pritraukti bet kokias investicijas.

J. Margaitienei didinamas priedas 100 %!!!

jolanta margaitienė

Mero A. Čepononio iniciatyva didinamas priedas politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai administracijos direktorei J. Margaitienei. Tarybos sprendimu jai priedas padidinamas net dvigubai. Komitetų svarstymuose pats iniciatorius demonstravo nežinojimą, kiek konkrečiai padidės pats priedas. Viešai prieinamais duomenimis buvo paskaičiuota, kad daugiau nei 300 eurų. Rajone, kur vidutinis atlyginimas nesiekia 470 eurų, toks mero žingsnis bus tikriausiai suprastas daugiau kaip asmeninė padėka dėl plačiajai visuomenei nežinomų priežasčių nei įgyvendintų rezultatų įvertinimas. Paklausta dėl neužpildytų etatų administracijos struktūroje, J. Margaitienė paminėjo lėšų taupymą. Vis tik tai įnešė dar daugiau sumaišties nei aiškumo, kai vadovams priedai didinami dvigubai, nors ir Seimo kontrolierius, ir teismai ne kartą nurodė, jog J. Margaitienės vadovaujama administracija netinkamai vykdo pareigas. Tiesa, reikia pažymėti, kad pati J. Margaitienė vadovavo administracijos Bendrųjų reikalų skyriui, ir šio skyriaus vedėjo postas nėra užimtas jau keletą metų.

Socialdemokratai „verčia“ E. Martynkiną

augulisjonas pravilonis

Socialdemokratų frakcijos seniūno J. Pravilonio iniciatyva pateiktas Etikos komisijos sudėties keitimo projektas. Nėra jokių tiesioginių įrodymų, kad meras A. Čepononis bando susidoroti su tais, kurie Etikos komisijoje balsavo už tai, kad meras išvadinęs miestiečius „apsiš..kėliais“, pasielgė neetiškai. Tačiau E. Martynkinas tikrai yra tapęs galvos skausmu valdančiajai koalicijai ir jo pašalinimas iš bet kokios komisijos itin naudingas tiek merui, tiek ir kitiems, nenorintiems girdėti nepatogių klausimų. Vis tik įdomu, kodėl, kai meras teismo sprendimu buvo nušalintas du metus nuo tarybos nario pareigų vykdymo , socialdemokratų frakcija su savo seniūnu neparodė jokios iniciatyvos. Taip pat kai jų bendrapartietis K. Augulis pažeisdamas įstatymus vežiojo savo sūnų Donatą jo vestuvių metu, J. Pravilonis ir jo kiti kolegos tylėjo kaip vandens į burną prisisėmę. Gal jiems tiesiog normalu, kai politikai pareigų tinkamai neatlieka ar naudojasi tarnybiniu transportu lyg nuosavu?

Nešventiniai klausimai administracijai

„Valstiečio“ S. Zajančkausko klausimas, ar statybininkai sugebės per keturias dienas atliktų darbų už perskirstomus 130 tūkstančių eurų, atskleidė blogąją praktiką. Mero A. Čepononio teigimu, darbai didžiąja apimtimi jau yra atlikti. Toks ciniškas rajono vadovo požiūris demonstruoja, kad jam rajono Taryba tėra tik „žaliųjų mygtukų spaudinėtojų“ masė. Ypatingą konservatorių cinizmą savo koalicijos socialdemokratų kolegų atžvilgiu atskleidė E. Martynkinas. Jam paklausus, kodėl konservatorių partijos nariui E. Mončauskui užėmus Radviliškio miesto seniūno postą, jam skirta III kategorija, o tuo tarpu socialdemokratei G. Kuraitienei pradėjus vadovauti Radviliškio apylinkių seniūnijai – ne, nei administracijos direktorė J. Margaitienė, nei meras A. Čepononis negalėjo paaiškinti priežasčių. Tuo tarpu juos bandęs pateisinti juristas A. Matuzevičius į klausimą atsakinėjo tarsi būdamas ne šio pasaulio gyventojas. Nemažai kritikos susilaukė ir Radviliškio miesto seniūnas E. Mončauskas dėl šaltuoju metu laiku netinkamai prižiūrimų miesto gatvių ir šaligatvių.