Meras A. Čepononis „gelbėja“ ligoninės direktoriaus pavaduotoją R. Sesickienę

 

img_0506Respublikinė ir vietinė žiniasklaida buvo aprašiusi VšĮ „Radviliškio ligoninė“ direktorės pavaduotojos medicinai R. Sesickienės spalio 31 dienos ryto elgesį, kai būdama neblaivi su 2,23 promilėmis, ji sukėlė autoįvykį, kurio metu buvo apgadinti jos ir kitas automobiliai. Šį pirmadienį autoįvykio aplinkybių nagrinėjimas persikėlė į Radviliškio apylinkės teismą. Nors posėdyje teisėjas A. Mitkus nagrinėjo tik su šiuo įvykiu susijusias aplinkybes, kurios svarbios pažeidimo esmei ir administracinės nuobaudos skyrimui, tačiau medikės galvos skausmas gali būti daug didesnis nei potenciali ne mažiau kaip 1158 eurų bauda ir teisės vairuoti automobilį praradimas ne mažiau kaip trejiems metams. Didieji nemalonumai gali kilti tik dėl to, kokiu laiku buvo padarytas autoįvykis ir kokias tuo metu direktorės pavaduotoja medicinai užėmė pareigas.

Kadangi autoįvykis buvo padarytas jau po 7 valandos ryto, kai medikė R. Sesickienė turėjo skubėti į darbą ligoninėje kaip laikinai einanti ligoninės direktorės pareigas, tai aiškindama teismo posėdyje, kad pasijutusi blogai, ji net nebeplanavo eiti į darbą. Iš vakaro išgėrė šampano, paskui raminamųjų tinktūrų, o ryte, padarius avariją, įvyko nušvitimas bei iš karto pradingo pareigos jausmas. Pamiršo apie tai informuoti savo seselę, ligoninės administracijos darbuotojus. Nors tai suprantama tik kaip jos gynybinė pozicija, tačiau dėl įvykio pasekmių sušvelninimo ar net užtarimo buvo ieškoma tiesiogiai pas Radviliškio rajono savivaldybės merą A. Čepononį. Tuo tarpu policijos atstovo nuomone, byloje yra surinkta pakankamai įrodymų, kad traukiama administracinėn atsakomybėn medikė padarė minėtą pažeidimą ir turėtų būti nubausta remiantis įstatyme nurodyta nuobauda.

Viešai žiniasklaidoje išdėstęs itin griežtą poziciją dėl šio įvykio, dar iki įvykstant šiam teismo posėdžiui savivaldybės vadovas A. Čepononis du kartus sutiko asmeniškai priimti R. Sesickienę pokalbiui tik prie keturių akių. Nors duodamas interviu, meras A. Čepononis nurodė, kad jis turi teisę priimti sveikatos priežiūros vadovus ir susitikimų tema buvo apie Radviliškio ligoninės reabilitacijos reikalus, tačiau pati medikė net neslėpdama sakė ėjusi pas merą užtarimo, kad nebūtų atleista iš darbo pagal DK nuostatas už šiurkštų darbo drausmės pažeidimą. Paklausta, kodėl taip elgėsi ir kodėl nesistengia galimo darbo drausmės pažeidimo aptarti su savo tiesioginiu vadovu, ji atsakė mananti, kad tokius dalykus galima tvarkyti tik pas merą. Ar galima įsivaizduoti, kad gyvename teisinėje valstybėje, kai didžioji dalis specialistų, dirbančių savivaldybei priklausančiose įstaigose ir įmonėse, savo suvokimu, pasaulėjauta ir konkrečiais veiksmais parodo, jog tiktais meras A. Čepononis yra teisė ir įstatymas, ypač po to, kai padaromas koks nors pažeidimas, už kurį gresia teisėtas atleidimas iš darbo? Pavaduotojos susirūpinimas savo ateitimi pagrįstas, nes teismo posėdyje paminėjo, kad jos atlyginimas į rankas kartais siekia ir 1500 eurų.

Net po teismo posėdžio dėl medikės R. Sesickienės tolimesnio likimo merui A. Čepononiui skambina telefonu jos užtarėjai, ieškodami pagalbos išspręsti „šią nemalonią problemėlę“ ir suteikti antrą šansą. Tačiau užtarėjai net nesupranta, jei ne tas autoįvykis, neblaivi medikė kaip įstaigos vadovas būtų buvusi darbe, tai yra ligoninėje darbo metu su 2 ir daugiau promilių. Ar tai nėra atsakingas darbas, kad galima būti neblaiviam darbe? LR Darbo kodeksas numato, kad neblaivaus asmens buvimas darbe yra prilyginamas šiurkščiam darbo drausmės pažeidimui ir tai viena iš priežasčių nutraukti darbo sutartį iš anksto neįspėjus.

Prisiminus Baisogalos PSPC atleidžiamos gydytojos Z. Rimkevičiūtės atvejį, ir kur buvo surinkti net virš 800 tos įstaigos pacientų parašų, palaikančių dėl etatinės struktūros pakeitimo atleidžiamą vidaus ligų gydytoją, mero A. Čepononio ir kitų savivaldos politikų reakcija šiai dienai daugiau nei keista. Jis atvirai nusišalino nuo to klausimo nagrinėjimo, netgi įkūrė atskirą darbo grupę, kad suteiktų tariamą legitimumą, bet nei karto nesusitinka su atleidžiama gydytojų komanda, tuo tarpu net du kartus skiria laiko privatiems susitikimams su R. Sesickiene. Demonstruodamas atvirai ryžtingas nuostatas dėl neblaivios medikės sukeltos avarijos, kaip koks daktaras Džekilas staiga pasikeičia ir tampdamas misteriu Haidu, slaptai ją užstoja. O toks jo pasirinkimo motyvas gali būti tik vienas: turėti savo žmogų, kuris bus visada dėkingas, toje sveikatos įstaigoje, kurios vadovas atvirai nepaklūsta rajono vadovo valiai ir norams.

Radviliškio apylinkės teismas R. Sesickienei nutarimą dėl administracinės teisės pažeidimo nuobaudos skyrimo skelbs penktadienį, lapkričio 18 dieną, 15.45 laiku.