„Karalius“ nuogas arba apie mero Antano ambicijas, kurioms neturi pinigų

 

 

Metams einant į pabaigą, mero Antano vizitai į Vilnių ir kitur padažnėjo. Žinant, kad atostogaujantis vicemeras K. Augulis sumokėjo vos 5 eurus ir 71 centą už savivaldybei priklausantį automobilį su vairuotoju, niekas nenorės kaltinti ir paties mero dėl padidėjusių išlaidų komandiruotėms smulkmenų. Juk nejaugi siųs oficialų laišką arba elektroninę žinutę, kai norisi asmeniškai praverti svarbių asmenų kabinetų duris. Suprantamas noras atstovauti rajoną sostinėje, ieškoti finansinės paramos projektams klaidžiuose Seimo, ministerijų koridoriuose. Už tokį „heraklišką“ žygdarbį norisi jaustis įvertintam, tarsi meras Antanas vienas kovotų prieš begalę ištroškusių kraugerių, o ne bendrautų Vilniuje su XXI a. politikais ir valdininkais. Šių „žygių“ viešinimas tapo prioritetu, todėl informacijos su visuomene specialistė dirba išsijuosusi.

Bet politine prasme didžiausiu Antano galvos skausmu tapo rekonstruojama Aušros aikštė, kurioje neužsitikrinus finansavimo, buvo išpjauti visi medžiai, išskyrus keletą eglių. Apnuogintas miesto centras „bado“ akis miestiečiams ir atvėrė akis pamatyti bent jau iš dalies, kad „karalius“ nuogas. Todėl jis pabandė apeidamas naujai išrinktą Radviliškio apygardoje Seimo narį A. Gaidžiūną, ieškoti kelio tiesiai pas „žaliųjų“ vedlį R. Karbauskį. Nepaisant pasirinktos taktikos ir jos metodų, merui Antanui nepavyko subjaurotos aikštės vaizdais ir kitais senamadiškais įpročiais įtikinti aukščiausio lygio politikus ir valdininkus, kad iš stalčių ištrauktam ir staiga tapusiam „prioritetiniam“ dar 2008 m. Aušros a. rekonstrukcijos projektui skirti pinigų reikia šiandien.

Mestas paskutinis koziris, kad neatnaujinus viešųjų miesto erdvių, supraskite aikštės, ne tik Radviliškis, bet ir visa Lietuva nebus tinkamai reprezentuota per Europos žmonių festivalį 2018 m. Seni metodai nebesuveikė ir asmeniniai vizitai nedavė jokios naudos. Dar blogiau. „Šantažui ir grasinimui“ nebuvo pasiduota, todėl į tai atsakyta lakoniškai: „Lietuvoje yra pakankamai sutvarkytų vietų, kur galima jau šiandien rengti tokius festivalius“. Ar buvo paminėti Naisiai, galima tik paspėlioti, tačiau iš Vilniaus meras Antanas grįžo it musę kandęs. Išklausęs paskaitas įvairiuose kabinetuose, kad rajono politikai bando ieškoti finansavimo lengviausiu būdu per VIP (Valstybės Investicijų Programa), meras administracijos ir jos vadovės turėtų paprašyti pateikti išvadas, kam yra reikalingas investicijų skyrius bei kokiu tikslu yra perkami projektų rengimo, galimybių studijų ruošimo ir kitokie darbai už daugiau kaip 40 tūkstančių eurų?

Kad pasiteisintų prieš rajono bendruomenę, kodėl jis taip „vargsta“ Vilniuje dėl Tarybos priimto sprendimo rekonstruoti aikštę, mėtė „kortą“ – buvo paviešinta žinutė, kad baseinas bus pabaigtas jau kitų metų liepą. Sutapimas ar ne, bet viešasis konkursas dėl papildomų darbų atlikimo baseine buvo paskelbtas tik gruodžio 20 d., o vokų atplėšimas įvyks sausio mėn. 4 d. Iš anksto drįsiu spėti, kad kaina galėtų būti apie 665 tūkstančius eurų, šiek tiek mažesnė nei baseiną statantis rangovas „Raseinių statyba“ dar pavasarį siūlė 667 tūkstančius eurų. Dar kitas sutapimas, kad savivaldybės administracija nėra gavusi oficialaus rašto iš KKS departamento, kad pinigai bus skirti. Ar meras Antanas, gavęs tik žodinį patikinimą iš departamento direktoriaus, tikisi nuraminti rajono gyventojų aistras, kad būtų atitrauktas klausimas dėl Aušros aikštės, atsakymas slypi tik jo galvoje. Tarybos komitetuose buvo minima, kad 200 tūkstančius eurų, kurie buvo skirti Radviliškio baseinui, vėl reikės grąžinti atgal, nes Kretingoje pajudėjo ten statomo baseino reikalai.

Iš kokių lėšų bus finansuojami tie papildomi darbai, nei finansų, nei statybas kuruojantis statybų skyrius dar nežino, nors greičiausiai tikėtina, kad iš savivaldybės biudžeto. Naujasis premjeras S. Skvernelis davė pastabą, kad savivaldybės neišnaudoja daugiau kaip pusės iš 130 mln. eurų, skirtų socialinei paramai ir iš „sutaupytų“ lėšų finansuoja netgi abejotinos vertės projektus. Ar ir Aušros a. projektas vertas beveik

Tačiau pastarosiomis dienomis dar didesniu asmeniniu mero galvos skausmu tapo prasidėjęs teismo posėdžių maratonas. Baudžiamojoje byloje Antanas Čepononis yra kaltinamas kartu su bendrininkais klastojęs dokumentus bei piktnaudžiavęs tarnyba siekdamas naudos. Visa tai vyko „įsisavinant“ skirtas lėšas statybų projektuose. Panašiai, kaip baseinas ar Aušros a., tik sumos mažesnės. Gruodžio 19 d. posėdis įvyko, nes „stebuklingai“ niekas nebesusirgo, nei insultų patyrė, nei kojos lūžo, nei kokių nors kitų netikėtumų. Pasikeitus bylai nagrinėjančiai teisėjai E. Montvidienei bei numačius net 21 posėdį pusei metų į priekį, pagaliau prioritetinė tapusi byla pradėta nagrinėti iš esmės. Ar sutiks kaltinamieji, įskaitant ir Antaną Čepononį, kad būtų klausoma telefoninių pokalbių įrašų, kuriais STT ir prokuratūra rėmėsi pateikdama kaltinimus, išaiškės jau sausio 6 d. posėdyje. Nebent vėl prasidės kitas, „ligų“ maratonas. Arba visi kaltinamieji kartu arba kiekvienas atskirai prašys teismo tai laikyti įrodymais.

Ar Radviliškio rajono mero laukia jau buvusio Šakių rajono mero „valstiečio“ J. Bertašiaus likimas, parodys laikas. Ten tik teismas padėjo tašką ir J. Bertašius pats atsistatydino nelaukdamas, kol Taryba pateiks interpeliaciją. Tuo tarpu krikščioniškas demokratines vertybes deklaruojantis meras Antanas net įpareigoja savo pavaduotoją K. Augulį pakviesti Tarybos narius į bažnyčią pietums. Įdomu, kaip sekuliarizuotos Lietuvos respublikos valstybės teisėja pasižiūrės į tokius kardomosios priemonės galimus pažeidimus, juk merui Antanui suspenduotas tarybos nario statusas, kad nedarytų jokio POVEIKIO kitiems Tarybos nariams…