Rusijos rinkimų komisija neužregistravo A.Navalno prezidento rinkimuose, opozicionierius paskelbė rinkėjų streiką

Navalnas  2018 metų Rusijos prezidento rinkimuose opozicionierius Aleksejus Navalnas dalyvauti negalės. Tai gruodžio 25d. konstatavo vyriausioji rinkimų komisija. Pagrindinė priežąstis dėl kurios nebus į rinkimus leidžiamas A.Navalnas, jo teistumas skambioje „Kirovleso” byloje. 2013 metais A.Navalnas teismo buvo pripažintas kaltu dėl lėšų grobstymo stambiu mastu ir jam buvo paskirta laisvės atėmimo bausmė atidedant ją penkeriems metams. Šį nuosprendį opozicionierius apskundė Europos žmogaus teisių teisme, kuriame teisėjai pripažino, kad politikas Rusijoje nuteistas neteisėtai. Byla buvo gražinta naujam nagrinėjimui, tačiau Rusijoje teismas likoprie savo nuomonės.

Gruodžio 24 d.  20-tyje Rusijos miestų daugiau nei 15 000 žmonių susibūrę į iniciatyvines grupes pateikė prašymus kelti A.Navalno kandidatūrą šalies vadovo rinkimuose. Po  to kai A.Navalnas išgirdo rinkimų komisijos nuosprendį savo tinklapyje išplatino video pranešimą, kuriame išdėstė tolimesnę savo veiklos strategiją.

„Kadangi mūsų neleidžia į rinkimus, tuomet mes šiuos rinkimus boikotuosime. Visi mano šalininkai kvies tą daryti, maža to, mūsų aktyvistai rinkimų dieną dalyvaus stebėtojų teisėmis kiek galima daugiau rinkiminių apylinkių visoje šalyje ir skaičiuos ateinančius rinkėjus, nes Kremliaus pagrindinė vieta, kurioje daromi rinkimų pažeidinėjimai yra būtent rinkėjų skaičius. Šis skaičius būna dirbtinai padidinamas, o sužymėti biuleteniai būna už vieną ir tą patį kandidatą”-kalbėjo A.Navalnas

Opozicionierius pridūrė, kad nuo šios dienos visi jo rinkiminiai štabai tampa rinkėjų streiko būstinėmis.Pagrindinis šių būstinių tikslas organizuoti rinkimų kontrolę, bet ne tam kad patvirtintų rinkimų legalumą, bet tam, kad įrodytų jog rinkimai vyksta neskaidriai ir sužymėti biuleteniai už pagrindinį kandidatą atsiranda be rinkėjų valios.

meslaisvi.lt